Vesti
Ratni zločini

Komandant OVK u zoni Podujeva među prvim svedocima na suđenju Tačiju

Komandant OVK u "operativnoj zoni Lab" kod Podujeva biće jedan od prvih svedoka tužilaštva na predstojećem haškom suđenju Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine nad Albancima, Srbima i Romima na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
Komandant OVK u zoni Podujeva među prvim svedocima na suđenju Tačiju
Hašim Tači (Printskrin Specijalizovana veća Kosova)

To proističe iz zahteva zastupnika žrtava, koje će učestvovati u procesu, da unakrsno ispita jednog od prvih 12 svedoka tužilaca, čije je ime zaštićeno pseudonimom W04746.

U zahtevu, objavljenom na internet stranici suda, zastupnik žrtava Sajmon Loz precizira da je svedok W04746 „kao komandant OVK u operativnoj zoni Lab bio umešan u pritvaranje i oslobadjanje“ žrtve koja će učestvovati na sudjenju.

Tema unakrsnog ispitivanja biće, kako je najavio zastupnik Loz, „šteta koju je žrtva lično pretrpela“ u pritvoru OVK.

Prema javnim podacima, komandant OVK u „operativnoj zoni Lab“ oko Podujeva bio je Rustem Mustafa zvani Remi.

Tužilaštvo suda za zločine boraca OVK u Hagu je Mustafu saslušavalo u januaru 2019. u svojstvu, kako je on izjavio, „osumnjičenog svedoka“.

Mustafa se, inače, u optužnici pominje kao jedan od učesnika u udruženom zločinačkom poduhvatu protiv svih koje je OVK na Kosovu smatrala neprijateljima.

Na čelu tog zločinačkog udruženja, po optužnici, bili su komandant OVK Tači i saoptuženi članovi Glavnog štaba te albanske paravojske Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.

Kao „starešine“ ili „komandire“ OVK u području Lab, tužioci su, medjutim, ranije saslušavali i Nuredina Ibišija zvanog Ljeka i Kadrija Kastratija.

Iz javnosti dostupnih dokumenata ne može se zaključiti ko će od navedenih vodja OVK u toj zoni svedočiti na sudjenju Tačiju i saoptuženima.

Tužioci su, tokom ranijih pripremnih ročišta, nagoveštavali da će bivše starešine OVK, koji će svedočiti, ispitivati pretežno o formiranju, ustrojstvu i strukturi te albanske paravojske.

Sudjenje Tačiju i saoptuženima počeće 3. aprila pred Specijalizovanim većima Kosova, kako se zvanično zove sud u Hagu.

Tužioci su najavili da će pred raspravno veće američkog sudije Čarlsa Smita izvesti 312 svedoka.

Dokazni postupak tužilaca, kako su oni procenili, trajaće do proleća 2025. godine.

Potom će dokaze izvoditi svaki od tima branilaca četvorice optuženih.

Optužnica Tačija (53), Veseljija (54), Seljimija (50) i Krasnićija (70) tereti za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

U deset tačaka, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke, kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost. Svi su, u periodu obuhvaćenom optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portarol.

U vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portarol.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, zajedno sa brojnim drugim oficirima i pripadnicima OVK, te članovima privremene vlade.

U optužnici su kao učesnici u zločinačkom udruženju imenovani: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Svi optuženi, koji su na Kosovu uhapšeni 4. i 5. novembra 2020, u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra te godine, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići su od tada u sudskom pritvoru u Sheveningenu, a sud je više puta odbio njihove zahteve da ih privremeno oslobodi.Ostale vesti

Iznošenje dokaza protiv Tačija trajaće do aprila 2025.
Dokazni postupak tužilaštva na predstojećem haškom suđenju bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, trajaće do aprila 2025, čulo se na današnjem pripremnom ročištu. To je okvirni rok koje je tužilaštvu za okončanje dokaznog postupka dalo raspravno veće predsedavajućeg sudije Čarla Smita.
  • 20.03.2023
U haškom procesu Tačiju prvih 12 od 312 svedoka optužbe svedočiće tri meseca
Prvih 12 svedoka tužilaštva svedočiće tri meseca na predstojećem haškom suđenju Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 16.03.2023
Uhapšen Srbin Z.A. optužen za ratni zločin
Jedinica za istraživanje ratnih zločina pri Kosovskoj policiji uhapsila je danas Srbina sa inicijalima Z.A. zbog sumnje da je počinio ratni zločin. Hapšenje je sprovedeno na osnovu naloga Specijalnog tužilaštva Kosova.
  • 07.03.2023
Spisak 75 Tačijevih žrtava iz optužnice, među kojima je najviše Srba
Tužilaštvo suda za zločine boraca OVK u Hagu imenovalo je 75 žrtava iz optužnice koja bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija i trojicu saoptuženih vođa te albanske paravojske tereti za zlodela na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 03.03.2023
Objavljena nova verzija optužnice protiv Tačija i trojice njegovih saradnika
Tužilaštvo specijalnog suda za zločine OVK objavilo je novu verziju optužnice protiv nekadašnjeg političkog lidera bivše OVK Hašima Tačija i još trojice njegovih saradnika u kojoj se navode imena više od 100 žrtava.
  • 01.03.2023
Otvoreno pismo roditelja Vučiću: Ko je streljao našu decu u kafiću Panda u Peći

Roditelji šestoro mladića koji su 14. decembra 1998. godine ubijeni u pećkom kafiću "Panda", uputili su otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću s molbom da ih primi na razgovor i da im saopšti sva saznanja o tome ko je naredio, organizovao i ubio decu u Peći.

  • 26.02.2023