Vesti
Ratni zločini

Izabrani srpski advokati za postupanje u Sudu za zločine

U radu Suda za zločine u svojstvu branilaca i zastupnika, učestvovaće tridesetak advokata iz Srbije, piše Politika.
Izabrani srpski advokati za postupanje u Sudu za zločine
Ilustracija (Foto rtcg.me)

Oni će angažovani u postupcima pokrenutim zbog krivičnih dela izvršenih u toku i posle sukoba na Kosovu koji se tiču dela iz izveštaja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Kada će početi njihov mandat pred Specijalnim sudom advokati još ne znaju, a jedan od odabranih advokata i predsednik Advokatske komore Srbije Viktor Gostiljac rekao je za Politiku da će se pred Specijalnim sudom voditi postupci protiv okrivljenih za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine onako kako ih definiše međunarodno pravo.

"Zakon o specijalizovanim većima propisuje i vremensku nadležnost, odnosno, procesuiraju se dela izvršena izmedju 1. januara 1998. i 31. decembra 2000. godine. Ostaje, međutim, da se vidi koliki broj optužnica će obuhvatiti zločine OVK nad Srbima s obzirom na to da se zakon odnosi na sva pokušana i izvršena dela na teritoriji naše južne pokrajine, bez obzira na to ko je počinilac", objašnjava Gostiljac.

Da bi mogli da budu angažovani pred Sudom za zločine izabrani srpski advokati morali su da ispune uslove koje propisuje Pravilnik o postupku i dokazima pred Specijalizovanim većima, odnosno Direktiva o braniocima i zastupnicima od 6. novembra 2011. godine.

Svi kandidati za upis u imenik branilaca i zastupnika morali su da imaju dokazanu stručnost i iskustvo u oblasti domaćeg ili međunarodnog krivičnog postupka. Da bi dobili svojstvo branioca, moraju da imaju najmanje deset godina radnog iskustva u krivičnim predmetima, odnosno najmanje sedam godina iskustva u krivicnim predmetima u kojima je punomoćnik oštećenih, odnosno žrtava i osetljivih žrtava, navodi Politika.

Pravilnikom je, takođe, propisano da moraju da budu članovi nacionalne advokatske komore, da nisu osuđivani ni u krivičnom, ni u disciplonskom postupku i da vladaju jednim od službenih jezika Specijalizovanih veća.

Da li će se prilikom zastupanja voditi računa da, na primer, advokat iz Srbije zastupa žrtve ili će to sud određivati po utvrđenom mehanizmu - još se ne zna, navodi Politika.

"Žrtve može da zastupa bilo koji advokat koji je upisan u listu zastupnika žrtava, ali je vrlo moguće da će sud voditi računa i o ovakvim okolnostima. Još nismo imali nikakve konsultacije sa predstavnicima Suda za zločine i mnoge stvari su za nas nepoznanica. Međutim, predstavnici administracije suda su se službeno obratili AKS i zamolili nas da da se u našoj komori organizuje sastanak predstavnika suda sa svim advokatima koji su se prijavili da učestvuju u ovim postupcima. Verujem da ćemo posle tog sastanka imati mnogo jasniju sliku u pogledu određenih pitanja na koje trenutno nemamo odgovor", rekao je Gostiljac.

Upitan kako se oseća u društvu advokata hrvatskog generala Ante Gotovine, Luke Mišetića, koji se takođe nalazi na spisku "branilaca Suda za zločine tzv. OVK", Gostiljac odgovara da ne vidi da bi neko trebalo da ima problem zbog toga.

"U sudnici, naši advokati će zastupati interese svojih klijenata na stručan način i meni lično izmiče bilo kakva etička konotacija", kaže Gostiljac.

Gostiljac kaže da još nema nikakve informacije u vezi sa novčanim naknadama za zastupanje pred Sudom za ratne zločine i da one do sada nisu bile predmet nijednog dopisa sudske administracije.Ostale vesti

Odbijen Veseljijev zahtev za privremeno puštanje na slobodu
Sudija za prethodni postupak, Nikolas Giju odbio je zahtev odbrane Kadrija Veseljija za njegovo privremeno puštanje na slobodu, kao i zahtev odbrane za sazivanje ročišta za usmeno izlaganje o ovom zahtevu.
  • 23.01.2021
Produžen pritvor Bačeviću za još dva meseca
Sudija Aljbina Šabani Rama ispred posebnog odeljenje Osnovnog suda u Prištini produžila je danas na još dva meseca pritvor Svetomiru Bačeviću iz Gornjeg Milanovca, kazao je za RTV Kim advokat Dejan A. Vasić.
  • 22.01.2021
Odbrana traži ukidanje pritvora Mustafi
Odbrana bivšeg komandanta OVK Saljihu Mustafi, optuženog za zločine na Kosovu 1999. godine, zatražila je od suda u Hagu da mu ukine pritvor ili odredi kućni pritvor, nasuprot Specijalizovanom tužilaštvu koje je tražilo njegovo zadržavanje u haškom pritvoru, prenosi Tanjug.
  • 21.01.2021
Specijalno tužilaštvo protiv privremenog oslobađanja Veseljija
Specijalizovano tužilaštvo protivi se zahtevu da jedan od optuženih vođa bivše OVK Kadri Veselji bude privremeno pušten iz pritvora Specijalnog suda u Hagu, navodeći da postoji rizik od bekstva, koji se čini većim pošto bi mogao da bude osuđen na doživotni zatvor.
  • 20.01.2021
Bivši pripadnik OVK i kandidat za poslanika dobio poziv Specijalnog suda
Nakon duže pauze, još jedan poziv za ispitivanje iz Specijalnog tužilaštva u Hagu stigao je na adresu bivšeg borca OVK.
  • 20.01.2021
Pantović: Proširena optužnica protiv Đokića
Tužilaštvo u Peći proširilo je optužnicu protiv Zorana Đokića koji se tereti za ratni zločin, pet dana pre zakazane završne reči, potvrdio je za KoSSev advokat optuženog, Ljubomir Pantović.
  • 17.01.2021