Vesti
Ratni zločini

Još jedan Haradinajev savetnik zbog zdravstvenog stanja neće moći na ispitivanje u Hag

Bivši načelnik Oslobodilačke vojske Kosova, savetnik premijera Ramuša Haradinaja, Naim Maljoku pozvan je na ispitivanje od strane Specijalnog suda, prenosi Gazeta Express.
Još jedan Haradinajev savetnik zbog zdravstvenog stanja neće moći na ispitivanje u Hag
Foto: kosovapress.com

Ovo je saopštio sam Maljoku putem Fejsbuka, napisavši da je danas dobio poziv iz Slovenije.

Naveo je da je pozvan kao svedok i da ga je ovaj sud prvi put sada kontaktirao.

Maljoku je pre samo nedelju dana otpušten iz bolnice zbog teškog zdravstvenog stanja, a naveo je i to da je najavio da neće moći da putuje u Hag.

„Saborci, rođaci i prijatelji. Obaveštavam vas da sam danas, putem telefona i na slovenačkom jeziku kontaktiran od Haškog suda sa pozivom da se javim u narednim danima radi saslušanja u svojstvu svedoka. Takođe vas obaveštavam da je ovo prvi put da sam kontaktiran od ovog suda. Obavestio sam sud da zbog otežanog zdravstvenog stanja ne mogu tamo da otputujem. Moja posvećenost borbi mog naroda za slobodu, krunisana time što sam bio visoki oficir OVK u ratu, čini me da budem ponosan čitavog života ostavljajući najcenjenije nasledstvo za moje potomke“, napisao je Maljoku.Ostale vesti

“Inicijative za suočavanje s prošlošću nisu uspešne”
Uspostavljanje Instituta za ratne zločine koje je najavila Vlada Kosova je pogrešno, kaže za RTV Kim Nora Ahmetaj, članica Pripremnog tima za formiranje Komisije za istinu i pomirenje i dugogodišnja aktivistkinja za ljudska prava.
  • 20.05.2020
Vlada Kosova planira osnivanje novog Instituta za ratne zločine
Vlada Kosova na dužnosti teži da osnuje novi Institut za istraživanje ratnih zločina počinjenih tokom rata na Kosovu, uključujući i zločine protiv čovečnosti i genocid. Institut bi služio kreiranju dosijea namenjenih kolektivnom pamćenju, a sada je poslednji trenutak da se nešto uradi po tom pitanju, navode u Vladi Kosova.
  • 20.05.2020
U julu prve optužnice pred Specijalnim sudom?
Specijalni sud nije smanjio intenzitet rada ni za vreme pandemije koronavirusa. Do sada su u Specijalnom sudu podignute dve optužnice, jedna u februaru, a druga u aprilu ove godine.
  • 17.05.2020
Izabran potpredsednik Specijalizovanih veća Kosova
Peta plenarna sednica sudija Specijalizovanih veća Kosova održana je putem video konferencijske veze. U toku sednice sudije su izabrale sudiju Čarlsa Smita III na dužnost potpredsednika.
  • 01.05.2020
Tači: Srbija počinila genocid
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da "nijedan zločin Srbije neće biti amnestiran i da je Srbija izvršila genocid nad albanskim civilnim stanovništvom na Kosovu".
  • 27.04.2020
Kurtijev savetnik: Pripadnici OVK su počinili zločine nad srpskim civilima
Prvi savetnik odlazećeg kosovskog premijera Škeljzen Gaši izjavio je da Dik Marti nije antialbanac i da pripadnici OVK su počinili zločine nad srpskim civilima.
  • 25.04.2020