Vesti
Ratni zločini

“Konačno krenulo odgovaranje za ratne zločine”

Posle pet godina od formiranja Specijalnog suda u Hagu za zločine OVK, došlo je i do prvog hapšenja i objavljivanja optužnice.
“Konačno krenulo odgovaranje za ratne zločine”
Zgrada Specijalističkih veća Kosova u Hagu (Foto scp-ks.org)

Juče je, na osnovu naloga za hapšenje i potvrđene optužnice koje je izdao sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova uhapšen i izručen Hagu bivši šef obaveštajne službe Kosovskih bezbednosnih snaga Saljih Mustafa.

To je prvo hapšenje po nalogu Specijalnog tužioca u sudu koji je formiran 2015. godine.

Advokat Tom Gaši je u telefonskoj izjavi za RTV Kim kazao da je u pitanju uobičajena procedura predviđena zakonom od strane Specijalnog suda, te da nije iznenađen.

“Mislim, kada je u pitanju ovaj predmet, da će u narednom periodu tužilaštvo podneti zahtev za pritvor, a da će sudija za pripremni postupak to prihvatiti. Ne možemo ništa drugo očekivati osim suđenja, a to će biti za nekoliko nedelja ili meseci, jer ne može otpočeti odmah”, kazao je Gaši.

Koordinator Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih Srba sa Kosova Milorad Trifunović zadovoljan je činjenicom da je Specijalni sud počeo sa hapšenjem.

“Meni je drago da je konačno krenulo odgovaranje za zločine počinjene nad Srbima. Ja na to gledam pozitivno. Nadam se da će se sa tim nastaviti. Oni su svi krivi, ili su bili odgovorni, ili su potpomagali odgovornima za zločine koji su počinjeni nad Srbima na Kosovu i Metohiji. Naš najveći cilj jeste da saznamo gde se nalaze naši najmiliji, njihovi posmrtni ostaci”, kazao je Trifunović.

Da su porodice žrtava najoštećenije slaže se i profesor Ustavnog prava na Univerzitetu u Prištini Mazlum Baraliu.

“Videćemo kako će sve teći, da li će zaista biti pravde. Ako bude bilo pravde, onda je sasvim u redu da sve što je urađeno, sa bilo koje strane, ili od bilo koga, da se za to i odgovara. Dakle, treba da se dokaže, počevši od jučerašnjeg dana, da je to pravi sud i da će se rukovoditi principima pravde”, kazao je Baraliu.

Po potvrđivanju i objavljivanju optužnice pred Specijalizovanim većima Kosova, otpočinje proces prijavljivanja žrtava za učešće u budućem sudskom postupku.

“Svako ko smatra sebe ili člana svoje porodice oštećenim, nakon podizanja optužnice protiv bilo koga u Specijalnom sudu ima pravo da podnese zahtev za odštetu. To je normalna procedura koja je predviđena zakonom. Svako ko se oseća oštećenim, ali oštećenim u svojstvu nekog delovanja od strane optuženog lica, u ovom slučaju od Saljiha Mustafe, može podneti zahtev za odštetu i tamo će biti određen poseban advokat koji će se baviti tim slučajem”, objasnio je Gaši.

U potvrđenoj optužnici protiv Saljiha Mustafe se navodi da su krivična dela proizvoljnog lišavanja slobode, surovog postupanja i mučenja izvršena nad najmanje šest lica u periodu približno od 1. aprila 1999. do 19. aprila 1999. na imanju koje je služilo kao zatvor u mestu Zlaš na Kosovu. Dalje se navodi da je jedan zatvorenik ubijen na toj lokaciji u periodu imeđu 19. aprila i kraja aprila 1999.Ostale vesti

Odluka suda o optužnici protiv Tačija ostaje povreljiva
Šestomesečni rok za potvrđivanje optužnice protiv nekadašnjeg komadanta OVK Hašima Tačija i nekadašnjeg šefa obaveštajne službe Kadrija Veseljija, istekao je danas, a Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu nisu objavila odluku sudije za prethodni postupak povodom optužnice.
  • 24.10.2020
„Nema konačnog rešenja bez sporazuma o nestalim licima“
Komisija za nestala lica Vlade Kosova poručuje da bez sporazuma o nestalima neće biti ni konačnog sporazuma u dijalogu između predstavnika Beograda i Prištine.
  • 19.10.2020
Tužioci: Izvešćemo 16 svedoka tokom suđenja Saljihu Mustafi
Tužioci suda za zločine OVK najavili su da će 16 svedoka izvesti na predstojećem suđenju bivšem oficiru OVK Saljihu Mustafi, optuženom za ratne zločine na Kosovu.
  • 05.10.2020
Gucati pred sudom, odbrana nudi hiljadu evra jemstva
U Specijalizovnim većima Kosova u Hagu održana je javna sednica, na kojoj se prvi put pred sudom pojavio predsednik Udruženja veterana OVK Hisni Gucati povodom sumnji da je svojim postupcima zastrašivao svedoka u predstojećim postupcima pred tim sudom.
  • 01.10.2020
Specijalni sud zabranio objavljivanje tajnih dosijea
Specijalni sud za zločine OVK zabranio je objavljivanje dosijea, koji su prethodnih nedelja na misteriozan način dostavljani veteranima OVK, rekao je advokat organizacije koja okuplja veterane Tom Gaši.
  • 01.10.2020
Gucati danas pred sudom u Hagu
Predsednik Udruženja veterana OVK koji je uhapšen u petak pre podne, pojaviće se danas pred sudom u Haguu, najavljeno je ranije iz Specijalizovanih veća Kosova.
  • 01.10.2020