Vesti
Ratni zločini

Krasnići: Nisam kriv, ovo je velika nepravda

Bivši portparol Oslobodilačke vojske Kosova Jakup Krasnići izjavio je da nije kriv za zločine koji mu se stavljaju na teret. Krasnići je danas pred Specijalnim sudom kazao da se protiv njega i njegovih saboraca čini velika nepravda, te da je ovo suđenje uvreda za čitav albanski narod. „To je velika nepravda ali ja ću je nositi na svojim ramenima“.
Krasnići: Nisam kriv, ovo je velika nepravda
Jakup Krasnići (Foto prt. scr.)

Iako je prema pravilima Suda imao rok od 30 dana za izjašnjavanje o krivici, bivši portparol OVK Jakup Krasnići je rekao: „Ne osećam se krivim, niti odgovornim za bilo koju od optužbi iz tačaka potvrđene optužnice. Nisam kriv ni za šta što se nalazi u optužnici“, rekao je Krasnići pred Specijalnim sudom.

Jakup Krasnići je pred Sepcijalizovanim većima za optužen za teška krivična dela, ratni i zločin protiv čovečnosti, i to u deset tačaka – progon, zatvaranje, proizvoljno ličavanje slobode, druge nehumane postupke, surovo postupanje, mučenje, ubistva i prisulne nestanke lica. Krivična dela učinjena su peridu od aprila 1998. do avgusta 1999. godine u mestima Vare, Vajgora, Lapaštica, Majance, Potok u opštini Podujuevo, Drenovac u opštini Orahovac, Beriša, Lapušnik u opštini Glogovac, Uroševac, Gnjilane, Jablanica u opštini Đakovica, Kačanik, Klečka i druga mesta u opštini Lipljan, Likovac u Srbici, Mališevo, pećina Volujak kod Kline, Novo Brdo, Zlaš u okolini Prištine, Prizren, Suva Reka, mestima u opštini Vitina, ali i u mestima Kahan i Kukeš u severnoj Albaniji.

Međutim, Krasnići je kazao da čitava optužnica a „verovatno i postupak koji primenjuju Specijalizovana veća“ su potpuno neprimereni. On je kazao da su i postupci od njegovog privođenja 4. novembra pa sve do pritvaranja u Hagu bili neprimereni. „Nije mu jasno zašto je doveden u sud“.

On je kazao da je kao svedok pred bivšim Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu govorio o svom učešću u OVK i da tada sve rekao. „Ja sam kao svedok tamo rekao sve što sam imao. Da postoji bilo kakava inkiminušuća optužnica ja bih bio odavno osuđen“.

Krasnići je rekao da ne postoji ništa što može da mu se prebaci tokom njegovog angažovanja u OVK.

„Ja nisam kriminalac, ja sam intelektualac, ja sam zavrišio velike škole, ja sam profesor, bio sam prisiljen da se borim, ali nikome nisam naneo neku nepravdu. Zašto se meni čini nepravda?“, pitao je Krasnići.

Pred sudom je izneseno da su krivična dela izvršena u okviru sistematskog napada na civilno stanovništvo na Kosovu i u severnoj Albaniji, te da su mete bili su protivnici i oni koji nisu podržavali ciljeve OVK, oni za koje se smatralo da su sarađivali sa vlastima, osobe koje su bile povezane sa DSK, Srbi, Albanci, Romi i drugi. Postoji sumnja da je Krasnići krivično odgovoran da je kao pripadnik udruženog zločinačkog poduhvata, odnosno da je odgovoran kao pretpostavljeni u OVK.

„Vi nas zovete učesnicima u udruženom zločinačkom poduhvatu. Danas želim da izjavim da nikad u životu, ni u jednom slučaju nisam se ponašao prema ljudima na onaj način na koji su se prema meni ponašali u pritvorskoj jedinici i u prevozu do ove zgrade. Ja se nikada nisam tako ponašao prema ljudima. Mi smo se borili protiv Srba koj su počinili genocid na Kosovu. Tako da se ja nikad ne bi prikrivao kao neko ko je počinio zločine. Ja sam se politički borio protiv Srbije i nikada nisam ništa radio protiv civila. Vi ste u ovoj optužnici pokušali da podelite Albance na katolike i muslimane. To je uvredljivo“, rekao je Krasnići.

„Specijalizovani tužilac nas opisao kao udruženi zločinački poduhvat. Za mene, moje drugove i moju porodcu, za sve koji smo se tako dugo borili, to je uvreda za nas i naš narod. Mi smo se jako dugo bili u situaciji kada se odlučivalo o životu i smrti, borili smo se da stvorimo našau državu sa SAD, NATO, UN i svi smo bili udrženi. To je oslobodilački poduhvat, poduhvat stvaranja države. Udruženi zločinački poduhvat su bili Srbi i njihovi predstavnici u Beogradu i svi koji su podržavali politiku u Beogradu“.

Krasnićija će pred Sudom zastupati sudija Venkatesvari Alagendra koja se danas javila putem video vezom iz Kuala Lumpura. On je kazao da nije želeo da angažuje advokata ali da je to ipak učinio pod pritiskom porodice.  

„Najpre sam odlučio da ne angažujem advokata, bio sam uveren da mi branilac nije potreban, međutim, moja familija, prijatelji oni su hteli da imam branioca, inače uveren sam da mi branilac nije potreban. Ja nisam odgovoran ni za šta, ni za jednu od ovih optužbi koje mi se stavljaju na teret, ni za činjenje, niti za nečinjenje. Moje dužnosti su bile javne, moja glavna dužnost je bila da budem glasnogovornik OVK. Bio sam ministar posle rata, predsednik skupštine ali ono što sam radio sa najvećim zadovoljstvom je bilo kada sam bio portparol OVK i sve što sam radio bilo je javno“, rekao je Krasnići.

Sudija Nikola Giju kazao je da Krasnići ostaje u pritvoru, ali da ima pravo da u pismenoj proceduir ospori taj pritvor. Statusna konferencija o daljem toku suđenja biće održana 18. novembra. Sudija je preneo Krasnićiju da ukoliko želi može prisustvovati konferenciji.

Sa druge strane, odbrana je najavila da će zahtevati privremeno puštanje na slobodu optuženog.

Osim Krasnićija, pred Specijalnim sudom optuženi su i drugi bivši lideri OVK, Hašim Tači, Kadri Veselji i Redžep Seljimi. Bivši lider ove paravojne formacije ali i doskorašnji predsednik Kosova pred sudom će se pojaviti danas u 15 sati.Ostale vesti

Odbijena žalba Redžepa Seljimija na odluku o pritvoru

Žalbeno veće Specijalnog suda u Hagu odbilo je žalbu bivšeg poslanika Samoopredeljenja Redžepa Seljimija na produženje pritvora, prenosi Ekonomija onlajn.

  • 05.08.2022
’’Sud u Hagu oštar prema bivšim vođama OVK’’
Specijalizovana veća Kosova u Hagu oštrija su nego što bi trebalo da budu u odnosu na nastavak mere pritvora bivšim vođama OVK, ocena je Kosovskog instituta za pravosuđe.
  • 28.07.2022
Tužilaštvo i odbrana Saljiha Mustafe podneli konačne spise
Specijalizovana veća Kosova u Hagu saopštila su da su tužilaštvo i odbrana Saljiha Mustafe podneli konačne spise u ovom predmetu.
  • 27.07.2022
Produžen pritvor Veseljiu
Sud u Hagu produžio je pritvor jednom od vođa nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Kadriju Veseljiju zbog opasnosti od bekstva i ometanja postupka pred Specijalnim sudom u Hagu.
  • 26.07.2022
Saljihu Mustafi produžen pritvor

Specijalizovana veća Kosova u Hagu produžila su pritvor Saljihu Mustafi, nekadašnjem pripadniku OVK. Sud će o ponovo odlučivati o njegovom pritvoru u septembru, iako je postupak protiv njega u završnoj fazi.

  • 21.07.2022
U sredu rasprava o sažimanju procesa Tačiju i saoptuženima

Rasprava o stanju u postupku protiv bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija i trojice saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, biće održana u sredu 13. jula pred sudom za zločine boraca OVK u Hagu.

  • 11.07.2022