Vesti
Ratni zločini

Izricanje presude Saljihu Mustafi 16. decembra

Sud za zločine boraca OVK u Hagu izreći će 16. decembra prvostepenu presudu oficiru nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Saljihu Mustafi, optuženom za zlodela nad Albancima na Kosovu 1999. godine.
Izricanje presude Saljihu Mustafi 16. decembra
Saljih Mustafa (Foto Sem van der Wal / ANP / AFP)

Tužioci su, na kraju suđenja sredinom septembra, zatražili da sud Mustafu (50) proglasi krivim i osudi ga na zatvorsku kaznu od 35 godina.

Odbrana je, u završnoj reči, tražila da Mustafa bude oslobođen, tvrdeći da tužioci nisu dokazali njegovu krivicu.

Presuda Mustafi biće prva izrečena pripadniku OVK optuženom za ratne zločine pred sudom čiji je zvaničan naziv Specijalizovana veća Kosova. Sud je 2015. osnovala Skupština Kosova, pod međunarodnim pritiskom, a u sedištu u Hagu postao je operativan 2017. godine.

Mustafa je, prema optužnici, kao komandant jedinice BIA, odgovoran za teške i okrutne zločine nad šestoricom Albanaca u pritvoru OVK u selu Zlaš, nedaleko od Prištine, u aprilu 1999.

U četiri tačke, Mustafa je optužen za proizvoljno lišavanje slobode, okrutno postupanje, mučenje i ubistvo pritvorenika u Zlašu.

Te zločine, Mustafa i njemu potčinjeni pripadnici OVK počinili su, po tužiocima, nad albanskim civilim koje su neosnovano smatrali „špijunima“, „kolaborantima“ sa srpskim vlastima ili političkim protivnicima.

Petoricu pritvorenih su, sredinom aprila 1999., pustili na slobodu, a jedan pritvorenik je preminuo od posledica prebijanja i mučenja, koje je uključivalo elektrošokove, ubadanje noževima i nanošenje opekotina užarenim šipkama.

Bivši glavni tužilac Džek Smit podvukao je, u završnoj reči, da suđenje Mustafi pokazuje da je „lažan koncept potpuno čistog rata – da su srpske snage počinile sve zločine, a OVK nije počinila nijedan“.

Činjenica da su Mustafine žrtve bile Albanci „neugodna“ je za sve na Kosovu koji žele da ometaju rad haškog suda, formiranog „voljom naroda Kosova“ konstatovao je Smit.

Proces Mustafi počeo je 15. septembra prošle godine, kao prvo sudjenje pred kosovskim sudom u Hagu.

Suđenje je trajalo do 20. juna ove godine. Tužioci su izveli 14 svedoka, a u Mustafinu odbranu iskaz je dalo 15 svedoka.

U procesu je učestvovalo i osam žrtava, koje, po pravilima suda, imaju pravo na odštetu, ukoliko Mustafa bude proglašen krivim.

Koje fizičke i mentalne traume su žrtve pretrpele procenio je veštak koga je imenovalo raspravno veće.

Finansijski ekspert je, na osnovu te procene, sudijama podneo izveštaj o primerenoj odšteti koja bi mogla biti dodeljena žrtvama.

Presudu Mustafi će izreći raspravno veće kojim predsedava sudija Mapi Feld-Folja iz Holandije.

Članovi veća su sudije Roland Dekers, takođe iz Holandije i Žilber Biti iz Francuske, kao i rezervni sudija Vladimir Mikula iz Slovačke.Ostale vesti

Iznošenje dokaza protiv Tačija trajaće do aprila 2025.
Dokazni postupak tužilaštva na predstojećem haškom suđenju bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, trajaće do aprila 2025, čulo se na današnjem pripremnom ročištu. To je okvirni rok koje je tužilaštvu za okončanje dokaznog postupka dalo raspravno veće predsedavajućeg sudije Čarla Smita.
  • 20.03.2023
U haškom procesu Tačiju prvih 12 od 312 svedoka optužbe svedočiće tri meseca
Prvih 12 svedoka tužilaštva svedočiće tri meseca na predstojećem haškom suđenju Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 16.03.2023
Uhapšen Srbin Z.A. optužen za ratni zločin
Jedinica za istraživanje ratnih zločina pri Kosovskoj policiji uhapsila je danas Srbina sa inicijalima Z.A. zbog sumnje da je počinio ratni zločin. Hapšenje je sprovedeno na osnovu naloga Specijalnog tužilaštva Kosova.
  • 07.03.2023
Spisak 75 Tačijevih žrtava iz optužnice, među kojima je najviše Srba
Tužilaštvo suda za zločine boraca OVK u Hagu imenovalo je 75 žrtava iz optužnice koja bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija i trojicu saoptuženih vođa te albanske paravojske tereti za zlodela na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 03.03.2023
Objavljena nova verzija optužnice protiv Tačija i trojice njegovih saradnika
Tužilaštvo specijalnog suda za zločine OVK objavilo je novu verziju optužnice protiv nekadašnjeg političkog lidera bivše OVK Hašima Tačija i još trojice njegovih saradnika u kojoj se navode imena više od 100 žrtava.
  • 01.03.2023
Komandant OVK u zoni Podujeva među prvim svedocima na suđenju Tačiju
Komandant OVK u "operativnoj zoni Lab" kod Podujeva biće jedan od prvih svedoka tužilaštva na predstojećem haškom suđenju Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine nad Albancima, Srbima i Romima na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 27.02.2023