Vesti
Ratni zločini

Ljimaj po četvrti put negira krivicu za ratne zločine

Nekadašnji komandant Oslobodilačke vojske Kosova Fatmir Ljimaj prebacio je odgovornost za ubistvo dva Albanca u novembru 1998. godine na Glavni štab bivše OVK, ističući da nije bio deo te akcije.
Ljimaj po četvrti put negira krivicu za ratne zločine
Fatmir Ljimaj (Foto Kim)

Nakon što je protiv njega po četvrti put podignuta optužnica za ratne zločine, Fatmir Ljimaj je negirao krivicu u vezi sa ubistvom dvojice Albanaca.

Specijalno tužilaštvo u Prištini nekadašnjeg komandanta OVK na području Mališeva, tereti da kao komandant lokalne jedinice nije učinio ništa da spreči ubistvo Ramiza Hodže i Seljmana Binišija.

Ljimaj je sinoć izjavio da je za ovo krivično delo pod istragom bio tri puta. Dva puta od strane Unmika i jednom od strane Međunarodnog tribunala u Hagu.

Tvrdi da je pravosudni sistem na Kosovu ispunjen tužiocima i sudijama, za koje je siguran, da rade na upropašćavanju ljudi. Najavio je da će nakon podizanja nove optužnice, svoju borbu usmeriti na razotkrivanju pojedinaca i grupa koje koristeći institucije, "žele da unište određene ljude".

Prema navodima optužnice, Ljimaj namerno nije učinio ništa kako bi sprečio ubistvo dva Albanca, niti je posle ubistva Hodže i Binišija kaznio počinioce.

Fatmir Ljimaj, poznat i po ratnom nadimku "komandant Čeliku", bio je komandant zone u kojoj su se ta dva ubistva dogodila.

Ramiza Hodžu su ubili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova i proglasili ga izdajicom. Njegovu egzekuciju, još tada, priznao je glavni štab OVK u "kominikeu broj 4".

Ramiz Hodža i Seljman Biniši su, u proglasu OVK, označeni kao izdajnici koji su u saradnji sa Agimom Krasnićijem, koga je OVK takođe ubila, vodili specijalni rat protiv Oslobodilačke vojske Kosova.

Hodžina porodica je, međutim, u godinama posle rata tvrdila da je ubistvo imalo sasvim drugu pozadinu, te da je Ramiz Hodža likvidiran pošto je, kao simpatizer Demokratskog saveza Kosova Ibrahima Rugove, štitio lokalnog imama.

Maskirani pripadnici OVK su tada umesto imama u automobil ubacili Ramiza Hodžu. Nešto kasnije, na istovetan način otet je i Biniši. OVK ih je ubila nedaleko od Mališeva.

Optužnica protiv Ljimaja podignuta je u danu kada je u kosovskoj skupštini izglasana rezolucija o zaštiti vrednosti borbe bivše Oslobodilačke vojske Kosova.

Reozolucija za koju je glasao i Fatmir Ljimaj je reakcija većine albanskih poslanika na presudu Dreničkoj grupi, osuđenoj na nekoliko desetina godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih tokom sukoba na Kosovu.Ostale vesti

“Inicijative za suočavanje s prošlošću nisu uspešne”
Uspostavljanje Instituta za ratne zločine koje je najavila Vlada Kosova je pogrešno, kaže za RTV Kim Nora Ahmetaj, članica Pripremnog tima za formiranje Komisije za istinu i pomirenje i dugogodišnja aktivistkinja za ljudska prava.
  • 20.05.2020
Vlada Kosova planira osnivanje novog Instituta za ratne zločine
Vlada Kosova na dužnosti teži da osnuje novi Institut za istraživanje ratnih zločina počinjenih tokom rata na Kosovu, uključujući i zločine protiv čovečnosti i genocid. Institut bi služio kreiranju dosijea namenjenih kolektivnom pamćenju, a sada je poslednji trenutak da se nešto uradi po tom pitanju, navode u Vladi Kosova.
  • 20.05.2020
U julu prve optužnice pred Specijalnim sudom?
Specijalni sud nije smanjio intenzitet rada ni za vreme pandemije koronavirusa. Do sada su u Specijalnom sudu podignute dve optužnice, jedna u februaru, a druga u aprilu ove godine.
  • 17.05.2020
Izabran potpredsednik Specijalizovanih veća Kosova
Peta plenarna sednica sudija Specijalizovanih veća Kosova održana je putem video konferencijske veze. U toku sednice sudije su izabrale sudiju Čarlsa Smita III na dužnost potpredsednika.
  • 01.05.2020
Tači: Srbija počinila genocid
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da "nijedan zločin Srbije neće biti amnestiran i da je Srbija izvršila genocid nad albanskim civilnim stanovništvom na Kosovu".
  • 27.04.2020
Kurtijev savetnik: Pripadnici OVK su počinili zločine nad srpskim civilima
Prvi savetnik odlazećeg kosovskog premijera Škeljzen Gaši izjavio je da Dik Marti nije antialbanac i da pripadnici OVK su počinili zločine nad srpskim civilima.
  • 25.04.2020