Vesti
Ratni zločini

Marinković: Izgubili smo nadu u Specijalni sud

Predstavnici Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na Kosovu i Metohiji nemaju prevelike nade da će u Specijlanom sudu biti doneta pravda za njihove nestale članove porodica. Komentrišući pojavljivanje Hašima Tačija pred sudom, Silvana Marinković kaže da je prerano za donošenje bilo kakvih zaključaka.
Marinković: Izgubili smo nadu u Specijalni sud
Silvana Marinković (Foto Kim)

Silvana Marinković godinama traga za svojim nestalim suprugom. Ona i drugi članovi Udruženja porodica kindapovanih i nestalih Srba, dvadeset godina nakon ratnih sukoba na Kosovu, i dalje čekaju istinu o svojim najmilijima.

„Ne mogu da kažem da su moja očekivanja velika. Ali naša nada je u boga, pa se nadamo da će nam pomoći da se ovo pitanje reši. Inače, Hašim Tači je, svima nama je poznato, da je u vreme svih tih dešavanja bio glavnokomandujući za OVK, tako da ako neko zna najviše o ovome, to je on. E sada, koliko će on buti raspoložen da priča o tome videćemo“.

Na pitanje da li veruje Specijalnom sudu, Marinkovićeva kaže da su na početku očekivanja bila velika, ali da su porodice nestalih vremenom izgubile nadu da će ovaj sud doneti pravdu za žrtve.

„Kada smo čuli da će se formirati ovaj Specijalni sud imali smo veliku nadu, ali kada smo videlil dešavanja oko Specijalnog suda, način na koji oni rade, ko je u Specijalnom sudu, gde se sudi, izgubili smo nadu. Nažalost nemamo velike nade u Specijalni sud“, kaže Silvana Marinković za RTV Kim.

Tači koji se juče pojavio pred Specijalnim sudom kazao je novinarima da je „spreman da se suoči sa novim izazovom i da uspe zbog svog sina, porodicu, narod i svoju zemlju“.

Kako je krajem prošlog meseca objavilo Specijalizovano veće Hašim Tači, Kadri Veselji, ali i druga lica, čija imena tada nisu saopštena, optuženi su za „niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje“.Ostale vesti

Tači ostaje u pritvoru
U Specijalnom sudu za zločine pripadnika bivše OVK odlučeno je da Hašimu Tačiju bude produžena mera pritvora, jer je zaključeno da postoji rizik od opstrukcije sudskog procesa i činjenja drugih krivičnih dela.
  • 27.01.2022
Oficir OVK pred sudom u Hagu: U Mustafinoj jedinici su bili lopovi i kriminalci

U jedinici OVK kojom je, prema optužnici, komandovao Saljih Mustafa 1999. godine bili su „lopovi i kriminalci“, izjavio je pred haškim sudom oficir ove formacije, Sejdi Veselji.

  • 26.01.2022
Izvođenje dokaza tužilaštva protiv Mustafe se završava 4. febuara
Specijalizovana veća Kosova u Hagu donela su odluku da se izvođenje dokaza Specijalizovanog tužilaštva na suđenju Saljihu Mustafi završi do 4. februara, nakon svedočenja poslednjeg svedoka.
  • 24.01.2022
Na suđenju Haradinaju svedočio veštak odbrane: Zastrašivanje svedoka užasavajuće
Veštak odbrane Robert Rid izjavio je danas na haškom procesu Nasimu Haradinaju da je zastrašivanje svedoka na Kosovu već dugo "užasavajuće".
  • 24.01.2022
Bljakaj: Kosovske institucije nisu radile dovoljno na prikupljanju dokaza o ratu
Kosovske institucije, uključujući i pređašnji Institut za istraživanje ratnih zločina, nisu radile dovoljno na prikupljanju dokumentacije i dokaza o događajima koji su se odigrali tokom rata na Kosovu, ističe za Danas Bekim Blakaj iz Fonda za humanitarno pravo Kosova.
  • 23.01.2022
Produžen pritvor Saljihu Mustafi

Bivšem lideru OVK Sahilju Mustafi produžen je pritvor zbog opasnosti od bekstva i bojazni da će opstruirati sudski postupak ako se nađe na slobodi.

  • 22.01.2022