Vesti
Ratni zločini

"Izgubljena svaka nada da ima živih među nestalima"

Koordinator porodica kidnapovanih i nestalih na KiM Milorad Trifunović podseća da je na Kosovu još uvek nepoznata sudbina 1654 osobe, među kojima su 562 lica srpske i nealbanske nacionalnosti.
Milorad Trifunović (Foto arhiva Kim)

Trifunović kojem je 1998. godine kidnapovan i nestao brat, u intervjuu Radiju Kontakt plus, navodi da je ugašena svaka nada da među nestalim i kidnapovanim licima na Kosovu ima živih.

"I Srbi i Albanci su izgubili svaku nadu da ima živih među ovima za kojima tragamo. Rešili smo da idemo do kraja, da dobijemo bar posmrtne ostatke, da ih sahranimo dostojansveno, podignemo spomenik, zapalimo sveću", navodi Trifunović.

On kaže da je pre nekoliko dana završena ekshumacija posmrtnih ostataka pronađenih na jednoj lokaciji nadomak Đakovice i ističe da su pronađeni posmrtni ostaci najmanje pet osoba.

Objašnjava da je pronađeno pet ljudskih lobanja, da je bilo još kostiju ali i kostiju životinjskog porekla na toj lokaciji, te da će DNK analiza, koja se radi u BiH, pokazati da li su u pitanju posmrtni ostaci nekog od nestalih Srba sa Kosova.

"Ne želimo ništa da prejudiciramo, sačekaćemo zvanične rezultate", navodi Trifunović.

"Pored našeg protivljenja i zvaničnog zahteva da Euleks nastavi sa procesom ekshumacije i identifikacije posmrtnih ostataka, Euleks od 15. juna predaje nadležnost kosovskim institucijama", navodi Trifunović.

Ističe da uopšte nije zadovoljan kako teče proces otkrivanja sudbine kidnapovanih i nestalih lica na Kosovu.

U tom pravcu, navodi da je unazad pet godina iz mrtvačnice u Prištini, gde se nalazi preko 300 neidentifikovanih tela, identifikovana samo jedna osoba.

"Boli nas i činjenica da se ova tema nije našla na agendi razgovora u Briselu između Beograda i Prištine", zaključio je Trifunović.Ostale vesti

Specijalni sud pozvao i bivšu pripadnicu OVK

Specijalni sud pozvao je bivšu pripadnicu OVK Sadetu Doda Šotu i ona će biti saslušana 26. januara u Euleksovim prostorijama u Kosovu Polju, saopštila je Ganimete Musljiu iz Demokratske partije Kosova, preneo je RTK 2.

  • 24.01.2021
Odbijen Veseljijev zahtev za privremeno puštanje na slobodu
Sudija za prethodni postupak, Nikolas Giju odbio je zahtev odbrane Kadrija Veseljija za njegovo privremeno puštanje na slobodu, kao i zahtev odbrane za sazivanje ročišta za usmeno izlaganje o ovom zahtevu.
  • 23.01.2021
Produžen pritvor Bačeviću za još dva meseca
Sudija Aljbina Šabani Rama ispred posebnog odeljenje Osnovnog suda u Prištini produžila je danas na još dva meseca pritvor Svetomiru Bačeviću iz Gornjeg Milanovca, kazao je za RTV Kim advokat Dejan A. Vasić.
  • 22.01.2021
Odbrana traži ukidanje pritvora Mustafi
Odbrana bivšeg komandanta OVK Saljihu Mustafi, optuženog za zločine na Kosovu 1999. godine, zatražila je od suda u Hagu da mu ukine pritvor ili odredi kućni pritvor, nasuprot Specijalizovanom tužilaštvu koje je tražilo njegovo zadržavanje u haškom pritvoru, prenosi Tanjug.
  • 21.01.2021
Specijalno tužilaštvo protiv privremenog oslobađanja Veseljija
Specijalizovano tužilaštvo protivi se zahtevu da jedan od optuženih vođa bivše OVK Kadri Veselji bude privremeno pušten iz pritvora Specijalnog suda u Hagu, navodeći da postoji rizik od bekstva, koji se čini većim pošto bi mogao da bude osuđen na doživotni zatvor.
  • 20.01.2021
Bivši pripadnik OVK i kandidat za poslanika dobio poziv Specijalnog suda
Nakon duže pauze, još jedan poziv za ispitivanje iz Specijalnog tužilaštva u Hagu stigao je na adresu bivšeg borca OVK.
  • 20.01.2021