Vesti
Ratni zločini

Kosovo traži garanciju, sporazum za amnestiju OVK?

Optužnice za teške zločine Oslobodilačke vojske Kosova neće biti podignute bar još godinu dana, odnosno dok pregovori Beograda i Prištione ne budu završeni, piše današnji "Blic".

Kosovo traži garanciju, sporazum za amnestiju OVK?
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

"Neće biti uopšte optužnica najmanje godinu dana, odnosno dok se ne završe pregovori Beograda i Prištine u Briselu", ističe neimenovani izvor ovog lista blizak prištinskim vlastima.

Kako list navodi u tekstu pod naslovom "Prvo sporazum, pa optužnice za zločine OVK", svega deset dana pošto je novi specijalni tužilac za zločine OVK na KiM Džek Smit potpisao svečanu izjavu da će nezavisno, nepristrasno i savesno izvršavati svoju zvaničnu funkciju, jasno je da to neće činiti brzo i efikasno.

List podseća da je i samo formiranje Specijalnog suda za zločine OVK izazvalo nemire i navodi da kosovski predsednik Hašim Tači već duže vreme slovi za već viđenog optuženika pred tim sudom.

"Blic", međutim, dodaje da je s obzirom na to da Tači vrši visoku političku funkciju, malo verovatno da će on ili kosovski premijer Ramuš Haradinaj i predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji biti izvedeni pred lice pravde.

"Posledice (početka rada Specijalnog suda) nisu jasne jer se ne zna koga će sud optužiti, niti kad će se to dogoditi. Ne zna se ni kad će biti izbori ni kako će se razviti ova situacija sa Srbijom", kaže za list kosovski analitičar Agon Malići. Prema njegovim rečima, rano je da se o tome spekuliše i sve je neizvesno.

Kako navodi, moguć je i scenario u kojem optužnice imaju loš efekat na partije koje su proizašle iz OVK i drugi scenario prema kojem bi se glasači tih partija mobilisali u podršci.

Advokat Nebojša Vlajić, koji će zastupati žrtve zločina OVK pred tim sudom, takođe ne očekuje uskoro početak suđenja.

"Albanci su pregovore Prištine i Beograda povezali sa radom suda za zločine OVK. Za njih je suđenje pripadnicima OVK veoma važno i zato pokušavaju da završetak pregovora sa Beogradom u Briselu uslove nekom vrstom garancije da će biti ili amnestirani ili blago kažnjeni za zločine na Kosovu", tvrdi Vlajić.

Takođe, Vlajić podseća da je "i novi tuzilac Smit najavio da će mu trebati sigurno godinu dana da se upozna sa svim predmetima".

Politički analitičar Dušan Janjić ističe da bi briselski proces i rad Specijalnog suda za zločine OVK trebalo da budu nezavisni jedan od drugog, ali da su ipak u korelaciji.

"Očekujem da će zbog toga sud uskoro krenuti s manjim predmetima za zločine među Albancima koji neće izazvati veliku medijsku pažnju, a da će tek krajem 2019. godine započeti dva velika procesa, i to opet izbalansirano: protiv OVK zločinaca za trgovinu organima, ali i protiv Đakovičke grupe visokih funkcionera Vojske Srbije", ističe Janjić.

On podseća da taj sud jeste vremenski i prostorno ograničen, ali da nije nacionalno ograničen, te da se pred njim mogu naći i oni koji nisu bili pripadnici OVK, a optuženi su za zločine na KIM u periodu od 1999. do 2.000. godine.

"Smatram da će suđenje biti objektivno i nepristrasno jer je to u interesu i Amerikanaca i Rusa, naročito nakon što su i jedni i drugi zaratili s Haškim tribunalom i što se ni jedni ni drugi neće naći pred tim sudom", naglašava Janjić.Ostale vesti

Na suđenju Tačiju 71 svedok dobio zaštitu
Sudija Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu dodelio je zaštitne mere za 71 svedoka tužilaštva koji će svedočiti u procesu protiv Hašima Tačija i drugih vođa Oslobodilačke vojske Kosova optuženih za ratne zločine na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine.
  • 15.01.2021
Tužilaštvo u Hagu traži produžetak pritvora za Mustafu

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu zatražilo je od suda da produži pritvor nekadašnjem komadantu u OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine Kosovu 1999. godine.

  • 14.01.2021
Haradinaj odbio da se pojavi pred sudijom i izjasni o krivici

Potpredsednik Udruženja ratnih veterana OVK Nasim Haradinaj odbio je da prisustvuje sednici pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća u Hagu, na kojoj je trebalo da se izjasni o krivici za obelodanjivanje imena potencijalnih svedoka i žrtava u postupcima koji se vode pred tim sudom protiv nekadašnih čelnika OVK.

  • 08.01.2021
Tužilaštvo: Tači podrivao sud, nismo za ukidanje pritvora

Specijalizovano tužilaštvo sa sedištem u Hagu usprotivilo se zahtevu odbrane nekadašnjeg komandanta OVK i donedavnog predsednika Kosova Hašima Tačija da mu se ukine pritvor i dozvoli odbrana sa slobode, a odluku o zahtevu treba da donese sud narednih dana.

  • 08.01.2021
Haradinaj pred sudom u 15 časova
Potpredsednik Udruženja ratnih veterana OVK Nasim Haradinaj danas u 15 časova, ponovo će biti priveden pred sudiju za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu radi izjašnjenja o krivici.
  • 08.01.2021
Nasim Haradinaj sutra pred sudijom o krivici

Potpredsednik Udruženja ratnih veterana OVK Nasim Haradinaj sutra popodne ponovo će biti priveden pred sudiju za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu radi izjašnjenja o krivici.

  • 07.01.2021