Vesti
Ratni zločini

Kadri Veselji se izjasnio da nije kriv

Pred Specijalnim sudom u Hagu nekadašnji šef obaveštajne službe OVK Kadri Veselji izjasnio se da nije kriv “ni po jednoj od tačaka iz optužnice”.
Kadri Veselji se izjasnio da nije kriv
Kadri Veselji (Foto printskrin Specijalizovana veća Kosova)

Sudija za prethodni postupak Nikola Giju je Veseljiju predstavio prava koja ima u postupku pred sudom, kao i način vođenja sudskog postupka.

Sudska službenica je zatim pročitala tačke iz potvrđene optužnice.

Iako je prema pravilima Suda imao rok od 30 dana za izjašnjavanje o krivici, nekadašnji šef obaveštajne službe OVK Kadri Veselji se kao i njegovi prethodnici, Jakup Krasnići i Hašim Tači, odmah izjasnio i kazao da nije kriv.

“S punim uverenjem, dopustite mi da kažem da nisam kriv ni po jednoj od tačaka iz optužnice”, kazao je Veselji.

Kadri Veselji je pred Specijalizovanim većima optužen za teška krivična dela, ratni i zločin protiv čovečnosti, i to u deset tačaka – progon, zatvaranje, proizvoljno lišavanje slobode, druge nehumane postupke, surovo postupanje, mučenje, ubistva i prisilne nestanke lica.

U sudnici su prisutni i Veseljijevi branioci, kao i glavni Specijalizvoani tužilac Džek Smit sa pomoćnicima.

Veseljiju kao i Tačiju, Krasnićiju i Seljimiju na teret se stavljaju zločini nad najmanje 407 zarobljenika u 34 pritvora OVK širom Kosova i u Albaniji i najmanje 98 ubistava, od marta 1998. do septembra 1999.

Optužnica protiv Kadrija Veseljija potvrđena je 26. oktobra 2020. Specijalizovano tužilaštvo uhapsilo je optuženog 5. novembra, a zatim je istog dana prebačen u pritvorski objekat Specijalizovanih veća u Hagu.Ostale vesti

Predstavnici komisija za nestale iz Prištine i Beograda u Kiževaku

U masovnoj grobnici na lokaciji Kiževak kod Raške se nalaze posmrtni ostaci ljudi koji su ubijeni tokom sukoba na na Kosovu, a ovde su prebačeni da bi se zločin prikrio, izjavio je Ibrahim Makoli, šef radne grupe delegacije Kosova po pitanju nestalih lica.

  • 04.12.2020
Odloženo donošenje presude u slučaju Nenada Arsića
Glavni pretres u predmetu Nenada Arsića iz Čaglavice koji je pred Posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini trebalo da bude okončan danas odložen je za 21. decembar, potvrdio je za RTV Kim advokat Dejan A. Vasić.
  • 04.12.2020
Konačna presuda u slučaju Nenada Arsića očekuje se danas
Pred Posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini danas će se okončati glavni pretres u predmetu Nenada Arsića iz Čaglavice, optuženog da je izvršio krivično delo Ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.
  • 04.12.2020
Završen protest meštana Kruše ispred Apelacionog suda
Protest meštana Male i Velike Kruše završen je ispred Apelacionog suda koji se nalazi u okviru Palate pravde u Ajvaliji, nakon što se okupljenima obratio predsednik Apelacionog suda Hasan Šalja.
  • 03.12.2020
Najavljen protest zbog smanjenja kazne Darku Tasiću
Nezadovoljni zbog smanjenja kazne Darku Tasiću, osuđenom za ratne zločine, meštani Male i Velike Kruše, okolnih sela i drugih krajeva Kosova protestovaće u 11 sati ispred Palate pravde u Ajvaliji kod Prištine.
  • 03.12.2020
Kosovska vlada planira 20 miliona evra za optužene u Specijalnom sudu
Vlada u Prištini izdvojiće dvadeset miliona evra za odbranu svih koji se budu suočili sa optužnicama Specijalnog suda u Hagu za procesuiranje pripadnika bivše OVK koji su počinili ratne zločine na Kosovu.
  • 02.12.2020