Vesti
Ratni zločini

Izricanje presude Zoranu Đokiću 11. februara

Nakon višečasovnog iznošenja završne reči specijalnog tužilaštva Kosova, punomoćnika oštećenih porodica i branioca okrivljenog, juče je u Specijalnom odeljenju Osnovnog suda u Prištini završeno suđenje Zoranu Đokiću, optuženom za krivično delo ratnog zločina.
Izricanje presude Zoranu Đokiću 11. februara
Detalj sa suđnje Zoranu Đokiću (Foto Kim)

Njegov branilac, advokat Ljubomir Pantović rekao je za Kosovo Onlajn da će presuda Đokiću biti izrečena 11. februara u 13:30 časova.

Pantović kaže da u dosadašnjem postupku nisu dokazani krivica i optužbe koje se Đokiću stavljaju na teret.

„Tužilaštvo i punomoćnik oštećenih nemaju dokaze i argumente. Danas su probali da lažno prikažu činjenice i dokaze koji su izvedeni u toku postupka, kako bi stvorili lažan utisak da je Zoran Đokić kriv. Ipak, glavni svedok tužilaštva je još u fazi istrage potpuno demaskirao tu optužbu, jer je, kao jedini očevidac ubistava, rekao da je drugi čovek izvršio taj zločin, a ne Zoran Đokić. On je jasno rekao da to nije bio Zoran Đokić, već drugi čovek“, rekao je Pantović.

On dodaje da u takvom slučaju nije uopšte trebalo podizati optužnicu protiv Đokića, ali je to ipak učinjeno i Đokić je i dalje u pritvoru.

Pantović ističe da, ukoliko sudsko veće pravilno ceni dokaze, Đokić bi trebao da bude oslobođen.

„Ipak, nisam siguran da će to da se desi jer je tužilaštvo bilo izuzetno pristrasno, fabrikovali su i izmišljali dokaze protiv Zorana Đokića. Sada je sve na sudskom veću i ukoliko korektno i fer cene dokaze, Đokić će biti slobodan čovek. U suprotnom, ukoliko podlegnu atmosferi koja sada vlada na Kosovu, gde mediji opširno i gotovo svakodnevno izveštavaju o srpskim zločinima i genocidu nad Albancima, onda nisam optimista“, rekao je Pantović.Ostale vesti

Jednomesečni pritvor Gavrilu Milosavljeviću
Sudija za prethodni postupak Posebnog odeljenja Osnovnog suda u Prištini odredio je jednomesečni pritvor Gavrilu Milosavljeviću koji je uhapšen zbog sumnje da je, kako tvrde u kosovskom Tužilaštvu, počinio ratni zločin.
  • 02.12.2022
Suđenje Hašimu Tačiju i saradnicima početkom sledeće godine
Suđenje nekadašnjem predsedniku Kosova i jednom od lidera lideru takozvane OVK Hašimu Tačiju i njegovim saradnicima počeće početkom sledeće godine, saznaje N1.
  • 01.12.2022
Odbijen zahtev Tačijeve odbrane za prevremeno saslušanje zvaničnika
Sudija prethodnog postupka Specijalnog suda u Hagu Nikolas Giju odbio je zahtev odbrane bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija da prevremeno bude ispitano devet međunarodnih zvaničnika, koji bi svedočili u njegovu korist, zbog njihovih godina i zdravstvenog stanja.
  • 29.11.2022
Krasnići i Seljimi ostaju u pritvoru u Hagu

Sudija za prethodni postupak Specijalnog suda za zločine počinjene na Kosovu Nikolas Giju doneo je danas odluke kojima je produžio pritvor Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju.

  • 22.11.2022
Aleks Vajting zamenjuje tužioca Džeka Smita u Specijalnom sudu
Aleks Vajting umesto Džeka Smita, preuzima funkciju vršioca dužnosti specijalizovanog tužioca u Specijalizovanom tužilaštvu u Hagu.
  • 19.11.2022
Podignuta optužnica protiv Srbina Č.J. za ratni zločin
Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu u Osnovnom sudu u Prištini protiv okrivljenog Srbina Č.J. državljanina Republike Srbije sa prebivalištem u Srbiji, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično delo "ratni zločin protiv civilnog stanovništva".
  • 18.11.2022