Vesti
Ratni zločini

Konferencija o napretku u slučajevima bivših lidera OVK 19. maja

Specijalni tužilac u slučaju bivših lidera OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija održaće sledeće nedelje Konferenciju o napretku ovog slučaja, prenosi Gazeta Express.
Konferencija o napretku u slučajevima bivših lidera OVK 19. maja
Zgrada Specijalnog suda u Hagu (Foto RSE)

Prema kalendaru Specijalnog suda, ova Konferencija bi trebalo da se održi 19. maja u 11 časova.

Dela koja se stavljaju na teret Tačiju, Veseljiju, Seljimiju i Krasnićiju imaju veze sa ratnim zločinima, nezakonitim ili proizvoljnim pritvaranjem, okrutnim postupanjem, mučenjem i ilegalnim ubistvima i zločinima protiv čovečnosti, drugim nehumanim delima, mučenjem, ubistvima, ilegalnim nestancima i progonom, koja su se, prema tvrdnjama Specijalizovanim komorama dogodili između marta 1998. i septembra 1999.

Specijalizovana veća tvrde da za ove zločine, bivši lideri OVK snose krivičnu odgovornost kao pojedinci na osnovu različitih oblika krivične odgovornosti za zločine predstavljene u optužnici, „koji su počinjeni u kontekstu sukoba međunarodne oružane snage na Kosovu i u kontekstu rasprostranjenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnja da su protivnici OVK“.

Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo - inače poznato i kao Specijalni sud - istražuju navodne zločine koje su počinili pripadnici bivše OVK, počinjene nad etničkim manjinama i političkim rivalima od januara 1998. do decembra 2000. godine.

Ovi navodni zločini pominju se u izveštaju Saveta Evrope iz 2011. godine, čiji je autor švajcarski senator Dik Marti.Ostale vesti

Specijalni sud pozvao u Hag šefa Kosovske obaveštajne agencije
Kancelarija specijalizovanog tužioca pozvala je generalnog inspektora Kosovske obaveštajne agencije (KOA) Burima Ramadanija da posvedoči o svom kretanju za vreme sukoba, od 1998. do 2000. godine, saopšteno je iz KOA.
  • 23.05.2022
Potraga za nestalima i na Kosovu
Više od nedelju dana traje pretraga terena na lokalitetu rudnika Štavalj u opštini Sjenica, u potrazi za potencijalnom masovnom grobnicom. Istraživanja terena vrše se i na Kosovu, tvrde iz kosovskog Instituta za sudsku medicinu. Misija EULEX potvrdila je da pruža tehničku podršku, kako jednoj tako i drugoj strani.
  • 21.05.2022
Haški tribunal odbio zahtev Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje

Haški tribunal odbio je zahtev generala Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje, iako je on izdržao dve trećine kazne od 22 godine zatvora zbog zločina nad kosovskim Albancima.

  • 19.05.2022
Haradinaju i  Gucatiju  po četiri  godine zatvora
Čelnicima Udruženja ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju izrečene su presude pred Specijalizovanim većima Kosova. Oni su osuđeni na po četiri ipo godine zatvora i novčane kazne od 100 evra.
  • 18.05.2022
Izricanje presude Haradinaju i Gucatiju
Sud za zločine boraca OVK u Hagu izreći će danas prvostepenu presudu Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, optuženim za ometanje pravosudnog postupka i za zastrašivanje svedoka.
  • 18.05.2022
Započet proces pretrage terena u rudniku Štavalj
Po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije, na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica, danas je otpočeo proces pretrage terena na lokalitetu rudnik Štavalj, na teritoriji opštine Sjenica, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije.
  • 10.05.2022