Vesti
Ratni zločini

Konferencija o napretku u slučajevima bivših lidera OVK 19. maja

Specijalni tužilac u slučaju bivših lidera OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija održaće sledeće nedelje Konferenciju o napretku ovog slučaja, prenosi Gazeta Express.
Konferencija o napretku u slučajevima bivših lidera OVK 19. maja
Zgrada Specijalnog suda u Hagu (Foto RSE)

Prema kalendaru Specijalnog suda, ova Konferencija bi trebalo da se održi 19. maja u 11 časova.

Dela koja se stavljaju na teret Tačiju, Veseljiju, Seljimiju i Krasnićiju imaju veze sa ratnim zločinima, nezakonitim ili proizvoljnim pritvaranjem, okrutnim postupanjem, mučenjem i ilegalnim ubistvima i zločinima protiv čovečnosti, drugim nehumanim delima, mučenjem, ubistvima, ilegalnim nestancima i progonom, koja su se, prema tvrdnjama Specijalizovanim komorama dogodili između marta 1998. i septembra 1999.

Specijalizovana veća tvrde da za ove zločine, bivši lideri OVK snose krivičnu odgovornost kao pojedinci na osnovu različitih oblika krivične odgovornosti za zločine predstavljene u optužnici, „koji su počinjeni u kontekstu sukoba međunarodne oružane snage na Kosovu i u kontekstu rasprostranjenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnja da su protivnici OVK“.

Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo - inače poznato i kao Specijalni sud - istražuju navodne zločine koje su počinili pripadnici bivše OVK, počinjene nad etničkim manjinama i političkim rivalima od januara 1998. do decembra 2000. godine.

Ovi navodni zločini pominju se u izveštaju Saveta Evrope iz 2011. godine, čiji je autor švajcarski senator Dik Marti.Ostale vesti

Advokat Vasić: Potvrda presude Krstiću skandal koji ne čudi
Odluka Apelacionog suda da Zlatanu Кrstiću potvrdi presudu kojom je kažnjen sa 14 godina i šest meseci zatvora je skandal koji ne čudi, smatra advokat Dejan A. Vasić.
  • 02.12.2021
Haški sud odbio uslovno puštanje Hašima Tačija
Specijalizovano veće Kosova u Hagu odbilo je zahtev za uslovno puštanje na slobodu bivšeg kosovskog predsednika i jednog od lidera OVK Hašima Tačija i pored garancija policije, javila je Ekonomija onlajn.
  • 01.12.2021
Sud odbio odbacivanje optužnica protiv Gucatija i Haradinaja

Specijalni sud odbio je zahtev odbrane da se odbaci optužnica protiv dvojice bivših lidera OVK, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

  • 27.11.2021
Podignuta optužnica protiv lica za učešće u terorističkoj organizaciji ISIS
Specijalno tužilaštvo Kosova je podiglo optužnicu Osnovnom sudu u Prištini protiv osobe sa inicijalima S.K. za učešće u aktivnostima ISIS-a. Okrivljeni S.K. je izvršio krivično delo organizovanje i učešće u terorističkoj grupi iz člana 143 stav 2 Krivičnog zakonika Kosova, navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.
  • 24.11.2021
U Svetim Arhangelima svečano obeležen Sabor svetog Arhangela

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena danas je svečano obeležen Sabor svetog Arhangela Mihajla – Aranđelovdan.

  • 21.11.2021
Hag: Nastavak suđenja Mustafi saslušanjem sedmog svedoka

Pred Specijalim sudom u Hagu danas će biti nastavljeno suđenje bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi.

  • 18.11.2021