Vesti
Ratni zločini

Izricanje presude Zoranu Đokiću 11. februara

Nakon višečasovnog iznošenja završne reči specijalnog tužilaštva Kosova, punomoćnika oštećenih porodica i branioca okrivljenog, juče je u Specijalnom odeljenju Osnovnog suda u Prištini završeno suđenje Zoranu Đokiću, optuženom za krivično delo ratnog zločina.
Izricanje presude Zoranu Đokiću 11. februara
Detalj sa suđnje Zoranu Đokiću (Foto Kim)

Njegov branilac, advokat Ljubomir Pantović rekao je za Kosovo Onlajn da će presuda Đokiću biti izrečena 11. februara u 13:30 časova.

Pantović kaže da u dosadašnjem postupku nisu dokazani krivica i optužbe koje se Đokiću stavljaju na teret.

„Tužilaštvo i punomoćnik oštećenih nemaju dokaze i argumente. Danas su probali da lažno prikažu činjenice i dokaze koji su izvedeni u toku postupka, kako bi stvorili lažan utisak da je Zoran Đokić kriv. Ipak, glavni svedok tužilaštva je još u fazi istrage potpuno demaskirao tu optužbu, jer je, kao jedini očevidac ubistava, rekao da je drugi čovek izvršio taj zločin, a ne Zoran Đokić. On je jasno rekao da to nije bio Zoran Đokić, već drugi čovek“, rekao je Pantović.

On dodaje da u takvom slučaju nije uopšte trebalo podizati optužnicu protiv Đokića, ali je to ipak učinjeno i Đokić je i dalje u pritvoru.

Pantović ističe da, ukoliko sudsko veće pravilno ceni dokaze, Đokić bi trebao da bude oslobođen.

„Ipak, nisam siguran da će to da se desi jer je tužilaštvo bilo izuzetno pristrasno, fabrikovali su i izmišljali dokaze protiv Zorana Đokića. Sada je sve na sudskom veću i ukoliko korektno i fer cene dokaze, Đokić će biti slobodan čovek. U suprotnom, ukoliko podlegnu atmosferi koja sada vlada na Kosovu, gde mediji opširno i gotovo svakodnevno izveštavaju o srpskim zločinima i genocidu nad Albancima, onda nisam optimista“, rekao je Pantović.Ostale vesti

Bivši komandant OVK Pjeter Šalja izjasnio se da nije kriv
Pjeter Šalja, bivši komandant OVK, poznatiji kao „komandant Vuk“, a koji je optužen za ratne zločine protiv civila na Kosovu, izjasnio se da nije kriv za zločine za koje ga tužilastvo tereti, prenosi N1
  • 19.04.2021
Tačijev branilac: Za status žrtve OVK sudu se prijavilo 17 osoba

Branilac Hašima Tačija Dejvid Huper rekao je da Tužilaštvo još uvek odbrani nije dalo na uvid imena 17 osoba koje su se naknadno prijavile za status žrtava OVK, prenosi Reporteri.

  • 18.04.2021
Poziv žrtvama da učestvuju u postupku protiv Šalje
Lica koja smatraju da su pretrpela direktnu štetu usled krivičnih dela iz potvrđene optužnice Specijalizovanog veća Kosova protiv bivšeg komandanta OVK Pjetra Šalje mogu da se prijave da učestvuju u postupku, saopštili su veća. 
  • 16.04.2021
Još jedan bivši pripadnik OVK prebačen u Hag

Bivši pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova Pjetr Šalja koji je prošlog meseca uhapšen u Belgiji, danas je izručen Hagu i prebačen u pritvor, saopšteno je iz Specijalizovanih veća Kosova.

  • 15.04.2021
Odbijen zahtev odbrane Veseljija
Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova u Hagu odbio je zahtev odbrane jednog od šefova OVK Kadrija Veseljija da tužilaštvu nametne rok do 1. juna za podnošenje pretpretresnog podneska, prenosi Tanjug.
  • 15.04.2021
Porodica Zorana Đokića iz Peći traži pravično suđenje
Porodica Zorana Đokića (50) iz Peći, koji je pre dva meseca u Prištini prvostepenom presudom osuđen na 12 godina zatvora za ratni zločin, uputila je apel institucijama i organizacijama koje zastupaju i štite ljudska prava, da pomognu kako Zoran ne bi bio i pravosnažno osuđen za dela koja nije počinio.
  • 14.04.2021