Vesti
Ratni zločini

Krasnići stigao u Hag, optužen za zločine protiv čovečnosti

Iz Specijalizovanih veća Kosova u Hagu večeras je potvrđeno da je bivši član Oslobodilačke vojske Kosova Jakup Krasnići i doveden u pritvorski objekat.

Krasnići stigao u Hag, optužen za zločine protiv čovečnosti
Jakup Krasnići (Foto EPA)

Kako je navedeno hapšenje je izvršilo Specijalizovano tužilaštvo, na osnovu potvrđene optužnice za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, a naloge za hapšenje i dovođenje izdao je sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova.

"Specijalizovano tužilaštvo izvršilo je hapšenje uz operativnu i logističku podršku Evropske misije za vladavinu prava na Kosovu (EULEKS), u skladu sa svojim mandatom i zakonodavstvom Kosova. Policija Kosova je takođe pružila operativnu podršku Specijalizovanom tužilaštvu", navodi se u saopštenju.

Iz ove pravosudne institucije najavljuju da će uskoro objaviti detaljnije informacije, uključujući i one o optužnici. "U skladu sa pravilom 88 Pravilnika o postupku i dokazima optužnica se mora objaviti najkasnije do prvog pristupanja sudu optuženog", navode iz Specijalizovanih veća.Ostale vesti

Predstavnici komisija za nestale iz Prištine i Beograda u Kiževaku

U masovnoj grobnici na lokaciji Kiževak kod Raške se nalaze posmrtni ostaci ljudi koji su ubijeni tokom sukoba na na Kosovu, a ovde su prebačeni da bi se zločin prikrio, izjavio je Ibrahim Makoli, šef radne grupe delegacije Kosova po pitanju nestalih lica.

  • 04.12.2020
Odloženo donošenje presude u slučaju Nenada Arsića
Glavni pretres u predmetu Nenada Arsića iz Čaglavice koji je pred Posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini trebalo da bude okončan danas odložen je za 21. decembar, potvrdio je za RTV Kim advokat Dejan A. Vasić.
  • 04.12.2020
Konačna presuda u slučaju Nenada Arsića očekuje se danas
Pred Posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini danas će se okončati glavni pretres u predmetu Nenada Arsića iz Čaglavice, optuženog da je izvršio krivično delo Ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.
  • 04.12.2020
Završen protest meštana Kruše ispred Apelacionog suda
Protest meštana Male i Velike Kruše završen je ispred Apelacionog suda koji se nalazi u okviru Palate pravde u Ajvaliji, nakon što se okupljenima obratio predsednik Apelacionog suda Hasan Šalja.
  • 03.12.2020
Najavljen protest zbog smanjenja kazne Darku Tasiću
Nezadovoljni zbog smanjenja kazne Darku Tasiću, osuđenom za ratne zločine, meštani Male i Velike Kruše, okolnih sela i drugih krajeva Kosova protestovaće u 11 sati ispred Palate pravde u Ajvaliji kod Prištine.
  • 03.12.2020
Kosovska vlada planira 20 miliona evra za optužene u Specijalnom sudu
Vlada u Prištini izdvojiće dvadeset miliona evra za odbranu svih koji se budu suočili sa optužnicama Specijalnog suda u Hagu za procesuiranje pripadnika bivše OVK koji su počinili ratne zločine na Kosovu.
  • 02.12.2020