Vesti
Ratni zločini

Jablanović odao počast poginulima na Košarama

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Jablanović položio je venac i odao počast poginulima u bici kod granične karaule Košare.
Jablanović odao počast poginulima na Košarama
Jablanović na Košarama (Foto Tanjug)

"Danas smo ovde na časnom mestu, gde su najveći heroji srpskog naroda i države Srbije branili svoju zemlju od NATO agresora punih 82 dana. Ovde je stradalo 108 pripadnika VS i danas u ime Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja položili smo venac i odali čast posle 17 godina herojima koji su branili svoju otadžbinu", istakao je tom prilikom Jablanović.

Napomenuo je da su tada državu branila uglavnom deca od 18-19 godina, u cvetu mladosti, da su časno izvršavali svoju dužnost i da je na nama da se sećamo i na njih ponosimo.

"Branili su najsvetiji deo naše države i na najčasniji mogući način, plativši najveću cenu, davši svoj život", istakao je Jablanović, dodajući da je prvi put na Košarama, gde se i danas oseća ponos.

Kazao je da Košare i nakon 17 godina bude u čoveku emocije koje ne može da savlada i da bi svako kome je stalo do svog naroda, države i heroja koji su branili Košare treba da dođe i vidi tu kasarnu.

Bitka na Košarama između pripadnika Vojske Jugoslavije i pripadnika OVK, koje je podržavala Vojska Albanije i NATO avijacija, počela je napadom OVK 9. aprila, a zvanično je završena 14. juna 1999. godine.

Bitka se vodila oko granične karaule Košare, na granici tadašnje Savezne Republike Jugoslavije i Albanije, a odbrana Košara sprečila je kopnenu invaziju na Srbiju i onemogućila prekid komunikacija među srpskim formacijama.
 Ostale vesti

Haški sud odbio uslovno puštanje Hašima Tačija
Specijalizovano veće Kosova u Hagu odbilo je zahtev za uslovno puštanje na slobodu bivšeg kosovskog predsednika i jednog od lidera OVK Hašima Tačija i pored garancija policije, javila je Ekonomija onlajn.
  • 01.12.2021
Sud odbio odbacivanje optužnica protiv Gucatija i Haradinaja

Specijalni sud odbio je zahtev odbrane da se odbaci optužnica protiv dvojice bivših lidera OVK, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

  • 27.11.2021
Podignuta optužnica protiv lica za učešće u terorističkoj organizaciji ISIS
Specijalno tužilaštvo Kosova je podiglo optužnicu Osnovnom sudu u Prištini protiv osobe sa inicijalima S.K. za učešće u aktivnostima ISIS-a. Okrivljeni S.K. je izvršio krivično delo organizovanje i učešće u terorističkoj grupi iz člana 143 stav 2 Krivičnog zakonika Kosova, navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.
  • 24.11.2021
U Svetim Arhangelima svečano obeležen Sabor svetog Arhangela

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena danas je svečano obeležen Sabor svetog Arhangela Mihajla – Aranđelovdan.

  • 21.11.2021
Hag: Nastavak suđenja Mustafi saslušanjem sedmog svedoka

Pred Specijalim sudom u Hagu danas će biti nastavljeno suđenje bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi.

  • 18.11.2021
Ćerkinaj: Zločinac je zločinac, bez obzira na ime i prezime
Procesom protiv Saljiha Mustafe počeli su praktično sudski postupci pred Specijalizovanim većima u Hagu, a izjave su dali i prvi predstavnici žrtava. Jedan od koordinatora Resursnog centra Bajram Ćerkinaj kaže da je prioriter njihovog udruženja istraživanje sudbine nestalih lica bez obzira na političke okolnosti i odnose.
  • 18.11.2021