Vesti
Ratni zločini

Kadri Veselji se danas izjašnjava o krivici

Prvo pristupanje sudu Kadrija Veseljija nekadašnjeg šefa obaveštajne službe OVK održaće se danas u 15. časova u sudnici Specijalizovanih veća Kosova u Hagu. Veselji se u optužnici tereti za ratne i zločine protiv čovečnosti.

Kadri Veselji se danas izjašnjava o krivici
Kadri Veselji (Foto arhiva Kim)

Sudska pravila nalažu da sudija za prethodni postupak optuženom pročita optužnicu i pita ga da se izjasni o krivici. Međutim, optužen se ne mora izjasniti tokom prvog pojavljivanja. Po praviliniku suda, za to ima rok od 30 dana.

Veseljiju kao i Tačiju, Krasnićiju i Seljimiju na teret se stavljaju zločini nad najmanje 407 zarobljenika u 34 pritvora OVK širom Kosova i u Albaniji i najmanje 98 ubistava, od marta 1998. do septembra 1999.

"Na više lokacija širom Kosova, kao i u Kukešu i Cahanu u severnoj Albaniji, pripadnici OVK izvršili su krivična dela iz optužnice nad stotinama civila i lica koji nisu učestvovala u neprijateljstvima", piše u optužnici.

Žrtve su bili Srbi, Romi, Albanci i Aškalije, katolici civili za koje se verovalo da sarađuju sa srpskim vlastima ili da komuniciraju sa Srbima i Albanci koji su podržavali Demokratsku savez Kosova ili bili povezani sa tom strankom, kao i sa drugim strankama za koje se smatralo da su protiv OVK.

Optužnica protiv Kadrija Veseljija potvrđena je 26. oktobra 2020. Specijalizovano tužilaštvo uhapsilo je optuženog 5. novembra, a zatim je istog dana prebačen u pritvorski objekat Specijalizovanih veća u Hagu.

Prvo pristupanje sudu Kadrija Veseljija može se pratiti na internet stranici https://www.scp-ks.org/sr/streaming.

Bivši komandant Oslobodilačke vojske Kosova Hašim Tači, i bivši portparol OVK Jakup Krasnići juče su se izjasnili da nisu krivi za zločine koji im se stavljaju na teret. 

Prvo pristupanje Redžepa Seljimija sudu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu održaće se sutra u 11 časova u sudnici Specijalizovanih veća Kosova u Hagu.Ostale vesti

Odbijena žalba Redžepa Seljimija na odluku o pritvoru

Žalbeno veće Specijalnog suda u Hagu odbilo je žalbu bivšeg poslanika Samoopredeljenja Redžepa Seljimija na produženje pritvora, prenosi Ekonomija onlajn.

  • 05.08.2022
’’Sud u Hagu oštar prema bivšim vođama OVK’’
Specijalizovana veća Kosova u Hagu oštrija su nego što bi trebalo da budu u odnosu na nastavak mere pritvora bivšim vođama OVK, ocena je Kosovskog instituta za pravosuđe.
  • 28.07.2022
Tužilaštvo i odbrana Saljiha Mustafe podneli konačne spise
Specijalizovana veća Kosova u Hagu saopštila su da su tužilaštvo i odbrana Saljiha Mustafe podneli konačne spise u ovom predmetu.
  • 27.07.2022
Produžen pritvor Veseljiu
Sud u Hagu produžio je pritvor jednom od vođa nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Kadriju Veseljiju zbog opasnosti od bekstva i ometanja postupka pred Specijalnim sudom u Hagu.
  • 26.07.2022
Saljihu Mustafi produžen pritvor

Specijalizovana veća Kosova u Hagu produžila su pritvor Saljihu Mustafi, nekadašnjem pripadniku OVK. Sud će o ponovo odlučivati o njegovom pritvoru u septembru, iako je postupak protiv njega u završnoj fazi.

  • 21.07.2022
U sredu rasprava o sažimanju procesa Tačiju i saoptuženima

Rasprava o stanju u postupku protiv bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija i trojice saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, biće održana u sredu 13. jula pred sudom za zločine boraca OVK u Hagu.

  • 11.07.2022