Vesti
Ratni zločini

Kosovo traži garanciju, sporazum za amnestiju OVK?

Optužnice za teške zločine Oslobodilačke vojske Kosova neće biti podignute bar još godinu dana, odnosno dok pregovori Beograda i Prištione ne budu završeni, piše današnji "Blic".

Kosovo traži garanciju, sporazum za amnestiju OVK?
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

"Neće biti uopšte optužnica najmanje godinu dana, odnosno dok se ne završe pregovori Beograda i Prištine u Briselu", ističe neimenovani izvor ovog lista blizak prištinskim vlastima.

Kako list navodi u tekstu pod naslovom "Prvo sporazum, pa optužnice za zločine OVK", svega deset dana pošto je novi specijalni tužilac za zločine OVK na KiM Džek Smit potpisao svečanu izjavu da će nezavisno, nepristrasno i savesno izvršavati svoju zvaničnu funkciju, jasno je da to neće činiti brzo i efikasno.

List podseća da je i samo formiranje Specijalnog suda za zločine OVK izazvalo nemire i navodi da kosovski predsednik Hašim Tači već duže vreme slovi za već viđenog optuženika pred tim sudom.

"Blic", međutim, dodaje da je s obzirom na to da Tači vrši visoku političku funkciju, malo verovatno da će on ili kosovski premijer Ramuš Haradinaj i predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji biti izvedeni pred lice pravde.

"Posledice (početka rada Specijalnog suda) nisu jasne jer se ne zna koga će sud optužiti, niti kad će se to dogoditi. Ne zna se ni kad će biti izbori ni kako će se razviti ova situacija sa Srbijom", kaže za list kosovski analitičar Agon Malići. Prema njegovim rečima, rano je da se o tome spekuliše i sve je neizvesno.

Kako navodi, moguć je i scenario u kojem optužnice imaju loš efekat na partije koje su proizašle iz OVK i drugi scenario prema kojem bi se glasači tih partija mobilisali u podršci.

Advokat Nebojša Vlajić, koji će zastupati žrtve zločina OVK pred tim sudom, takođe ne očekuje uskoro početak suđenja.

"Albanci su pregovore Prištine i Beograda povezali sa radom suda za zločine OVK. Za njih je suđenje pripadnicima OVK veoma važno i zato pokušavaju da završetak pregovora sa Beogradom u Briselu uslove nekom vrstom garancije da će biti ili amnestirani ili blago kažnjeni za zločine na Kosovu", tvrdi Vlajić.

Takođe, Vlajić podseća da je "i novi tuzilac Smit najavio da će mu trebati sigurno godinu dana da se upozna sa svim predmetima".

Politički analitičar Dušan Janjić ističe da bi briselski proces i rad Specijalnog suda za zločine OVK trebalo da budu nezavisni jedan od drugog, ali da su ipak u korelaciji.

"Očekujem da će zbog toga sud uskoro krenuti s manjim predmetima za zločine među Albancima koji neće izazvati veliku medijsku pažnju, a da će tek krajem 2019. godine započeti dva velika procesa, i to opet izbalansirano: protiv OVK zločinaca za trgovinu organima, ali i protiv Đakovičke grupe visokih funkcionera Vojske Srbije", ističe Janjić.

On podseća da taj sud jeste vremenski i prostorno ograničen, ali da nije nacionalno ograničen, te da se pred njim mogu naći i oni koji nisu bili pripadnici OVK, a optuženi su za zločine na KIM u periodu od 1999. do 2.000. godine.

"Smatram da će suđenje biti objektivno i nepristrasno jer je to u interesu i Amerikanaca i Rusa, naročito nakon što su i jedni i drugi zaratili s Haškim tribunalom i što se ni jedni ni drugi neće naći pred tim sudom", naglašava Janjić.Ostale vesti

Haški sud u pravosnažnoj presudi povećao kazne Stanišiću i Simatoviću na po 15 godina
Haški sud je u pravosnažnoj presudi povećao presude bivšem načelniku službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću Frenkiju na 15 godina zatvora sa 12 godina izrečenih u prethodnom ponovljenom suđenju.
  • 31.05.2023
Sud u Hagu iz humanitarnih razloga pustio Tačija da poseti porodicu
Specijalni kosovski sud u Hagu potvrdio je za Betu da je bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija iz humanitarnih razloga pustio u kratku posetu porodici u Prištini tokom koje će biti pod sudskim nadzorom.
  • 29.05.2023
Ukinuto rešenje o produženju pritvora Slađanu Trajkoviću
Apelacioni sud u Prištini usvojio je žalbu adovokata osumnjičenog Slađana Trajkovića, Dejana A. Vasića, i ukinuo rešenje kojim mu je produžen  sudski pritvor. Advokat je za Radio Kim potvrdio da je predmet vraćen prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje.
  • 25.05.2023
Nastavak suđenja bivšim liderima OVK 12. juna
Po okončanju svedočenja sedmog svedoka tužilaštva, suđenje protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija je završilo za ovu nedelju i nastaviće se u ponedeljak, 12. juna, u 9.00 časova. Ročište zakazano za sutra (24. maj) je otkazano.
  • 23.05.2023
Suđenje Tačiju nastavljeno iskazima svedoka optužbe iza zatvorenih vrata
Svedočenja svedoka optužbe iza zatvorenih vrata nastavljena su na haškom procesu bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zlodela na Kosovu i u Albaniji u periodu 1998-99. godine.
  • 23.05.2023
Svedok na suđenju Tačiju: Pripadnici OVK su mi 1998. oteli i ubili rođaka
U nastavku haškog procesa bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, peti svedok optužbe izjavio je da su mu pripadnici OVK, s jeseni 1998, oteli i ubili rođaka. Zajedno sa Tačijem, za zločine nad Albancima, Srbima i Romima, optuženi su članovi Glavnog štaba OVK Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.
  • 22.05.2023