Vesti
Ratni zločini

Izabrani srpski advokati za postupanje u Sudu za zločine

U radu Suda za zločine u svojstvu branilaca i zastupnika, učestvovaće tridesetak advokata iz Srbije, piše Politika.
Izabrani srpski advokati za postupanje u Sudu za zločine
Ilustracija (Foto rtcg.me)

Oni će angažovani u postupcima pokrenutim zbog krivičnih dela izvršenih u toku i posle sukoba na Kosovu koji se tiču dela iz izveštaja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Kada će početi njihov mandat pred Specijalnim sudom advokati još ne znaju, a jedan od odabranih advokata i predsednik Advokatske komore Srbije Viktor Gostiljac rekao je za Politiku da će se pred Specijalnim sudom voditi postupci protiv okrivljenih za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine onako kako ih definiše međunarodno pravo.

"Zakon o specijalizovanim većima propisuje i vremensku nadležnost, odnosno, procesuiraju se dela izvršena izmedju 1. januara 1998. i 31. decembra 2000. godine. Ostaje, međutim, da se vidi koliki broj optužnica će obuhvatiti zločine OVK nad Srbima s obzirom na to da se zakon odnosi na sva pokušana i izvršena dela na teritoriji naše južne pokrajine, bez obzira na to ko je počinilac", objašnjava Gostiljac.

Da bi mogli da budu angažovani pred Sudom za zločine izabrani srpski advokati morali su da ispune uslove koje propisuje Pravilnik o postupku i dokazima pred Specijalizovanim većima, odnosno Direktiva o braniocima i zastupnicima od 6. novembra 2011. godine.

Svi kandidati za upis u imenik branilaca i zastupnika morali su da imaju dokazanu stručnost i iskustvo u oblasti domaćeg ili međunarodnog krivičnog postupka. Da bi dobili svojstvo branioca, moraju da imaju najmanje deset godina radnog iskustva u krivičnim predmetima, odnosno najmanje sedam godina iskustva u krivicnim predmetima u kojima je punomoćnik oštećenih, odnosno žrtava i osetljivih žrtava, navodi Politika.

Pravilnikom je, takođe, propisano da moraju da budu članovi nacionalne advokatske komore, da nisu osuđivani ni u krivičnom, ni u disciplonskom postupku i da vladaju jednim od službenih jezika Specijalizovanih veća.

Da li će se prilikom zastupanja voditi računa da, na primer, advokat iz Srbije zastupa žrtve ili će to sud određivati po utvrđenom mehanizmu - još se ne zna, navodi Politika.

"Žrtve može da zastupa bilo koji advokat koji je upisan u listu zastupnika žrtava, ali je vrlo moguće da će sud voditi računa i o ovakvim okolnostima. Još nismo imali nikakve konsultacije sa predstavnicima Suda za zločine i mnoge stvari su za nas nepoznanica. Međutim, predstavnici administracije suda su se službeno obratili AKS i zamolili nas da da se u našoj komori organizuje sastanak predstavnika suda sa svim advokatima koji su se prijavili da učestvuju u ovim postupcima. Verujem da ćemo posle tog sastanka imati mnogo jasniju sliku u pogledu određenih pitanja na koje trenutno nemamo odgovor", rekao je Gostiljac.

Upitan kako se oseća u društvu advokata hrvatskog generala Ante Gotovine, Luke Mišetića, koji se takođe nalazi na spisku "branilaca Suda za zločine tzv. OVK", Gostiljac odgovara da ne vidi da bi neko trebalo da ima problem zbog toga.

"U sudnici, naši advokati će zastupati interese svojih klijenata na stručan način i meni lično izmiče bilo kakva etička konotacija", kaže Gostiljac.

Gostiljac kaže da još nema nikakve informacije u vezi sa novčanim naknadama za zastupanje pred Sudom za ratne zločine i da one do sada nisu bile predmet nijednog dopisa sudske administracije.Ostale vesti

Haški sud u pravosnažnoj presudi povećao kazne Stanišiću i Simatoviću na po 15 godina
Haški sud je u pravosnažnoj presudi povećao presude bivšem načelniku službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću Frenkiju na 15 godina zatvora sa 12 godina izrečenih u prethodnom ponovljenom suđenju.
  • 31.05.2023
Sud u Hagu iz humanitarnih razloga pustio Tačija da poseti porodicu
Specijalni kosovski sud u Hagu potvrdio je za Betu da je bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija iz humanitarnih razloga pustio u kratku posetu porodici u Prištini tokom koje će biti pod sudskim nadzorom.
  • 29.05.2023
Ukinuto rešenje o produženju pritvora Slađanu Trajkoviću
Apelacioni sud u Prištini usvojio je žalbu adovokata osumnjičenog Slađana Trajkovića, Dejana A. Vasića, i ukinuo rešenje kojim mu je produžen  sudski pritvor. Advokat je za Radio Kim potvrdio da je predmet vraćen prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje.
  • 25.05.2023
Nastavak suđenja bivšim liderima OVK 12. juna
Po okončanju svedočenja sedmog svedoka tužilaštva, suđenje protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija je završilo za ovu nedelju i nastaviće se u ponedeljak, 12. juna, u 9.00 časova. Ročište zakazano za sutra (24. maj) je otkazano.
  • 23.05.2023
Suđenje Tačiju nastavljeno iskazima svedoka optužbe iza zatvorenih vrata
Svedočenja svedoka optužbe iza zatvorenih vrata nastavljena su na haškom procesu bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zlodela na Kosovu i u Albaniji u periodu 1998-99. godine.
  • 23.05.2023
Svedok na suđenju Tačiju: Pripadnici OVK su mi 1998. oteli i ubili rođaka
U nastavku haškog procesa bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, peti svedok optužbe izjavio je da su mu pripadnici OVK, s jeseni 1998, oteli i ubili rođaka. Zajedno sa Tačijem, za zločine nad Albancima, Srbima i Romima, optuženi su članovi Glavnog štaba OVK Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.
  • 22.05.2023