Vesti
Ratni zločini

Krasnići: Nisam kriv, ovo je velika nepravda

Bivši portparol Oslobodilačke vojske Kosova Jakup Krasnići izjavio je da nije kriv za zločine koji mu se stavljaju na teret. Krasnići je danas pred Specijalnim sudom kazao da se protiv njega i njegovih saboraca čini velika nepravda, te da je ovo suđenje uvreda za čitav albanski narod. „To je velika nepravda ali ja ću je nositi na svojim ramenima“.
Krasnići: Nisam kriv, ovo je velika nepravda
Jakup Krasnići (Foto prt. scr.)

Iako je prema pravilima Suda imao rok od 30 dana za izjašnjavanje o krivici, bivši portparol OVK Jakup Krasnići je rekao: „Ne osećam se krivim, niti odgovornim za bilo koju od optužbi iz tačaka potvrđene optužnice. Nisam kriv ni za šta što se nalazi u optužnici“, rekao je Krasnići pred Specijalnim sudom.

Jakup Krasnići je pred Sepcijalizovanim većima za optužen za teška krivična dela, ratni i zločin protiv čovečnosti, i to u deset tačaka – progon, zatvaranje, proizvoljno ličavanje slobode, druge nehumane postupke, surovo postupanje, mučenje, ubistva i prisulne nestanke lica. Krivična dela učinjena su peridu od aprila 1998. do avgusta 1999. godine u mestima Vare, Vajgora, Lapaštica, Majance, Potok u opštini Podujuevo, Drenovac u opštini Orahovac, Beriša, Lapušnik u opštini Glogovac, Uroševac, Gnjilane, Jablanica u opštini Đakovica, Kačanik, Klečka i druga mesta u opštini Lipljan, Likovac u Srbici, Mališevo, pećina Volujak kod Kline, Novo Brdo, Zlaš u okolini Prištine, Prizren, Suva Reka, mestima u opštini Vitina, ali i u mestima Kahan i Kukeš u severnoj Albaniji.

Međutim, Krasnići je kazao da čitava optužnica a „verovatno i postupak koji primenjuju Specijalizovana veća“ su potpuno neprimereni. On je kazao da su i postupci od njegovog privođenja 4. novembra pa sve do pritvaranja u Hagu bili neprimereni. „Nije mu jasno zašto je doveden u sud“.

On je kazao da je kao svedok pred bivšim Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu govorio o svom učešću u OVK i da tada sve rekao. „Ja sam kao svedok tamo rekao sve što sam imao. Da postoji bilo kakava inkiminušuća optužnica ja bih bio odavno osuđen“.

Krasnići je rekao da ne postoji ništa što može da mu se prebaci tokom njegovog angažovanja u OVK.

„Ja nisam kriminalac, ja sam intelektualac, ja sam zavrišio velike škole, ja sam profesor, bio sam prisiljen da se borim, ali nikome nisam naneo neku nepravdu. Zašto se meni čini nepravda?“, pitao je Krasnići.

Pred sudom je izneseno da su krivična dela izvršena u okviru sistematskog napada na civilno stanovništvo na Kosovu i u severnoj Albaniji, te da su mete bili su protivnici i oni koji nisu podržavali ciljeve OVK, oni za koje se smatralo da su sarađivali sa vlastima, osobe koje su bile povezane sa DSK, Srbi, Albanci, Romi i drugi. Postoji sumnja da je Krasnići krivično odgovoran da je kao pripadnik udruženog zločinačkog poduhvata, odnosno da je odgovoran kao pretpostavljeni u OVK.

„Vi nas zovete učesnicima u udruženom zločinačkom poduhvatu. Danas želim da izjavim da nikad u životu, ni u jednom slučaju nisam se ponašao prema ljudima na onaj način na koji su se prema meni ponašali u pritvorskoj jedinici i u prevozu do ove zgrade. Ja se nikada nisam tako ponašao prema ljudima. Mi smo se borili protiv Srba koj su počinili genocid na Kosovu. Tako da se ja nikad ne bi prikrivao kao neko ko je počinio zločine. Ja sam se politički borio protiv Srbije i nikada nisam ništa radio protiv civila. Vi ste u ovoj optužnici pokušali da podelite Albance na katolike i muslimane. To je uvredljivo“, rekao je Krasnići.

„Specijalizovani tužilac nas opisao kao udruženi zločinački poduhvat. Za mene, moje drugove i moju porodcu, za sve koji smo se tako dugo borili, to je uvreda za nas i naš narod. Mi smo se jako dugo bili u situaciji kada se odlučivalo o životu i smrti, borili smo se da stvorimo našau državu sa SAD, NATO, UN i svi smo bili udrženi. To je oslobodilački poduhvat, poduhvat stvaranja države. Udruženi zločinački poduhvat su bili Srbi i njihovi predstavnici u Beogradu i svi koji su podržavali politiku u Beogradu“.

Krasnićija će pred Sudom zastupati sudija Venkatesvari Alagendra koja se danas javila putem video vezom iz Kuala Lumpura. On je kazao da nije želeo da angažuje advokata ali da je to ipak učinio pod pritiskom porodice.  

„Najpre sam odlučio da ne angažujem advokata, bio sam uveren da mi branilac nije potreban, međutim, moja familija, prijatelji oni su hteli da imam branioca, inače uveren sam da mi branilac nije potreban. Ja nisam odgovoran ni za šta, ni za jednu od ovih optužbi koje mi se stavljaju na teret, ni za činjenje, niti za nečinjenje. Moje dužnosti su bile javne, moja glavna dužnost je bila da budem glasnogovornik OVK. Bio sam ministar posle rata, predsednik skupštine ali ono što sam radio sa najvećim zadovoljstvom je bilo kada sam bio portparol OVK i sve što sam radio bilo je javno“, rekao je Krasnići.

Sudija Nikola Giju kazao je da Krasnići ostaje u pritvoru, ali da ima pravo da u pismenoj proceduir ospori taj pritvor. Statusna konferencija o daljem toku suđenja biće održana 18. novembra. Sudija je preneo Krasnićiju da ukoliko želi može prisustvovati konferenciji.

Sa druge strane, odbrana je najavila da će zahtevati privremeno puštanje na slobodu optuženog.

Osim Krasnićija, pred Specijalnim sudom optuženi su i drugi bivši lideri OVK, Hašim Tači, Kadri Veselji i Redžep Seljimi. Bivši lider ove paravojne formacije ali i doskorašnji predsednik Kosova pred sudom će se pojaviti danas u 15 sati.Ostale vesti

Predstavnici komisija za nestale iz Prištine i Beograda u Kiževaku

U masovnoj grobnici na lokaciji Kiževak kod Raške se nalaze posmrtni ostaci ljudi koji su ubijeni tokom sukoba na na Kosovu, a ovde su prebačeni da bi se zločin prikrio, izjavio je Ibrahim Makoli, šef radne grupe delegacije Kosova po pitanju nestalih lica.

  • 04.12.2020
Odloženo donošenje presude u slučaju Nenada Arsića
Glavni pretres u predmetu Nenada Arsića iz Čaglavice koji je pred Posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini trebalo da bude okončan danas odložen je za 21. decembar, potvrdio je za RTV Kim advokat Dejan A. Vasić.
  • 04.12.2020
Konačna presuda u slučaju Nenada Arsića očekuje se danas
Pred Posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini danas će se okončati glavni pretres u predmetu Nenada Arsića iz Čaglavice, optuženog da je izvršio krivično delo Ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.
  • 04.12.2020
Završen protest meštana Kruše ispred Apelacionog suda
Protest meštana Male i Velike Kruše završen je ispred Apelacionog suda koji se nalazi u okviru Palate pravde u Ajvaliji, nakon što se okupljenima obratio predsednik Apelacionog suda Hasan Šalja.
  • 03.12.2020
Najavljen protest zbog smanjenja kazne Darku Tasiću
Nezadovoljni zbog smanjenja kazne Darku Tasiću, osuđenom za ratne zločine, meštani Male i Velike Kruše, okolnih sela i drugih krajeva Kosova protestovaće u 11 sati ispred Palate pravde u Ajvaliji kod Prištine.
  • 03.12.2020
Kosovska vlada planira 20 miliona evra za optužene u Specijalnom sudu
Vlada u Prištini izdvojiće dvadeset miliona evra za odbranu svih koji se budu suočili sa optužnicama Specijalnog suda u Hagu za procesuiranje pripadnika bivše OVK koji su počinili ratne zločine na Kosovu.
  • 02.12.2020