Vesti
Ratni zločini

Izricanje presude Zoranu Đokiću 11. februara

Nakon višečasovnog iznošenja završne reči specijalnog tužilaštva Kosova, punomoćnika oštećenih porodica i branioca okrivljenog, juče je u Specijalnom odeljenju Osnovnog suda u Prištini završeno suđenje Zoranu Đokiću, optuženom za krivično delo ratnog zločina.
Izricanje presude Zoranu Đokiću 11. februara
Detalj sa suđnje Zoranu Đokiću (Foto Kim)

Njegov branilac, advokat Ljubomir Pantović rekao je za Kosovo Onlajn da će presuda Đokiću biti izrečena 11. februara u 13:30 časova.

Pantović kaže da u dosadašnjem postupku nisu dokazani krivica i optužbe koje se Đokiću stavljaju na teret.

„Tužilaštvo i punomoćnik oštećenih nemaju dokaze i argumente. Danas su probali da lažno prikažu činjenice i dokaze koji su izvedeni u toku postupka, kako bi stvorili lažan utisak da je Zoran Đokić kriv. Ipak, glavni svedok tužilaštva je još u fazi istrage potpuno demaskirao tu optužbu, jer je, kao jedini očevidac ubistava, rekao da je drugi čovek izvršio taj zločin, a ne Zoran Đokić. On je jasno rekao da to nije bio Zoran Đokić, već drugi čovek“, rekao je Pantović.

On dodaje da u takvom slučaju nije uopšte trebalo podizati optužnicu protiv Đokića, ali je to ipak učinjeno i Đokić je i dalje u pritvoru.

Pantović ističe da, ukoliko sudsko veće pravilno ceni dokaze, Đokić bi trebao da bude oslobođen.

„Ipak, nisam siguran da će to da se desi jer je tužilaštvo bilo izuzetno pristrasno, fabrikovali su i izmišljali dokaze protiv Zorana Đokića. Sada je sve na sudskom veću i ukoliko korektno i fer cene dokaze, Đokić će biti slobodan čovek. U suprotnom, ukoliko podlegnu atmosferi koja sada vlada na Kosovu, gde mediji opširno i gotovo svakodnevno izveštavaju o srpskim zločinima i genocidu nad Albancima, onda nisam optimista“, rekao je Pantović.Ostale vesti

Završeno ispitivanje prvog svedoka na suđenju Mustafi
Na suđenju nekadašnjem komandantu OVK Saljihu Mustafi, nakon četiri dana završeno je ispitivanje prvog svedoka pred Specijalizovanim većima u Hagu.
  • 23.09.2021
Nastavljeno ispitivanje svedoka u slučaju protiv Mustafe

Na suđenju nekadašnjem komandantu u OVK Saljihu Mustafi, danas je četvrti dan zaredom, nastavljano ispitivanje prvog svedoka pred Specijalizovanim većima Kosova sa sedištem u Hagu.

  • 23.09.2021
Svedok W03593: Prebijani smo svakodnevno
U nastavku suđenja Saljihu Mustafi pred sudom za zločine OVK u Hagu, zaštićeni svedok optužbe potvrdio da ga je Mustafa, u proleće 1999, tukao u pritvoru OVK.
  • 21.09.2021
Svedok prepoznao Mustafu kao glavnog u logoru u Zlašu
U nastavku svedočenja, zaštićeni svedok označen brojem 3.593 prepoznao je Saljiha Mustafu kao glavnog u logoru na imanju u selu Zlaš. Planirano je da bude saslušano ukupno 16 svedoka protiv Mustafe.
  • 20.09.2021
Nastavlja se suđenje Saljihu Mustafi
Nakon što je započeto 15. septembra, suđenje bivšem pripadniku OVK, Saljihu Mustafi, koji se tereti za ratne zločine, nastavljeno je danas pred Specijalnim sudom u Hagu.
  • 20.09.2021
Prvi svedok protiv Mustafe u ponedeljak u Hagu
Suđenje za ratne zločine bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi biće nastavljeno u ponedeljak iskazom prvog svedoka.
  • 17.09.2021