Vesti
Ratni zločini

Marinković: Izgubili smo nadu u Specijalni sud

Predstavnici Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na Kosovu i Metohiji nemaju prevelike nade da će u Specijlanom sudu biti doneta pravda za njihove nestale članove porodica. Komentrišući pojavljivanje Hašima Tačija pred sudom, Silvana Marinković kaže da je prerano za donošenje bilo kakvih zaključaka.
Marinković: Izgubili smo nadu u Specijalni sud
Silvana Marinković (Foto Kim)

Silvana Marinković godinama traga za svojim nestalim suprugom. Ona i drugi članovi Udruženja porodica kindapovanih i nestalih Srba, dvadeset godina nakon ratnih sukoba na Kosovu, i dalje čekaju istinu o svojim najmilijima.

„Ne mogu da kažem da su moja očekivanja velika. Ali naša nada je u boga, pa se nadamo da će nam pomoći da se ovo pitanje reši. Inače, Hašim Tači je, svima nama je poznato, da je u vreme svih tih dešavanja bio glavnokomandujući za OVK, tako da ako neko zna najviše o ovome, to je on. E sada, koliko će on buti raspoložen da priča o tome videćemo“.

Na pitanje da li veruje Specijalnom sudu, Marinkovićeva kaže da su na početku očekivanja bila velika, ali da su porodice nestalih vremenom izgubile nadu da će ovaj sud doneti pravdu za žrtve.

„Kada smo čuli da će se formirati ovaj Specijalni sud imali smo veliku nadu, ali kada smo videlil dešavanja oko Specijalnog suda, način na koji oni rade, ko je u Specijalnom sudu, gde se sudi, izgubili smo nadu. Nažalost nemamo velike nade u Specijalni sud“, kaže Silvana Marinković za RTV Kim.

Tači koji se juče pojavio pred Specijalnim sudom kazao je novinarima da je „spreman da se suoči sa novim izazovom i da uspe zbog svog sina, porodicu, narod i svoju zemlju“.

Kako je krajem prošlog meseca objavilo Specijalizovano veće Hašim Tači, Kadri Veselji, ali i druga lica, čija imena tada nisu saopštena, optuženi su za „niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje“.Ostale vesti

’’Đoković ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret’’
Advokat Vasilije Arsić, koji zastupa Milorada Đokovića uhapšenog u ponedeljak u okolini Peći zbog sumnje da je 1999. godine počinio ratni zločin, izjavio je da njegov branjenik ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret.
  • 28.06.2022
Novo hapšenje zbog ratnih zločina
Uhapšen je državljanin Kosova M. D. crnogorske nacionalnosti iz sela Vitomirica u opštini Peć zbog osnovane sumnje da je učestvovao u akcijama kada je u maju 1999. ubijeno devet civila albanske nacionalnosti, a nestalo još pet osoba, saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva Kosova. Radio Goraždevac javlja da je uhapšen jedini povratnik u Vitomiricu koji već 15 godina živi u tom selu.
  • 27.06.2022
Završne reči u slučaju  Mustafe od 13. do 15. septembra
Kako je saopšteno na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, dokazni postupak u predmetu protiv Saljiha Mustafe je završen, a završne reči biće održane od 13. do 15. septembra 2022. godine, s tim što je 16. septembar zakazan kao rezervni dan.
  • 26.06.2022
Predžalbena konferencija za Gucatija i Haradinaja 5. jula
Predžalbenu konferenciju pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazana je za 5. jul ove godine u 14.00 časova.
  • 26.06.2022
Specijalni sud odbio zahtev za puštanje Tačija i Veseljija na privremenu slobodu

Sud za zločine OVK u Hagu odbio je zahtev bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija, optuženog za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, da bude pušten na privremenu slobodu. Istovremeno, sud je pritvor u Sheveningenu za još dva meseca produžio i drugooptuženom Kadriju Veseljiju.

  • 10.06.2022
Tači i Veselji ostaju u haškom pritvoru
Specijalizovana veća Kosova u Hagu su donela odluku da bivši lideri Oslobodliačke vojske Kosova (OVK) Hašim Tači i Kadri Veselji ostanu u pritvoru ovog haškog suda.
  • 09.06.2022