Vesti
Ratni zločini

Koalicija za REKOM: Ispitajte ima li masovne grobnice

Koalicija za REKOM pozvala nadležne organe Srbije da utvrde tačnost informacije o postojanju masovne grobnice u selu Medevce.
Koalicija za REKOM: Ispitajte ima li masovne grobnice
Ilustracija (Foto printskrin)

Ta grobnica navodno se nalazi na 30 metara od puta Leskovac - Priština.

Mesto za koje postoji sumnja da je masovna grobnica je na kilometer i po od administrativnog prelaza Mutivode, u kopnenoj zoni bezbednosti prema Kosovu i na oko 300 metara udaljenosti od jedinica Kfora.

"Prema primljenim informacijama, sa porukom da je reč ’o doprinosu rešavanju sudbine nestalih’, na toj lokaciji, u toku izgradnje objekta za potrebe policije, u septembru 2001. godine, vojnim rovokopačem su iskopana i polomljena četiri tela koja su bila zakopana na neobeleženom mestu pored puta Leskovac - Priština", navodi se u saopštenju povodom Međunarodnog dana nestalih.

U saopštenju se navodi da je na jednoj polomljenoj nozi ostala bela patika marke "najk", da su nađene dečje crvene čizmice, farmerke, gumene rukavice i komad meke tkanine.

"Policija koja je bila smeštena u kontejnerima u pravcu jedne stare kuće u blizini puta je prekinula dalje iskopavanje. Jedan policajac je rovokopačem zatrpao delove tela i nađene stvari i poravnao zemlju. U roku od 40 minuta, crnim ’mercedesom’, na lokaciju masovne grobnice stigao je general Vladimir Lazarević i sa njim Stojan Konjikovac, načelnik Štaba 549. motorizovane brigade, a za njima dva džipa sa vojnicima u crnim uniformama i ’martinkama’", navodi se u saopštenju za javnost.

Koalicija za REKOM je navela da general Lazarević, koji je pred Haškim tribunalom osuđen za zločine protiv čovečnosti, zatim penzionisani general Konjikovac, kao i bivši načelnik bezbednosti 549 motorizovane brigade Miljan Veličković raspolažu podacima o mestu na Kosovu, odakle su tela prebačena u Srbiju, i šta se dalje dogadjalo sa telima, da li su premeštena na drugo mesto ili uništena.

Koalicija za REKOM je pozvala pojedince koji raspolažu podacima i informacijama o masovnim grobnicama i uništavanju posmrtnih ostataka ratnih žrtava, da se jave i pomognu da se razjasni sudbina još 10.281 osobe, nestale u ratovima devedesetih na području nekadašnje SFRJ.

Koalicija za REKOM je regionalna koalicija nevladinih organizacija koja od zemalja naslednica nekadašnje Jugoslavije zahteva da oforme Regionalnu komisiju za utvrđivanje činjenica o žrtvama ratnih zločina.Ostale vesti

Odbijen Veseljijev zahtev za privremeno puštanje na slobodu
Sudija za prethodni postupak, Nikolas Giju odbio je zahtev odbrane Kadrija Veseljija za njegovo privremeno puštanje na slobodu, kao i zahtev odbrane za sazivanje ročišta za usmeno izlaganje o ovom zahtevu.
  • 23.01.2021
Produžen pritvor Bačeviću za još dva meseca
Sudija Aljbina Šabani Rama ispred posebnog odeljenje Osnovnog suda u Prištini produžila je danas na još dva meseca pritvor Svetomiru Bačeviću iz Gornjeg Milanovca, kazao je za RTV Kim advokat Dejan A. Vasić.
  • 22.01.2021
Odbrana traži ukidanje pritvora Mustafi
Odbrana bivšeg komandanta OVK Saljihu Mustafi, optuženog za zločine na Kosovu 1999. godine, zatražila je od suda u Hagu da mu ukine pritvor ili odredi kućni pritvor, nasuprot Specijalizovanom tužilaštvu koje je tražilo njegovo zadržavanje u haškom pritvoru, prenosi Tanjug.
  • 21.01.2021
Specijalno tužilaštvo protiv privremenog oslobađanja Veseljija
Specijalizovano tužilaštvo protivi se zahtevu da jedan od optuženih vođa bivše OVK Kadri Veselji bude privremeno pušten iz pritvora Specijalnog suda u Hagu, navodeći da postoji rizik od bekstva, koji se čini većim pošto bi mogao da bude osuđen na doživotni zatvor.
  • 20.01.2021
Bivši pripadnik OVK i kandidat za poslanika dobio poziv Specijalnog suda
Nakon duže pauze, još jedan poziv za ispitivanje iz Specijalnog tužilaštva u Hagu stigao je na adresu bivšeg borca OVK.
  • 20.01.2021
Pantović: Proširena optužnica protiv Đokića
Tužilaštvo u Peći proširilo je optužnicu protiv Zorana Đokića koji se tereti za ratni zločin, pet dana pre zakazane završne reči, potvrdio je za KoSSev advokat optuženog, Ljubomir Pantović.
  • 17.01.2021