Vesti
Ratni zločini

Lužane: Spomen ploča nastradalima bez imena poginulih Srba. FHP protestuje

U blizini mosta u Lužanu, mestu kraj Podujeva, gde su tokom NATO bombardovanja na autobus Niš ekspresa život izgubile 44 osobe opština je 1. maja postavila spomen ploču u čast žrtava, izuzimajući imena poginulih Srba. Fond za humanitarno parvo iz Prištine je izrazio zabrinutost zbog ovakvog odnosa lokalnih vlasti u Podujevu.
Lužane: Spomen ploča nastradalima bez imena poginulih Srba. FHP protestuje
Otkrivanje ploče u Lužanima (Foto Fejsbuk, Spejtim Bulići)

Na 22. godišnjicu od tragičnog događaja u Lužanu predstavnici Opštine Podujevo podigli su spomen ploču u čast žrtava. Na ovoj spomen ploči isklesana su imena 31 žrtve albanske nacionalnosti, isključujući 13 srpskih žrtava koje su izgubile živote u ovom napadu.

Predsednik Opštine Podujevo Špejtim Bulići je tim povodom na Fejsbuku napisao: „Otkrili smo spomen-ploču sa imenima svih žrtava koje su stradale u ovoj tragediji’’. 


Sot, në 22 vjetorin e ngjarjes tragjike të Urës së Lluzhanit, u bë përurimi i pllakës përkujtimore në shenjë të nderimit...

Posted by Shpejtim Bulliqi on Субота, 01. мај 2021.

Na ovu objavu je reagovao Fond za humanitarno parvo koji podseća da su u napadu na most u Lužanu život izgubili i Srbi, a ne samo Albanci.

“Prema dosadašnjim podacima Fonda za humanitarno pravo (FHP) i Fonda za humanitarno pravo Kosovo (FHPK), dana 1. maja 1999. godine, oko 13.00 časova, NATO je pogodio autobus Niš Ekspresa koji je u tom trenutku prelazio preko mosta u Lužanu i koji se kretao u smeru Prištine. Kao posledica ovog događaja, živote je izgubilo 44 osobe. Među njima 31 albanskih civila i 13 Srba, od kojih 7 su bili civili”, podseća FHP Kosova.

Fond za humanitarno pravo izražava duboku zabrinutost ovakvim načinom sećanja na žrtve, “posebno kada lokalne i državne institucije doprinose jačanju jednostranih narativa, koji predstavljaju selektivne verzije istorije”.

“Negiranje žrtava na etničkoj osnovi, predstavlja uvredu za žrtve i njihove porodice i produbljuje podele između zajednica na Kosovu. Stoga, FHPK traži od Opštine Podujevo da spomen-ploča istinito predstavi događaj koji se desio 1. maja 1999. godine, time odavajući poštu svima onima koji su u tom događaju izgubili svoj život”.

Takođe, FHPK upućuje apel da sve inicijative za podizanje memorijala u čast sećanja na žrtve uključe sve žrtve, bez obzira na njihov rod, rasu ili etničko poreklo.

 Ostale vesti

Odalović: EU i SAD da izvrše pritisak na Prištinu po pitanju nestalih

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestale Veljko Odalović upozorio je na izjave prištinskog premijera Aljbina Kurtija da neće dozvoliti pretragu lokacija na Kosovu na kojima su, kako se pretpostavlja ostaci ubijenih Srba i izrazio očekivanje da će i Brisel i Vašington, a i drugi međunarodni partneri izvršiti pritisak na Prištinu kako bi sudbine nestalih bile rasvetljene.

  • 23.06.2021
Konferencija o slučaju Gucati i Haradinaj 25. juna

Sa početkom u 11 časova 25. juna u Hagu biće održana konferencija o napretku slučaja protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

  • 22.06.2021
Tužilaštvo će u novembru biti spremno za suđenje Šalji
Tužilaštvo suda za zločine OVK u Hagu saopštilo je da će u novembru biti spremno za suđenje bivšem pripadniku OVK Pjetru Šalji, optuženom za ratne zločine nad pritvorenicima u Albaniji 1999. godine.
  • 21.06.2021
Pretresno veće u slučaju Šalja danas u Hagu
Sa početkom u 11 časova danas u Hagu biće održana konferencija o napretku slučaja protiv bivšeg komandanta OVK Pjetra Šalje, objavile su Specijalizovane komore Kosova na svojoj zvaničnoj veb stranici.
  • 21.06.2021
Suđenje Saljihu Mustafi u Hagu počinje 15. septembra
Pretresni panel Specijalizovanih veća Kosova odlučio je da će pretresni postupak u predmetu protiv bivšeg oficira nekadašnje OVK Saljiha Mustafe, početi 15. septembra ove godine.
  • 19.06.2021
Odalović: Skoro sve potencijalne masovne grobince Albanaca su ispitane
Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović izjavio je da su skoro sve lokacije potencijalnih masovnih grobnica kosovskih Albanaca u centralnoj Srbiji istražene, i da je proverena svaka na koju je ukazala prištinska strana, dok obrnuto nije slučaj.
  • 18.06.2021