Vesti
Ratni zločini

Izricanje presude Zoranu Đokiću 11. februara

Nakon višečasovnog iznošenja završne reči specijalnog tužilaštva Kosova, punomoćnika oštećenih porodica i branioca okrivljenog, juče je u Specijalnom odeljenju Osnovnog suda u Prištini završeno suđenje Zoranu Đokiću, optuženom za krivično delo ratnog zločina.
Izricanje presude Zoranu Đokiću 11. februara
Detalj sa suđnje Zoranu Đokiću (Foto Kim)

Njegov branilac, advokat Ljubomir Pantović rekao je za Kosovo Onlajn da će presuda Đokiću biti izrečena 11. februara u 13:30 časova.

Pantović kaže da u dosadašnjem postupku nisu dokazani krivica i optužbe koje se Đokiću stavljaju na teret.

„Tužilaštvo i punomoćnik oštećenih nemaju dokaze i argumente. Danas su probali da lažno prikažu činjenice i dokaze koji su izvedeni u toku postupka, kako bi stvorili lažan utisak da je Zoran Đokić kriv. Ipak, glavni svedok tužilaštva je još u fazi istrage potpuno demaskirao tu optužbu, jer je, kao jedini očevidac ubistava, rekao da je drugi čovek izvršio taj zločin, a ne Zoran Đokić. On je jasno rekao da to nije bio Zoran Đokić, već drugi čovek“, rekao je Pantović.

On dodaje da u takvom slučaju nije uopšte trebalo podizati optužnicu protiv Đokića, ali je to ipak učinjeno i Đokić je i dalje u pritvoru.

Pantović ističe da, ukoliko sudsko veće pravilno ceni dokaze, Đokić bi trebao da bude oslobođen.

„Ipak, nisam siguran da će to da se desi jer je tužilaštvo bilo izuzetno pristrasno, fabrikovali su i izmišljali dokaze protiv Zorana Đokića. Sada je sve na sudskom veću i ukoliko korektno i fer cene dokaze, Đokić će biti slobodan čovek. U suprotnom, ukoliko podlegnu atmosferi koja sada vlada na Kosovu, gde mediji opširno i gotovo svakodnevno izveštavaju o srpskim zločinima i genocidu nad Albancima, onda nisam optimista“, rekao je Pantović.Ostale vesti

’’Đoković ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret’’
Advokat Vasilije Arsić, koji zastupa Milorada Đokovića uhapšenog u ponedeljak u okolini Peći zbog sumnje da je 1999. godine počinio ratni zločin, izjavio je da njegov branjenik ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret.
  • 28.06.2022
Novo hapšenje zbog ratnih zločina
Uhapšen je državljanin Kosova M. D. crnogorske nacionalnosti iz sela Vitomirica u opštini Peć zbog osnovane sumnje da je učestvovao u akcijama kada je u maju 1999. ubijeno devet civila albanske nacionalnosti, a nestalo još pet osoba, saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva Kosova. Radio Goraždevac javlja da je uhapšen jedini povratnik u Vitomiricu koji već 15 godina živi u tom selu.
  • 27.06.2022
Završne reči u slučaju  Mustafe od 13. do 15. septembra
Kako je saopšteno na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, dokazni postupak u predmetu protiv Saljiha Mustafe je završen, a završne reči biće održane od 13. do 15. septembra 2022. godine, s tim što je 16. septembar zakazan kao rezervni dan.
  • 26.06.2022
Predžalbena konferencija za Gucatija i Haradinaja 5. jula
Predžalbenu konferenciju pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazana je za 5. jul ove godine u 14.00 časova.
  • 26.06.2022
Specijalni sud odbio zahtev za puštanje Tačija i Veseljija na privremenu slobodu

Sud za zločine OVK u Hagu odbio je zahtev bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija, optuženog za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, da bude pušten na privremenu slobodu. Istovremeno, sud je pritvor u Sheveningenu za još dva meseca produžio i drugooptuženom Kadriju Veseljiju.

  • 10.06.2022
Tači i Veselji ostaju u haškom pritvoru
Specijalizovana veća Kosova u Hagu su donela odluku da bivši lideri Oslobodliačke vojske Kosova (OVK) Hašim Tači i Kadri Veselji ostanu u pritvoru ovog haškog suda.
  • 09.06.2022