Vesti
Ratni zločini

Kosovska ministarka pravde otputovala u Hag

Ministarka pravde Kosova Aljbuljena Hadžiju posetiće u Hagu više pritvorenika Specijalnog suda kojima se sudi za ratne zločine, a uoči odlaska je navela da joj nije dozvoljen susret sa Saljihom Mustafom.
Kosovska ministarka pravde otputovala u Hag
Sedište Specijalizovanih veća Kosova u Hagu (Foto Europol)

Hadžiju je navela da će se sastati sa Jakupom Krasnićijem, Redžepom Seljimijem, Nasimom Haradinajem, Hisnijem Gucatijem i Pjeterom Šaljom.

"Bivši predsednik Hašim Tači i bivši lider DPK Kadri Veselji nisu prihvatili da se sastanemo, a sud nam nije dozvolio da se sastanemo sa Saljihom Mustafom", rekla je ona neposredno pred polazak sa prištinskog aerodroma.

Ministarka Hadžiju je u Hag otputovala u pratnji zamenice predsednika Skupštine Kosova Sarande Bogujevci.

Bivši predsednik Kosova Hašim Tači, nekadašnji lider Demokratske partije Kosova Kadri Veseli, bivši član Generalštaba OVK Redžep Seljimi i bivši portparol OVK Jakup Krasnići optuženi su za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Krasnići i Seljimi osumnjičeni su za krivična dela u vezi sa ratnim zločinima: protivzakonito ili proizvoljno lišenje slobode, okrutno postupanje, mučenje i protivpravno ubistvo i zločine protiv čovečnosti: zatvaranje, druga nehumana dela, nestanak lica i progona, koji se, prema mišljenju Specijalizovanih veća, odvijao između marta 1998. i septembra 1999. godine.

Zločini su počinjeni na nekoliko lokacija na Kosovu i u severnoj Albaniji.

Specijalizovana veća i Specijalno tužilaštvo istražuju zločine koje su počinili pripadnici OVK nad etničkim manjinama i političkim protivnicima od januara 1998. do decembra 2000. godine.

Ti zločini se pominju u izveštaju Saveta Evrope iz 2011. godine čiji je autor švajcarski senator Dik Marti.Ostale vesti

Specijalni sud pozvao u Hag šefa Kosovske obaveštajne agencije
Kancelarija specijalizovanog tužioca pozvala je generalnog inspektora Kosovske obaveštajne agencije (KOA) Burima Ramadanija da posvedoči o svom kretanju za vreme sukoba, od 1998. do 2000. godine, saopšteno je iz KOA.
  • 23.05.2022
Potraga za nestalima i na Kosovu
Više od nedelju dana traje pretraga terena na lokalitetu rudnika Štavalj u opštini Sjenica, u potrazi za potencijalnom masovnom grobnicom. Istraživanja terena vrše se i na Kosovu, tvrde iz kosovskog Instituta za sudsku medicinu. Misija EULEX potvrdila je da pruža tehničku podršku, kako jednoj tako i drugoj strani.
  • 21.05.2022
Haški tribunal odbio zahtev Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje

Haški tribunal odbio je zahtev generala Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje, iako je on izdržao dve trećine kazne od 22 godine zatvora zbog zločina nad kosovskim Albancima.

  • 19.05.2022
Haradinaju i  Gucatiju  po četiri  godine zatvora
Čelnicima Udruženja ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju izrečene su presude pred Specijalizovanim većima Kosova. Oni su osuđeni na po četiri ipo godine zatvora i novčane kazne od 100 evra.
  • 18.05.2022
Izricanje presude Haradinaju i Gucatiju
Sud za zločine boraca OVK u Hagu izreći će danas prvostepenu presudu Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, optuženim za ometanje pravosudnog postupka i za zastrašivanje svedoka.
  • 18.05.2022
Započet proces pretrage terena u rudniku Štavalj
Po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije, na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica, danas je otpočeo proces pretrage terena na lokalitetu rudnik Štavalj, na teritoriji opštine Sjenica, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije.
  • 10.05.2022