Vesti
Ratni zločini

Kuburović: Bojim se da će sud za OVK ostati "mrtvo slovo"

Ministarka pravde Nela Kuburović izrazila je bojazan da će Specijalni sud za ratne zločine OVK, na kome insistira EU, ostati "mrtvo slovo na papiru".
Kuburović: Bojim se da će sud za OVK ostati
Nela Kuburović (Foto Tanjug)

"Nisam sigurna koliko će taj sud uopšte zaživeti jer se toliko dugo najavljuje podizanje optužnica, a ništa se ne događa", izjavila je Kuburović za današnje "Večernje novosti".

Veliki broj predmeta koji su bili pokrenuti za zločine nad Srbima, ne samo poslednji slučaj "Medikus", završen je obustavom postupka bez ikakvog obrazloženja, objašnjava ona.

Kako dodaje, nijedan postupak vođen pred pravosudnim organima i Euleksom nije završen osuđujućom presudom za zločine nad srpskim i nealbanskim stanovništvom.

"Štaviše, Euleks najavljuje da će smanjiti svoju misiju i da će u potpunosti napustiti deo koji se tiče pravosuđa", kaže Kuburović.

Kuburović je ocenila da vraćanje poternica na kojima se nalaze Hašim Tači, Ramuš Haradinaj i ostali kosovski Albanci protiv kojih su podignute optužnice, u sistem Interpola predstavlja rezultat uspešne diplomatske ofanzive Srbije.

"Srbija je uspela da istera na čistac da su to optuznice koje su donete na osnovu relevantnih zakona i da svi treba da poštuju međunarodne prilike", rekla je ona.Ostale vesti

Na suđenju Tačiju 71 svedok dobio zaštitu
Sudija Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu dodelio je zaštitne mere za 71 svedoka tužilaštva koji će svedočiti u procesu protiv Hašima Tačija i drugih vođa Oslobodilačke vojske Kosova optuženih za ratne zločine na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine.
  • 15.01.2021
Tužilaštvo u Hagu traži produžetak pritvora za Mustafu

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu zatražilo je od suda da produži pritvor nekadašnjem komadantu u OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine Kosovu 1999. godine.

  • 14.01.2021
Haradinaj odbio da se pojavi pred sudijom i izjasni o krivici

Potpredsednik Udruženja ratnih veterana OVK Nasim Haradinaj odbio je da prisustvuje sednici pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća u Hagu, na kojoj je trebalo da se izjasni o krivici za obelodanjivanje imena potencijalnih svedoka i žrtava u postupcima koji se vode pred tim sudom protiv nekadašnih čelnika OVK.

  • 08.01.2021
Tužilaštvo: Tači podrivao sud, nismo za ukidanje pritvora

Specijalizovano tužilaštvo sa sedištem u Hagu usprotivilo se zahtevu odbrane nekadašnjeg komandanta OVK i donedavnog predsednika Kosova Hašima Tačija da mu se ukine pritvor i dozvoli odbrana sa slobode, a odluku o zahtevu treba da donese sud narednih dana.

  • 08.01.2021
Haradinaj pred sudom u 15 časova
Potpredsednik Udruženja ratnih veterana OVK Nasim Haradinaj danas u 15 časova, ponovo će biti priveden pred sudiju za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu radi izjašnjenja o krivici.
  • 08.01.2021
Nasim Haradinaj sutra pred sudijom o krivici

Potpredsednik Udruženja ratnih veterana OVK Nasim Haradinaj sutra popodne ponovo će biti priveden pred sudiju za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu radi izjašnjenja o krivici.

  • 07.01.2021