Vesti
Ratni zločini

Marinković: Izgubili smo nadu u Specijalni sud

Predstavnici Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na Kosovu i Metohiji nemaju prevelike nade da će u Specijlanom sudu biti doneta pravda za njihove nestale članove porodica. Komentrišući pojavljivanje Hašima Tačija pred sudom, Silvana Marinković kaže da je prerano za donošenje bilo kakvih zaključaka.
Marinković: Izgubili smo nadu u Specijalni sud
Silvana Marinković (Foto Kim)

Silvana Marinković godinama traga za svojim nestalim suprugom. Ona i drugi članovi Udruženja porodica kindapovanih i nestalih Srba, dvadeset godina nakon ratnih sukoba na Kosovu, i dalje čekaju istinu o svojim najmilijima.

„Ne mogu da kažem da su moja očekivanja velika. Ali naša nada je u boga, pa se nadamo da će nam pomoći da se ovo pitanje reši. Inače, Hašim Tači je, svima nama je poznato, da je u vreme svih tih dešavanja bio glavnokomandujući za OVK, tako da ako neko zna najviše o ovome, to je on. E sada, koliko će on buti raspoložen da priča o tome videćemo“.

Na pitanje da li veruje Specijalnom sudu, Marinkovićeva kaže da su na početku očekivanja bila velika, ali da su porodice nestalih vremenom izgubile nadu da će ovaj sud doneti pravdu za žrtve.

„Kada smo čuli da će se formirati ovaj Specijalni sud imali smo veliku nadu, ali kada smo videlil dešavanja oko Specijalnog suda, način na koji oni rade, ko je u Specijalnom sudu, gde se sudi, izgubili smo nadu. Nažalost nemamo velike nade u Specijalni sud“, kaže Silvana Marinković za RTV Kim.

Tači koji se juče pojavio pred Specijalnim sudom kazao je novinarima da je „spreman da se suoči sa novim izazovom i da uspe zbog svog sina, porodicu, narod i svoju zemlju“.

Kako je krajem prošlog meseca objavilo Specijalizovano veće Hašim Tači, Kadri Veselji, ali i druga lica, čija imena tada nisu saopštena, optuženi su za „niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje“.Ostale vesti

Specijalno tužilaštvo protiv privremenog oslobađanja Veseljija
Specijalizovano tužilaštvo protivi se zahtevu da jedan od optuženih vođa bivše OVK Kadri Veselji bude privremeno pušten iz pritvora Specijalnog suda u Hagu, navodeći da postoji rizik od bekstva, koji se čini većim pošto bi mogao da bude osuđen na doživotni zatvor.
  • 20.01.2021
Bivši pripadnik OVK i kandidat za poslanika dobio poziv Specijalnog suda
Nakon duže pauze, još jedan poziv za ispitivanje iz Specijalnog tužilaštva u Hagu stigao je na adresu bivšeg borca OVK.
  • 20.01.2021
Pantović: Proširena optužnica protiv Đokića
Tužilaštvo u Peći proširilo je optužnicu protiv Zorana Đokića koji se tereti za ratni zločin, pet dana pre zakazane završne reči, potvrdio je za KoSSev advokat optuženog, Ljubomir Pantović.
  • 17.01.2021
Na suđenju Tačiju 71 svedok dobio zaštitu
Sudija Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu dodelio je zaštitne mere za 71 svedoka tužilaštva koji će svedočiti u procesu protiv Hašima Tačija i drugih vođa Oslobodilačke vojske Kosova optuženih za ratne zločine na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine.
  • 15.01.2021
Tužilaštvo u Hagu traži produžetak pritvora za Mustafu

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu zatražilo je od suda da produži pritvor nekadašnjem komadantu u OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine Kosovu 1999. godine.

  • 14.01.2021
Haradinaj odbio da se pojavi pred sudijom i izjasni o krivici

Potpredsednik Udruženja ratnih veterana OVK Nasim Haradinaj odbio je da prisustvuje sednici pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća u Hagu, na kojoj je trebalo da se izjasni o krivici za obelodanjivanje imena potencijalnih svedoka i žrtava u postupcima koji se vode pred tim sudom protiv nekadašnih čelnika OVK.

  • 08.01.2021