Vesti
Ratni zločini

Manaj: Sumnja se na još jednu masovnu grobnicu u Srbiji

Do sada su na pet različitih lokacija u Srbiji pronađeni su posmrtni ostaci za koje se sumnja da pripadaju osobama stradalim tokom rata na Kosovu. Sumnja se da postoji još jedna masovna grobnica, kaže Ram Manaj iz Vladine komisije za nestale na Kosovu.
Manaj: Sumnja se na još jednu masovnu grobnicu u Srbiji
Kiževak (Foto N1)

Na poslednjoj konferenciji Vladine komisije za nestala lica tokom ove godine poručeno je da se očekuje veći pritisak Evropske Unije na Srbiju kako bi pružila više informacija o nestalima na Kosovu.

Predsedavajući Vladine komisije za nestale osobe, Ram Manaj, rekao je da je proces pronalaska nestalih sa Kosova kao žrtava poslednjeg rata osetljiv, delikatan i veoma složen proces, međutim, dodao je da je bilo rezultata jer su pronađeni ostaci na pet lokacija u Srbiji. Takođe je pružio detalje o terenskim aktivnostima na Kosovu i u Srbiji.

„U Srbiji je Kiževak peta lokacija na kojoj su pronađeni posmrtni ostaci, posle Batajnice, Rudnice i Petrovog sela... Na Kosovu smo imali iskopavanja na 9 mesta, što je rezultiralo sa 11 ostataka tela, koja su potom u procesu dalje identifikacije ….. Poslednji rat na Kosovu još jednom je dokazao hegemoniju Srbije”, rekao je on.

Manaj je kazao da je Kosovo očekivalo veći pritisak EU na Srbiju po pitanju nestalih.

„Iako smo očekivali da će međunarodna zajednica, posebno EU, izvršiti veći pritisak na zvaničnu Srbiju da objavi informacije, da ih predstavi i da što pre okonča ovu katastrofu, nažalost, to se nije dogodilo. . Američka podrška bila je i ostaje presudna i radujemo se daljem skraćivanju roka za pronalazak naših nestalih“, rekao je on.

Direktor Instituta za sudsku medicinu Arsim Gerdžaliu rekao je da se sumnja na još jednu grobnicu u Srbiji kojoj će se kasnije pristupiti.

„U Srbiji smo proverili tri lokacije, među njima je i Kiževak kao peta lokacija za pronalazak posmrtnih ostataka. Bili smo u Kozarevu u Novom Pazaru, gde smo radili otvaranje probnih kanala i kontrolu mesta do delova za koje se garantuje da se nisu pomerali u poslednjih 100-200 godina, kao i kontrolu Štavalja, takođe rudnika za koji se sumnja da je groblje, kome ćemo pristupiti posle Kiževaka. Znate da je u Kiževaku pronađeno najmanje 5 osoba. Ostatak je sačuvan geoplastičkim merama i približićemo se istom mestu odmah nakon poboljšanja vremena, na proleće“, rekao je on.

Kuštrim Gara iz Vladine komisije za nestala lica izneo je detalje o terenskom radu, rekavši da su tokom ove godine posmrtni ostaci 4 osobe vraćeni porodicama na ponovno sahranjivanje i da će biti predati narednih dana.

„Svi uzorci ekshumiranih posmrtnih ostataka forenzičari su već poslali na DNK analizu Međunarodnoj komisiji za nestale osobe i počeli smo da dobijamo prve rezultate identifikacije za ove slučajeve“, rekao je on.

Što se tiče sumnji u postojanje masovne grobnice u mestu Štavalj u Srbiji, rečeno je da se čekaju mape terena iz 1999. godine, kako bi se uporedilo sa trenutnim terenom.Ostale vesti

Specijalni sud pozvao i bivšu pripadnicu OVK

Specijalni sud pozvao je bivšu pripadnicu OVK Sadetu Doda Šotu i ona će biti saslušana 26. januara u Euleksovim prostorijama u Kosovu Polju, saopštila je Ganimete Musljiu iz Demokratske partije Kosova, preneo je RTK 2.

  • 24.01.2021
Odbijen Veseljijev zahtev za privremeno puštanje na slobodu
Sudija za prethodni postupak, Nikolas Giju odbio je zahtev odbrane Kadrija Veseljija za njegovo privremeno puštanje na slobodu, kao i zahtev odbrane za sazivanje ročišta za usmeno izlaganje o ovom zahtevu.
  • 23.01.2021
Produžen pritvor Bačeviću za još dva meseca
Sudija Aljbina Šabani Rama ispred posebnog odeljenje Osnovnog suda u Prištini produžila je danas na još dva meseca pritvor Svetomiru Bačeviću iz Gornjeg Milanovca, kazao je za RTV Kim advokat Dejan A. Vasić.
  • 22.01.2021
Odbrana traži ukidanje pritvora Mustafi
Odbrana bivšeg komandanta OVK Saljihu Mustafi, optuženog za zločine na Kosovu 1999. godine, zatražila je od suda u Hagu da mu ukine pritvor ili odredi kućni pritvor, nasuprot Specijalizovanom tužilaštvu koje je tražilo njegovo zadržavanje u haškom pritvoru, prenosi Tanjug.
  • 21.01.2021
Specijalno tužilaštvo protiv privremenog oslobađanja Veseljija
Specijalizovano tužilaštvo protivi se zahtevu da jedan od optuženih vođa bivše OVK Kadri Veselji bude privremeno pušten iz pritvora Specijalnog suda u Hagu, navodeći da postoji rizik od bekstva, koji se čini većim pošto bi mogao da bude osuđen na doživotni zatvor.
  • 20.01.2021
Bivši pripadnik OVK i kandidat za poslanika dobio poziv Specijalnog suda
Nakon duže pauze, još jedan poziv za ispitivanje iz Specijalnog tužilaštva u Hagu stigao je na adresu bivšeg borca OVK.
  • 20.01.2021