Vesti
Ratni zločini

Lužane: Spomen ploča nastradalima bez imena poginulih Srba. FHP protestuje

U blizini mosta u Lužanu, mestu kraj Podujeva, gde su tokom NATO bombardovanja na autobus Niš ekspresa život izgubile 44 osobe opština je 1. maja postavila spomen ploču u čast žrtava, izuzimajući imena poginulih Srba. Fond za humanitarno parvo iz Prištine je izrazio zabrinutost zbog ovakvog odnosa lokalnih vlasti u Podujevu.
Lužane: Spomen ploča nastradalima bez imena poginulih Srba. FHP protestuje
Otkrivanje ploče u Lužanima (Foto Fejsbuk, Spejtim Bulići)

Na 22. godišnjicu od tragičnog događaja u Lužanu predstavnici Opštine Podujevo podigli su spomen ploču u čast žrtava. Na ovoj spomen ploči isklesana su imena 31 žrtve albanske nacionalnosti, isključujući 13 srpskih žrtava koje su izgubile živote u ovom napadu.

Predsednik Opštine Podujevo Špejtim Bulići je tim povodom na Fejsbuku napisao: „Otkrili smo spomen-ploču sa imenima svih žrtava koje su stradale u ovoj tragediji’’. 


Sot, në 22 vjetorin e ngjarjes tragjike të Urës së Lluzhanit, u bë përurimi i pllakës përkujtimore në shenjë të nderimit...

Posted by Shpejtim Bulliqi on Субота, 01. мај 2021.

Na ovu objavu je reagovao Fond za humanitarno parvo koji podseća da su u napadu na most u Lužanu život izgubili i Srbi, a ne samo Albanci.

“Prema dosadašnjim podacima Fonda za humanitarno pravo (FHP) i Fonda za humanitarno pravo Kosovo (FHPK), dana 1. maja 1999. godine, oko 13.00 časova, NATO je pogodio autobus Niš Ekspresa koji je u tom trenutku prelazio preko mosta u Lužanu i koji se kretao u smeru Prištine. Kao posledica ovog događaja, živote je izgubilo 44 osobe. Među njima 31 albanskih civila i 13 Srba, od kojih 7 su bili civili”, podseća FHP Kosova.

Fond za humanitarno pravo izražava duboku zabrinutost ovakvim načinom sećanja na žrtve, “posebno kada lokalne i državne institucije doprinose jačanju jednostranih narativa, koji predstavljaju selektivne verzije istorije”.

“Negiranje žrtava na etničkoj osnovi, predstavlja uvredu za žrtve i njihove porodice i produbljuje podele između zajednica na Kosovu. Stoga, FHPK traži od Opštine Podujevo da spomen-ploča istinito predstavi događaj koji se desio 1. maja 1999. godine, time odavajući poštu svima onima koji su u tom događaju izgubili svoj život”.

Takođe, FHPK upućuje apel da sve inicijative za podizanje memorijala u čast sećanja na žrtve uključe sve žrtve, bez obzira na njihov rod, rasu ili etničko poreklo.

 Ostale vesti

Advokat Vasić: Potvrda presude Krstiću skandal koji ne čudi
Odluka Apelacionog suda da Zlatanu Кrstiću potvrdi presudu kojom je kažnjen sa 14 godina i šest meseci zatvora je skandal koji ne čudi, smatra advokat Dejan A. Vasić.
  • 02.12.2021
Haški sud odbio uslovno puštanje Hašima Tačija
Specijalizovano veće Kosova u Hagu odbilo je zahtev za uslovno puštanje na slobodu bivšeg kosovskog predsednika i jednog od lidera OVK Hašima Tačija i pored garancija policije, javila je Ekonomija onlajn.
  • 01.12.2021
Sud odbio odbacivanje optužnica protiv Gucatija i Haradinaja

Specijalni sud odbio je zahtev odbrane da se odbaci optužnica protiv dvojice bivših lidera OVK, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

  • 27.11.2021
Podignuta optužnica protiv lica za učešće u terorističkoj organizaciji ISIS
Specijalno tužilaštvo Kosova je podiglo optužnicu Osnovnom sudu u Prištini protiv osobe sa inicijalima S.K. za učešće u aktivnostima ISIS-a. Okrivljeni S.K. je izvršio krivično delo organizovanje i učešće u terorističkoj grupi iz člana 143 stav 2 Krivičnog zakonika Kosova, navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.
  • 24.11.2021
U Svetim Arhangelima svečano obeležen Sabor svetog Arhangela

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena danas je svečano obeležen Sabor svetog Arhangela Mihajla – Aranđelovdan.

  • 21.11.2021
Hag: Nastavak suđenja Mustafi saslušanjem sedmog svedoka

Pred Specijalim sudom u Hagu danas će biti nastavljeno suđenje bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi.

  • 18.11.2021