Vesti
Ratni zločini

Kadri Veselji se danas izjašnjava o krivici

Prvo pristupanje sudu Kadrija Veseljija nekadašnjeg šefa obaveštajne službe OVK održaće se danas u 15. časova u sudnici Specijalizovanih veća Kosova u Hagu. Veselji se u optužnici tereti za ratne i zločine protiv čovečnosti.

Kadri Veselji se danas izjašnjava o krivici
Kadri Veselji (Foto arhiva Kim)

Sudska pravila nalažu da sudija za prethodni postupak optuženom pročita optužnicu i pita ga da se izjasni o krivici. Međutim, optužen se ne mora izjasniti tokom prvog pojavljivanja. Po praviliniku suda, za to ima rok od 30 dana.

Veseljiju kao i Tačiju, Krasnićiju i Seljimiju na teret se stavljaju zločini nad najmanje 407 zarobljenika u 34 pritvora OVK širom Kosova i u Albaniji i najmanje 98 ubistava, od marta 1998. do septembra 1999.

"Na više lokacija širom Kosova, kao i u Kukešu i Cahanu u severnoj Albaniji, pripadnici OVK izvršili su krivična dela iz optužnice nad stotinama civila i lica koji nisu učestvovala u neprijateljstvima", piše u optužnici.

Žrtve su bili Srbi, Romi, Albanci i Aškalije, katolici civili za koje se verovalo da sarađuju sa srpskim vlastima ili da komuniciraju sa Srbima i Albanci koji su podržavali Demokratsku savez Kosova ili bili povezani sa tom strankom, kao i sa drugim strankama za koje se smatralo da su protiv OVK.

Optužnica protiv Kadrija Veseljija potvrđena je 26. oktobra 2020. Specijalizovano tužilaštvo uhapsilo je optuženog 5. novembra, a zatim je istog dana prebačen u pritvorski objekat Specijalizovanih veća u Hagu.

Prvo pristupanje sudu Kadrija Veseljija može se pratiti na internet stranici https://www.scp-ks.org/sr/streaming.

Bivši komandant Oslobodilačke vojske Kosova Hašim Tači, i bivši portparol OVK Jakup Krasnići juče su se izjasnili da nisu krivi za zločine koji im se stavljaju na teret. 

Prvo pristupanje Redžepa Seljimija sudu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu održaće se sutra u 11 časova u sudnici Specijalizovanih veća Kosova u Hagu.Ostale vesti

Prvi svedok protiv Mustafe u ponedeljak u Hagu
Suđenje za ratne zločine bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi biće nastavljeno u ponedeljak iskazom prvog svedoka.
  • 17.09.2021
Tači u žalbi apeluje na slobodu u trećim zemljama

Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu objavila su danas javnu verziju žalbe Hašima Tačija na rešenje o produženju pritvora, koje je doneo sudija za prethodni postupak 23. jula.

  • 16.09.2021
Mustafa napustio sudnicu Specijalnog suda

Nekadašnji komadant OVK Saljih Mustafa, optužen za zločine na Kosovu 1999. godine, odbio je da prisustvuje suđenju u Specijalnom sudu koje je danas počelo.

  • 15.09.2021
Sledeće ročište bivšim liderima OVK 29. oktobra
Sudija Specijalizovanih veća Nikolas Giju saopštio je da će sledeće ročište o napretku predmeta optuženih lidera OVK, Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija biti održano 29. oktobra, 2021. godine sa početkom u 14:30 časova.
  • 15.09.2021
Na suđenju Tačiju svedočiće osobe iz međunarodne zajednice
Svedoci iz međunarodne zajednice svedočiće na suđenju protiv nekadašnjih šefova OVK Hašima Tačija i još trojice optuženih za niz ratnih zločina na Kosovu nad Srbma, ali i Albancima nelojalnim OVK, najavilo je danas Specijalizovano tužilaštvo Kosova, na sedmoj statusnoj konferenciji u ovom predmetu.  
  • 14.09.2021
Suđenje Mustafi počinje u sredu, Tačiju verovatno sledeće godine
Suđenje bivšem pripadniku OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine nad Albancima na Kosovu 1999. godine, počeće sutra pred sudom za zločine OVK u Hagu.
  • 14.09.2021