Vesti
Ratni zločini

Lideri OVK se žalili na odluku o odbijanju ukidanja pritvora

Branioci nekadašnjeg glavnog komandanta OVK i predsednika Kosova Hašima Tačija i ostalih optuženih lidera te organizacije, žalili su se na odluku sudije za prethodni postupak, koji je odbio da im ukine pritvor i odobri odbranu sa slobode, prenosi Tanjug.
Lideri OVK se žalili na odluku o odbijanju ukidanja pritvora
Hašim Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi (Foto Ekspres)

Advokati Hašima Tačija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija uložili su žalbe u sredu, 3. februara, dok je advokat Kadrija Veseljija to učinio dva dana ranije.

Povodom njihovih žalbi danas je predsednica Specijalizovanih veća Kosova sa Sedištem u Hagu Ekatarina Trendafilova imenovala tročlani sudski panel koji će odlučivati o žalbama sve četvorice optuženih.

To su sudije Mišel Pikar, Kai Ambos i Nina Jrgensen, objavljeno je na sajtu Specijalizovanih veća.

Pre nego što panel donese odluku o žalbama, pozvaće Specijalizovano tužilaštvo Kosova da se o njima izjasni pisanim putem.

Sudija za prethodni postupak je 22. januara odbio zahtev branilaca Tačija i ostalih za privremeno puštanje na slobodu, jer smatra da samo pritvorom mogu da se otklone rizici od njihovog bekstva, opstrukcije postupka, uticanja na svedoke i činjenja novih krivičnih dela.

Branioci optuženih su tražili njihovo puštanje iz pritvora i odbranu sa slobode nudeći garancije da neće pobeći, tražeći zamenu pritvora za kućni pritvor i druge mere, međutim sudija smatra da to nije dovoljno.

Tači i ostali su uhapšeni početkom novembra 2020. godine. Tači je prethodno podneo ostavku na mesto predsednika Kosova.

Sva četvorica nekadašnjih šefova OVK su optuženi je za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti i terete se za zločine širom 40 mesta u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani, za koje im preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici Specijalizovanog tužilaštva Kosova se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Cahanu, u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni ucesnici u neprijateljstvima.

Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose prema optužbama individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.Ostale vesti

Počelo obelodanjivanje dokaza protiv Pjetra Šalje
U Specijalizovanim većima u Hagu danas je održana prva statusna konferencija u procesu protiv bivšeg pripadnika OVK Pjetra Šalje, optuženog za zločine u Kukešu, u Albaniji, 1999. godine.
  • 23.04.2021
Hag: Danas druga statusna konferencija u slučaju Pjetra Šalje
Drugo pretpretresno ročište protiv bivšeg komandanta Oslobodilačke vojske Kosova Pjetra Šalje zakazano je za danas u 11 časova, saopštila je Kancelarija specijalnog tužioca.
  • 23.04.2021
Bivši komandant OVK Pjeter Šalja izjasnio se da nije kriv
Pjeter Šalja, bivši komandant OVK, poznatiji kao „komandant Vuk“, a koji je optužen za ratne zločine protiv civila na Kosovu, izjasnio se da nije kriv za zločine za koje ga tužilastvo tereti, prenosi N1
  • 19.04.2021
Tačijev branilac: Za status žrtve OVK sudu se prijavilo 17 osoba

Branilac Hašima Tačija Dejvid Huper rekao je da Tužilaštvo još uvek odbrani nije dalo na uvid imena 17 osoba koje su se naknadno prijavile za status žrtava OVK, prenosi Reporteri.

  • 18.04.2021
Poziv žrtvama da učestvuju u postupku protiv Šalje
Lica koja smatraju da su pretrpela direktnu štetu usled krivičnih dela iz potvrđene optužnice Specijalizovanog veća Kosova protiv bivšeg komandanta OVK Pjetra Šalje mogu da se prijave da učestvuju u postupku, saopštili su veća. 
  • 16.04.2021
Još jedan bivši pripadnik OVK prebačen u Hag

Bivši pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova Pjetr Šalja koji je prošlog meseca uhapšen u Belgiji, danas je izručen Hagu i prebačen u pritvor, saopšteno je iz Specijalizovanih veća Kosova.

  • 15.04.2021