Vesti
Ratni zločini

Još jedan advokat iz SAD se priključio timu odbrane Hašima Tačija

Timu odbrane Hašima Tačija kojem se sudi u Hagu za ratne zločine tokom ratnih dešavanja na Kosovu, pridružio se američki advokat, Džo Rider, koji je ujedno bivši podsekretar Vojske Sjedinjenih Američkih Država.
Još jedan advokat iz SAD se priključio timu odbrane Hašima Tačija
Hašim Tači (Foto Kim arhiva)

Sekretar Specijalizovanih veća Kosova, Fidelma Donlon, obavestio je pretresno veće ll o tome da je Džou Rideru (Joe Reeder) odobreno da se pridruži timu Hašima Tačija.

Branilac bivšeg kosovskog predsednika, Gregori Kiho, zapravo je 6. aprila obavestio šefa Kancelarije za odbranu da bi želeo da mu Rider asistira.

„Advokat je dostavio svu relevantnu dokumentaciju u skladu sa članom 18 Direktive o braniocima“, navodi se u saopštenju Specijalizovanih veća.

Naglašava se da je Rider primljen na listu branilaca, te da je sekretar suda 12. aprila odobrio da on bude deo pravnog tima Hašima Tačija.

Tim odbrane optuženog u Hagu predvode advokati Gregori Kohe i Luka Mišetić.

Pojedini prištinski mediji koji su izvestili o novom imenovanju, navode da je Tačijeva odbrana sada pojačana „moćnom figurom“.

Rider je američki advokat koji je bio podsekretar Vojske Sjedinjenih Američkih Država.

Prema podacima objavljenim na sajtu multinacionalne advokatske kancelarije Greenberg Traurig karijera Ridera obuhvata rad koji se odnosi na zemlje, međunarodne korporacije, sadašnje i bivše šefove država, glumce i zabavljače nagrađivane Oskarom i Gremijerm, članove Kongresa i advokatske firme.

Takođe se navodi da je Rider vodio međunarodne inicijative vojske SAD, sa naglaskom na NATO, Panamu i Latinsku Ameriku.

„Bio je tri godine predsednik Upravnog odbora Komisije za Panamski kanal gde je nadgledao ogroman infrastrukturni program vredan više milijardi dolara. Džo je takođe nadgledao vojnu podršku lokalnim, državnim i saveznim agencijama u vezi sa civilnim sprovođenjem zakona, civilnim neredima, pomoći u katastrofama i planiranjem u vanrednim situacijama kao podsekretar vojske“, stoji u biografiji ovog advokata.Ostale vesti

Haški sud u pravosnažnoj presudi povećao kazne Stanišiću i Simatoviću na po 15 godina
Haški sud je u pravosnažnoj presudi povećao presude bivšem načelniku službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću Frenkiju na 15 godina zatvora sa 12 godina izrečenih u prethodnom ponovljenom suđenju.
  • 31.05.2023
Sud u Hagu iz humanitarnih razloga pustio Tačija da poseti porodicu
Specijalni kosovski sud u Hagu potvrdio je za Betu da je bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija iz humanitarnih razloga pustio u kratku posetu porodici u Prištini tokom koje će biti pod sudskim nadzorom.
  • 29.05.2023
Ukinuto rešenje o produženju pritvora Slađanu Trajkoviću
Apelacioni sud u Prištini usvojio je žalbu adovokata osumnjičenog Slađana Trajkovića, Dejana A. Vasića, i ukinuo rešenje kojim mu je produžen  sudski pritvor. Advokat je za Radio Kim potvrdio da je predmet vraćen prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje.
  • 25.05.2023
Nastavak suđenja bivšim liderima OVK 12. juna
Po okončanju svedočenja sedmog svedoka tužilaštva, suđenje protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija je završilo za ovu nedelju i nastaviće se u ponedeljak, 12. juna, u 9.00 časova. Ročište zakazano za sutra (24. maj) je otkazano.
  • 23.05.2023
Suđenje Tačiju nastavljeno iskazima svedoka optužbe iza zatvorenih vrata
Svedočenja svedoka optužbe iza zatvorenih vrata nastavljena su na haškom procesu bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zlodela na Kosovu i u Albaniji u periodu 1998-99. godine.
  • 23.05.2023
Svedok na suđenju Tačiju: Pripadnici OVK su mi 1998. oteli i ubili rođaka
U nastavku haškog procesa bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, peti svedok optužbe izjavio je da su mu pripadnici OVK, s jeseni 1998, oteli i ubili rođaka. Zajedno sa Tačijem, za zločine nad Albancima, Srbima i Romima, optuženi su članovi Glavnog štaba OVK Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.
  • 22.05.2023