Vesti
Ratni zločini

Konferencija o slučaju Gucati i Haradinaj 25. juna

Sa početkom u 11 časova 25. juna u Hagu biće održana konferencija o napretku slučaja protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

Konferencija o slučaju Gucati i Haradinaj 25. juna
Zgrada Specijalnog suda u Hagu (Foto RSE)

Predsednik Udruženja veterana OVK Hisni Gucati i potpredsednik ovog udruženja Nasim Haradinajm, uhapšeni su 25. septembra 2020. godine u Prištini i prebačeni u pritvorsku jedinicu 25. odnosno 26. septembra 2020. godine.

Optužnice su potvrđene 11. decembra 2020. dok su objavljene 14. decembra 2020.

Prema optužnici, Gucati i Haradinaj neovlašćeno su otkrili informacije zaštićene Zakonom o specijalizovanim komorama, među koji identifikacioni podaci nekih potencijalnih svedoka.

Prvo saslušanje Haradinaja i Gucata, kao osumnjičenih, pred jedinim sudijom Nikolom Giju, održano je 29. septembra 2020. i 1. oktobra 2020.

Obojica su se izjasnili da nisu krivi po svim tačkama optužnice.Ostale vesti

Advokat Vasić: Potvrda presude Krstiću skandal koji ne čudi
Odluka Apelacionog suda da Zlatanu Кrstiću potvrdi presudu kojom je kažnjen sa 14 godina i šest meseci zatvora je skandal koji ne čudi, smatra advokat Dejan A. Vasić.
  • 02.12.2021
Haški sud odbio uslovno puštanje Hašima Tačija
Specijalizovano veće Kosova u Hagu odbilo je zahtev za uslovno puštanje na slobodu bivšeg kosovskog predsednika i jednog od lidera OVK Hašima Tačija i pored garancija policije, javila je Ekonomija onlajn.
  • 01.12.2021
Sud odbio odbacivanje optužnica protiv Gucatija i Haradinaja

Specijalni sud odbio je zahtev odbrane da se odbaci optužnica protiv dvojice bivših lidera OVK, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

  • 27.11.2021
Podignuta optužnica protiv lica za učešće u terorističkoj organizaciji ISIS
Specijalno tužilaštvo Kosova je podiglo optužnicu Osnovnom sudu u Prištini protiv osobe sa inicijalima S.K. za učešće u aktivnostima ISIS-a. Okrivljeni S.K. je izvršio krivično delo organizovanje i učešće u terorističkoj grupi iz člana 143 stav 2 Krivičnog zakonika Kosova, navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.
  • 24.11.2021
U Svetim Arhangelima svečano obeležen Sabor svetog Arhangela

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena danas je svečano obeležen Sabor svetog Arhangela Mihajla – Aranđelovdan.

  • 21.11.2021
Hag: Nastavak suđenja Mustafi saslušanjem sedmog svedoka

Pred Specijalim sudom u Hagu danas će biti nastavljeno suđenje bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi.

  • 18.11.2021