Vesti
Ratni zločini

Kurti traži otvaranje arhiva u Beogradu o nestalima

Premijer Kosova Aljbin Kurti zajedno sa predsednicom Vjosom Osmani položio je cveće na spomenik ispred Skupštine Kosova posvećen nestalim licima.

Kurti traži otvaranje arhiva u Beogradu o nestalima
Aljbin Kurti (Foto Ekonomia onlajn)

Aljbin Kurti je na obeležavanju Međunarodnog dana nestalih izjavio da bi Srbija trebalo da otvori arhive da bi se saznala istina o nestalima.

"U Beogradu moraju da se otvore arhive da bi se saznala istina o našim najmilijima. Istovremeno tužilaštvo u našoj zemlji trebalo bi da bude mnogo aktivnije, pravosuđe mnogo efikasnije, jer se do istine može doći pravdom, kroz traženje odgovornosti onih koji su ih ubili", rekao je Kurti.

Kurti je naglasio da se zalaže za rasvetljavanje sudbine svih, bez obzira na nacionalnu pripadnost i da među 1.617 nasilno nestalih ima i nealbanaca.

"Pozivam građane koji znaju ili imaju informacije da to iznesu, smatram da osim otvaranja arhiva, treba da pričaju o onome što znaju", rekao je Kurti posle polaganja cveća.Ostale vesti

Poziv suda u Hagu dobio još jedan vođa nekadašnje OVK

Bivši komandant nekadašnje OVK, Sadik Halitjaha, dobio je poziv Specijalnog suda u Hagu.

  • 24.09.2022
Produžen pritvor Jakupu Krasnićiju

Sudija za prethodni postupak Nikolas Giju doneo je 19. septembra odluku kojom je produžio meru pritvora Jakupu Krasnićiju, optuženom za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

  • 23.09.2022
Trendafilova: Nema novih optužnica za sada, suđenje Tačiju i ostalima najveći slučaj
Pritisak na Specijalizovana veća za zločine na Kosovu se nikada nije desio. Pritisak nikada neće biti prihvaćen, tvrdi predsednica Specijalizovanih veća Kosova, Ekaterina Trendafilova u intervjuu za KoSSev.
  • 23.09.2022
Formiranje vladinog instituta za ratne zločine na Kosovu: Rizici i da li je kasno?
Kosovo ponovo planira da formira Institut za ratne zločine počinjene tokom poslednjeg rata. Iz Fonda za humanitarno pravo iz Prištine ukazuju, međutim, na rizik od politčkog uticaja ako bude, kako je planirano, pod upravom Vlade Kosova.
  • 22.09.2022
Trendafilova: Uskoro suđenje Tačiju
Predsednica Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu Ekaterina Trendafilova izjavila je da se nada da će suđenje Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju i ostalima početi uskoro.
  • 21.09.2022
Trendafilova sutra u Gnjilanu, Molićaj i Kljinaku najavljuju protest
Predsednica Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu Ekatarina Trendafilova boraviće sutra na Kosovu gde će, kako je najavljeno, biti domaćin skupa u Gnjilanu. Uoči ove posete, predsednik Socijaldemokratske partije Dardan Molićaj pozvao je na protest, a da će istom prisustvovati, najavili su i iz Udruženja veterana OVK.
  • 20.09.2022