Vesti
Ratni zločini

Marinković: Izgubili smo nadu u Specijalni sud

Predstavnici Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na Kosovu i Metohiji nemaju prevelike nade da će u Specijlanom sudu biti doneta pravda za njihove nestale članove porodica. Komentrišući pojavljivanje Hašima Tačija pred sudom, Silvana Marinković kaže da je prerano za donošenje bilo kakvih zaključaka.
Marinković: Izgubili smo nadu u Specijalni sud
Silvana Marinković (Foto Kim)

Silvana Marinković godinama traga za svojim nestalim suprugom. Ona i drugi članovi Udruženja porodica kindapovanih i nestalih Srba, dvadeset godina nakon ratnih sukoba na Kosovu, i dalje čekaju istinu o svojim najmilijima.

„Ne mogu da kažem da su moja očekivanja velika. Ali naša nada je u boga, pa se nadamo da će nam pomoći da se ovo pitanje reši. Inače, Hašim Tači je, svima nama je poznato, da je u vreme svih tih dešavanja bio glavnokomandujući za OVK, tako da ako neko zna najviše o ovome, to je on. E sada, koliko će on buti raspoložen da priča o tome videćemo“.

Na pitanje da li veruje Specijalnom sudu, Marinkovićeva kaže da su na početku očekivanja bila velika, ali da su porodice nestalih vremenom izgubile nadu da će ovaj sud doneti pravdu za žrtve.

„Kada smo čuli da će se formirati ovaj Specijalni sud imali smo veliku nadu, ali kada smo videlil dešavanja oko Specijalnog suda, način na koji oni rade, ko je u Specijalnom sudu, gde se sudi, izgubili smo nadu. Nažalost nemamo velike nade u Specijalni sud“, kaže Silvana Marinković za RTV Kim.

Tači koji se juče pojavio pred Specijalnim sudom kazao je novinarima da je „spreman da se suoči sa novim izazovom i da uspe zbog svog sina, porodicu, narod i svoju zemlju“.

Kako je krajem prošlog meseca objavilo Specijalizovano veće Hašim Tači, Kadri Veselji, ali i druga lica, čija imena tada nisu saopštena, optuženi su za „niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje“.Ostale vesti

Godišnjica
Hrvatska vojska je 4. avgusta 1995. godine na području tadašnje RSK počela operaciju "Oluja", u kojoj je ubijeno ili nestalo oko 2.000 Srba, a proterano više od 220.000. To je bio epilog planiranog zločina Tuđmanovog režima.
  • 04.08.2020
Oslobođen bivši pripadnik OVK priveden u Albaniji

Albanske vlasti oslobodile su veterana bivše OVK Murteza Kastratija, pritvorenog ranije danas zbog Interpolove poternice na zahtev Beograda, saopšteno je iz kosovskog ministarstva spoljnih poslova.

  • 02.08.2020
Ali Ahmeti pozvan da svedoči u Hagu
Člana Glavnog štaba bivše Oslobodilačke vojske Kosova Specijalizovano tužilaštvo pozvalo je na razgovor.
  • 23.07.2020
Tači: Nisu me pitali o tvrdnjama Dika Martija
Predsednik Kosova Hašim Tači saopštio je sinoć da je završio saslišanje u Specijalnom tužilaštvu nakon četiri dana.
  • 17.07.2020
Tači stigao u tužilaštvo četvrti dan zaredom
Kosovski predsednik, Hašim Tači, stigao je danas oko 14h, četvrti dan zaredom u Kancelariju specijalizovanog tužioca na saslušanje, javlja Zeri.
  • 16.07.2020
To bolno pitanje nestalih dolazi na dnevni red
Nakon 20 godina od završetka ratnih sukoba na Kosovu, pitanje nestalih lica se pokreće na najvišem političkom nivou. U Briselu će o toj temi razgovarati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti. Predstavnici udruženja kidnapovanih i nestalih Srba i Albanaca zadovoljni su što se ovo pitanje konačno pokreće. Čemu mogu da se nadaju?
  • 16.07.2020