Vesti
Ratni zločini

Kuburović: Bojim se da će sud za OVK ostati "mrtvo slovo"

Ministarka pravde Nela Kuburović izrazila je bojazan da će Specijalni sud za ratne zločine OVK, na kome insistira EU, ostati "mrtvo slovo na papiru".
Kuburović: Bojim se da će sud za OVK ostati
Nela Kuburović (Foto Tanjug)

"Nisam sigurna koliko će taj sud uopšte zaživeti jer se toliko dugo najavljuje podizanje optužnica, a ništa se ne događa", izjavila je Kuburović za današnje "Večernje novosti".

Veliki broj predmeta koji su bili pokrenuti za zločine nad Srbima, ne samo poslednji slučaj "Medikus", završen je obustavom postupka bez ikakvog obrazloženja, objašnjava ona.

Kako dodaje, nijedan postupak vođen pred pravosudnim organima i Euleksom nije završen osuđujućom presudom za zločine nad srpskim i nealbanskim stanovništvom.

"Štaviše, Euleks najavljuje da će smanjiti svoju misiju i da će u potpunosti napustiti deo koji se tiče pravosuđa", kaže Kuburović.

Kuburović je ocenila da vraćanje poternica na kojima se nalaze Hašim Tači, Ramuš Haradinaj i ostali kosovski Albanci protiv kojih su podignute optužnice, u sistem Interpola predstavlja rezultat uspešne diplomatske ofanzive Srbije.

"Srbija je uspela da istera na čistac da su to optuznice koje su donete na osnovu relevantnih zakona i da svi treba da poštuju međunarodne prilike", rekla je ona.Ostale vesti

Započet proces pretrage terena u rudniku Štavalj
Po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije, na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica, danas je otpočeo proces pretrage terena na lokalitetu rudnik Štavalj, na teritoriji opštine Sjenica, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije.
  • 10.05.2022
Krisnići o dopunjenoj optužnici: Nisam kriv, optužbe se zasnivaju na lažima Srbije
Bivši član Glavnog štaba OVK Jakup Krasnići  negirao je danas pred sudom u Hagu za zločine boraca OVK, krivicu za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 10.05.2022
Tači izjavio da nije kriv za zločine u Suvoj Reci i Gnjilanu

Bivši komandant OVK Hašim Tači izjavio je danas, pred sudom za zločine boraca OVK u Hagu, da nije kriv za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.

  • 10.05.2022
FHP predstavio izveštaj o radu Tužilaštva za ratne zločine, Bramerc u Beogradu
Fond za humanitarno pravo (FHP) je predstavio deseti godišnji izveštaj o radu Tužilaštva za ratne zločine. U Beogradu, predsednik Srbije poručio u razgovoru glavnim tužiocem Mehanizma za međunarodne krivične tribunale (MIKT) Seržom Bramercom da je Srbija "izuzetno ozbiljno" shvata pitanje nestalih.
  • 06.05.2022
Presuda Gucatiju i Haradinaju 18. maja
Izricanje prvostepene presude u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazano je za 18. maj 2022. godine u 10 časova, saopšteno je na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu.
  • 05.05.2022
Podneta izmenjena optužnica protiv Tačija i saoptuženih
Specijalozovano tužilaštvo podnelo je novu, izmenjenu optužnicu protiv bivših lidera OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Kransićija i Redžepa Seljimija.
  • 04.05.2022