Vesti
Ratni zločini

Konferencija o napretku u slučajevima bivših lidera OVK 19. maja

Specijalni tužilac u slučaju bivših lidera OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija održaće sledeće nedelje Konferenciju o napretku ovog slučaja, prenosi Gazeta Express.
Konferencija o napretku u slučajevima bivših lidera OVK 19. maja
Zgrada Specijalnog suda u Hagu (Foto RSE)

Prema kalendaru Specijalnog suda, ova Konferencija bi trebalo da se održi 19. maja u 11 časova.

Dela koja se stavljaju na teret Tačiju, Veseljiju, Seljimiju i Krasnićiju imaju veze sa ratnim zločinima, nezakonitim ili proizvoljnim pritvaranjem, okrutnim postupanjem, mučenjem i ilegalnim ubistvima i zločinima protiv čovečnosti, drugim nehumanim delima, mučenjem, ubistvima, ilegalnim nestancima i progonom, koja su se, prema tvrdnjama Specijalizovanim komorama dogodili između marta 1998. i septembra 1999.

Specijalizovana veća tvrde da za ove zločine, bivši lideri OVK snose krivičnu odgovornost kao pojedinci na osnovu različitih oblika krivične odgovornosti za zločine predstavljene u optužnici, „koji su počinjeni u kontekstu sukoba međunarodne oružane snage na Kosovu i u kontekstu rasprostranjenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnja da su protivnici OVK“.

Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo - inače poznato i kao Specijalni sud - istražuju navodne zločine koje su počinili pripadnici bivše OVK, počinjene nad etničkim manjinama i političkim rivalima od januara 1998. do decembra 2000. godine.

Ovi navodni zločini pominju se u izveštaju Saveta Evrope iz 2011. godine, čiji je autor švajcarski senator Dik Marti.Ostale vesti

Odalović: EU i SAD da izvrše pritisak na Prištinu po pitanju nestalih

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestale Veljko Odalović upozorio je na izjave prištinskog premijera Aljbina Kurtija da neće dozvoliti pretragu lokacija na Kosovu na kojima su, kako se pretpostavlja ostaci ubijenih Srba i izrazio očekivanje da će i Brisel i Vašington, a i drugi međunarodni partneri izvršiti pritisak na Prištinu kako bi sudbine nestalih bile rasvetljene.

  • 23.06.2021
Konferencija o slučaju Gucati i Haradinaj 25. juna

Sa početkom u 11 časova 25. juna u Hagu biće održana konferencija o napretku slučaja protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

  • 22.06.2021
Tužilaštvo će u novembru biti spremno za suđenje Šalji
Tužilaštvo suda za zločine OVK u Hagu saopštilo je da će u novembru biti spremno za suđenje bivšem pripadniku OVK Pjetru Šalji, optuženom za ratne zločine nad pritvorenicima u Albaniji 1999. godine.
  • 21.06.2021
Pretresno veće u slučaju Šalja danas u Hagu
Sa početkom u 11 časova danas u Hagu biće održana konferencija o napretku slučaja protiv bivšeg komandanta OVK Pjetra Šalje, objavile su Specijalizovane komore Kosova na svojoj zvaničnoj veb stranici.
  • 21.06.2021
Suđenje Saljihu Mustafi u Hagu počinje 15. septembra
Pretresni panel Specijalizovanih veća Kosova odlučio je da će pretresni postupak u predmetu protiv bivšeg oficira nekadašnje OVK Saljiha Mustafe, početi 15. septembra ove godine.
  • 19.06.2021
Odalović: Skoro sve potencijalne masovne grobince Albanaca su ispitane
Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović izjavio je da su skoro sve lokacije potencijalnih masovnih grobnica kosovskih Albanaca u centralnoj Srbiji istražene, i da je proverena svaka na koju je ukazala prištinska strana, dok obrnuto nije slučaj.
  • 18.06.2021