Vesti
Ratni zločini

Kadri Veselji se izjasnio da nije kriv

Pred Specijalnim sudom u Hagu nekadašnji šef obaveštajne službe OVK Kadri Veselji izjasnio se da nije kriv “ni po jednoj od tačaka iz optužnice”.
Kadri Veselji se izjasnio da nije kriv
Kadri Veselji (Foto printskrin Specijalizovana veća Kosova)

Sudija za prethodni postupak Nikola Giju je Veseljiju predstavio prava koja ima u postupku pred sudom, kao i način vođenja sudskog postupka.

Sudska službenica je zatim pročitala tačke iz potvrđene optužnice.

Iako je prema pravilima Suda imao rok od 30 dana za izjašnjavanje o krivici, nekadašnji šef obaveštajne službe OVK Kadri Veselji se kao i njegovi prethodnici, Jakup Krasnići i Hašim Tači, odmah izjasnio i kazao da nije kriv.

“S punim uverenjem, dopustite mi da kažem da nisam kriv ni po jednoj od tačaka iz optužnice”, kazao je Veselji.

Kadri Veselji je pred Specijalizovanim većima optužen za teška krivična dela, ratni i zločin protiv čovečnosti, i to u deset tačaka – progon, zatvaranje, proizvoljno lišavanje slobode, druge nehumane postupke, surovo postupanje, mučenje, ubistva i prisilne nestanke lica.

U sudnici su prisutni i Veseljijevi branioci, kao i glavni Specijalizvoani tužilac Džek Smit sa pomoćnicima.

Veseljiju kao i Tačiju, Krasnićiju i Seljimiju na teret se stavljaju zločini nad najmanje 407 zarobljenika u 34 pritvora OVK širom Kosova i u Albaniji i najmanje 98 ubistava, od marta 1998. do septembra 1999.

Optužnica protiv Kadrija Veseljija potvrđena je 26. oktobra 2020. Specijalizovano tužilaštvo uhapsilo je optuženog 5. novembra, a zatim je istog dana prebačen u pritvorski objekat Specijalizovanih veća u Hagu.Ostale vesti

Prvi svedok protiv Mustafe u ponedeljak u Hagu
Suđenje za ratne zločine bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi biće nastavljeno u ponedeljak iskazom prvog svedoka.
  • 17.09.2021
Tači u žalbi apeluje na slobodu u trećim zemljama

Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu objavila su danas javnu verziju žalbe Hašima Tačija na rešenje o produženju pritvora, koje je doneo sudija za prethodni postupak 23. jula.

  • 16.09.2021
Mustafa napustio sudnicu Specijalnog suda

Nekadašnji komadant OVK Saljih Mustafa, optužen za zločine na Kosovu 1999. godine, odbio je da prisustvuje suđenju u Specijalnom sudu koje je danas počelo.

  • 15.09.2021
Sledeće ročište bivšim liderima OVK 29. oktobra
Sudija Specijalizovanih veća Nikolas Giju saopštio je da će sledeće ročište o napretku predmeta optuženih lidera OVK, Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija biti održano 29. oktobra, 2021. godine sa početkom u 14:30 časova.
  • 15.09.2021
Na suđenju Tačiju svedočiće osobe iz međunarodne zajednice
Svedoci iz međunarodne zajednice svedočiće na suđenju protiv nekadašnjih šefova OVK Hašima Tačija i još trojice optuženih za niz ratnih zločina na Kosovu nad Srbma, ali i Albancima nelojalnim OVK, najavilo je danas Specijalizovano tužilaštvo Kosova, na sedmoj statusnoj konferenciji u ovom predmetu.  
  • 14.09.2021
Suđenje Mustafi počinje u sredu, Tačiju verovatno sledeće godine
Suđenje bivšem pripadniku OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine nad Albancima na Kosovu 1999. godine, počeće sutra pred sudom za zločine OVK u Hagu.
  • 14.09.2021