Vesti
Ratni zločini

Ljimaj po četvrti put negira krivicu za ratne zločine

Nekadašnji komandant Oslobodilačke vojske Kosova Fatmir Ljimaj prebacio je odgovornost za ubistvo dva Albanca u novembru 1998. godine na Glavni štab bivše OVK, ističući da nije bio deo te akcije.
Ljimaj po četvrti put negira krivicu za ratne zločine
Fatmir Ljimaj (Foto Kim)

Nakon što je protiv njega po četvrti put podignuta optužnica za ratne zločine, Fatmir Ljimaj je negirao krivicu u vezi sa ubistvom dvojice Albanaca.

Specijalno tužilaštvo u Prištini nekadašnjeg komandanta OVK na području Mališeva, tereti da kao komandant lokalne jedinice nije učinio ništa da spreči ubistvo Ramiza Hodže i Seljmana Binišija.

Ljimaj je sinoć izjavio da je za ovo krivično delo pod istragom bio tri puta. Dva puta od strane Unmika i jednom od strane Međunarodnog tribunala u Hagu.

Tvrdi da je pravosudni sistem na Kosovu ispunjen tužiocima i sudijama, za koje je siguran, da rade na upropašćavanju ljudi. Najavio je da će nakon podizanja nove optužnice, svoju borbu usmeriti na razotkrivanju pojedinaca i grupa koje koristeći institucije, "žele da unište određene ljude".

Prema navodima optužnice, Ljimaj namerno nije učinio ništa kako bi sprečio ubistvo dva Albanca, niti je posle ubistva Hodže i Binišija kaznio počinioce.

Fatmir Ljimaj, poznat i po ratnom nadimku "komandant Čeliku", bio je komandant zone u kojoj su se ta dva ubistva dogodila.

Ramiza Hodžu su ubili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova i proglasili ga izdajicom. Njegovu egzekuciju, još tada, priznao je glavni štab OVK u "kominikeu broj 4".

Ramiz Hodža i Seljman Biniši su, u proglasu OVK, označeni kao izdajnici koji su u saradnji sa Agimom Krasnićijem, koga je OVK takođe ubila, vodili specijalni rat protiv Oslobodilačke vojske Kosova.

Hodžina porodica je, međutim, u godinama posle rata tvrdila da je ubistvo imalo sasvim drugu pozadinu, te da je Ramiz Hodža likvidiran pošto je, kao simpatizer Demokratskog saveza Kosova Ibrahima Rugove, štitio lokalnog imama.

Maskirani pripadnici OVK su tada umesto imama u automobil ubacili Ramiza Hodžu. Nešto kasnije, na istovetan način otet je i Biniši. OVK ih je ubila nedaleko od Mališeva.

Optužnica protiv Ljimaja podignuta je u danu kada je u kosovskoj skupštini izglasana rezolucija o zaštiti vrednosti borbe bivše Oslobodilačke vojske Kosova.

Reozolucija za koju je glasao i Fatmir Ljimaj je reakcija većine albanskih poslanika na presudu Dreničkoj grupi, osuđenoj na nekoliko desetina godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih tokom sukoba na Kosovu.Ostale vesti

Suđenje Mustafi verovatno ne pre leta
Tužilaštvo suda za zločine OVK saopštilo je da je spremno za suđenje bivšem oficiru OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine nad Albancima na Kosovu 1999, ali je malo verovatno da će taj proces početi pre leta.
  • 05.03.2021
Brestovik: Drugi put sahranjeni posmrtni ostaci Ranka Grujića
Posmrtni ostaci Ranka Grujića, koji je poginuo u Juničkim planinama od NATO bombi, sahranjeni su danas u Brestoviku. Ranko Grujić je sahranjen za vreme rata, a njegov grob je 1999-te godine raskopan i telo odneto.
  • 05.03.2021
Statusna konferencija u slučaju Saljiha Mustafe danas u Hagu
Peta statusna konferencija u slučaju nekadašnjeg komadanta OVK Saljiha Mustafe biće održana danas u Specijalnom sudu u Hagu.
  • 05.03.2021
Još jedan pripadnik OVK pozvan u Hag
Bivši pripadnik OVK Gani Koci dobio je poziv Specijalnog Suda za razgovor u svojstvu svedoka.
  • 26.02.2021
Nastavljeno suđenje Krstiću i Šabaniju
Pred posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini nastavljeno je suđenje Zlatanu Кrstiću i Destanu Šabanaju optuženim da su izvršili krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.
  • 26.02.2021
Produžen pritvor Gucatiju i Haradinaju
Specijalni sud odbio je zahteve za puštanje iz pritvora dvojice lidera OVK Nasima Haradinaja i Hisnija Gucatija.
  • 25.02.2021