Vesti
Ratni zločini

Krasnići i Seljimi ostaju u pritvoru u Hagu

Sudija za prethodni postupak Specijalnog suda za zločine počinjene na Kosovu Nikolas Giju doneo je danas odluke kojima je produžio pritvor Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju.

Krasnići i Seljimi ostaju u pritvoru u Hagu
Zgrada Specijalizovanih veća Kosova u Hagu (Foto RSE)

Sudija Giju je zaključio da u slučaju Krasnićija postoji umereni rizik da će pobeći i da postoji rizik da će ometati postupak, ili počiniti dalje zločine protiv onih za koje se smatra da su protivnici OVK, uključujući svedoke koji su pružili ili mogu pružiti dokaze u ovom slučaju ili se moraju pojaviti pred Specijalizovanim većima, prenosi Koha.

U odluci o produžetku pritvora Selimiju, sudija je takođe zaključio da postoji rizik da će i Selimi pobeći, ometati tok postupka Specijalizovanih veća i/ili da će počiniti dalje zločine protiv onih koji se smatraju protivnicima OVK, uključujući svedoke koji su pružili ili mogu pružiti dokaze u ovom procesu.

Specijalno tužilaštvo je 30. septembra podnelo potvrđenu i izmenjenu optužnicu protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljima, koja se sastoji od deset tačaka, gde se ovi drugi terete za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

U optužnici se navodi da su kroz radnje opisane u optužnici Hašim Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi optuženi za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu i/ili su pomagali i podržavali zločine za koje se terete po ovoj optužnici.

Prema tužilaštvu, pored ovoga Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići su kao pretpostavljeni komandni kadar odgovorni za zločine koje su počinili i njihovi podređeni.Ostale vesti

Jednomesečni pritvor Gavrilu Milosavljeviću
Sudija za prethodni postupak Posebnog odeljenja Osnovnog suda u Prištini odredio je jednomesečni pritvor Gavrilu Milosavljeviću koji je uhapšen zbog sumnje da je, kako tvrde u kosovskom Tužilaštvu, počinio ratni zločin.
  • 02.12.2022
Suđenje Hašimu Tačiju i saradnicima početkom sledeće godine
Suđenje nekadašnjem predsedniku Kosova i jednom od lidera lideru takozvane OVK Hašimu Tačiju i njegovim saradnicima počeće početkom sledeće godine, saznaje N1.
  • 01.12.2022
Odbijen zahtev Tačijeve odbrane za prevremeno saslušanje zvaničnika
Sudija prethodnog postupka Specijalnog suda u Hagu Nikolas Giju odbio je zahtev odbrane bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija da prevremeno bude ispitano devet međunarodnih zvaničnika, koji bi svedočili u njegovu korist, zbog njihovih godina i zdravstvenog stanja.
  • 29.11.2022
Aleks Vajting zamenjuje tužioca Džeka Smita u Specijalnom sudu
Aleks Vajting umesto Džeka Smita, preuzima funkciju vršioca dužnosti specijalizovanog tužioca u Specijalizovanom tužilaštvu u Hagu.
  • 19.11.2022
Podignuta optužnica protiv Srbina Č.J. za ratni zločin
Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu u Osnovnom sudu u Prištini protiv okrivljenog Srbina Č.J. državljanina Republike Srbije sa prebivalištem u Srbiji, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično delo "ratni zločin protiv civilnog stanovništva".
  • 18.11.2022
Goranu Stanišiću smanjena zatvorska kazna na 15 godina

Goranu Stranišiću, kog je Osnovni sud u Prištini prošle godine osudio na 20 godina zatvora, po optužbi za učešće u ubistvu pet članova porodice iz sela Slovinje u Lipljanu 1999. godine, kao i za proterivanje i učestvovanje u ubistvima albanskog civilnog stanovništva, danas je Apelacioni sud smanjio zatvorsku kaznu za pet godina.

  • 14.11.2022