Vesti
Ratni zločini

Krasnići stigao u Hag, optužen za zločine protiv čovečnosti

Iz Specijalizovanih veća Kosova u Hagu večeras je potvrđeno da je bivši član Oslobodilačke vojske Kosova Jakup Krasnići i doveden u pritvorski objekat.

Krasnići stigao u Hag, optužen za zločine protiv čovečnosti
Jakup Krasnići (Foto EPA)

Kako je navedeno hapšenje je izvršilo Specijalizovano tužilaštvo, na osnovu potvrđene optužnice za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, a naloge za hapšenje i dovođenje izdao je sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova.

"Specijalizovano tužilaštvo izvršilo je hapšenje uz operativnu i logističku podršku Evropske misije za vladavinu prava na Kosovu (EULEKS), u skladu sa svojim mandatom i zakonodavstvom Kosova. Policija Kosova je takođe pružila operativnu podršku Specijalizovanom tužilaštvu", navodi se u saopštenju.

Iz ove pravosudne institucije najavljuju da će uskoro objaviti detaljnije informacije, uključujući i one o optužnici. "U skladu sa pravilom 88 Pravilnika o postupku i dokazima optužnica se mora objaviti najkasnije do prvog pristupanja sudu optuženog", navode iz Specijalizovanih veća.Ostale vesti

Prvi svedok protiv Mustafe u ponedeljak u Hagu
Suđenje za ratne zločine bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi biće nastavljeno u ponedeljak iskazom prvog svedoka.
  • 17.09.2021
Tači u žalbi apeluje na slobodu u trećim zemljama

Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu objavila su danas javnu verziju žalbe Hašima Tačija na rešenje o produženju pritvora, koje je doneo sudija za prethodni postupak 23. jula.

  • 16.09.2021
Mustafa napustio sudnicu Specijalnog suda

Nekadašnji komadant OVK Saljih Mustafa, optužen za zločine na Kosovu 1999. godine, odbio je da prisustvuje suđenju u Specijalnom sudu koje je danas počelo.

  • 15.09.2021
Sledeće ročište bivšim liderima OVK 29. oktobra
Sudija Specijalizovanih veća Nikolas Giju saopštio je da će sledeće ročište o napretku predmeta optuženih lidera OVK, Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija biti održano 29. oktobra, 2021. godine sa početkom u 14:30 časova.
  • 15.09.2021
Na suđenju Tačiju svedočiće osobe iz međunarodne zajednice
Svedoci iz međunarodne zajednice svedočiće na suđenju protiv nekadašnjih šefova OVK Hašima Tačija i još trojice optuženih za niz ratnih zločina na Kosovu nad Srbma, ali i Albancima nelojalnim OVK, najavilo je danas Specijalizovano tužilaštvo Kosova, na sedmoj statusnoj konferenciji u ovom predmetu.  
  • 14.09.2021
Suđenje Mustafi počinje u sredu, Tačiju verovatno sledeće godine
Suđenje bivšem pripadniku OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine nad Albancima na Kosovu 1999. godine, počeće sutra pred sudom za zločine OVK u Hagu.
  • 14.09.2021