Vesti
Ratni zločini

Ivanoviću zakazano ročište za septembar

Kosovsko Apelaciono veće održaće krajem septembra sednice povodom žalbi na presudu Oliveru Ivanoviću, saznaje RTS. Naredne dve sednice biće održane dve nedelje kasnije.

Ivanoviću zakazano ročište za septembar
Oliver Ivanović (Foto arhiva Kim)

Tim branilaca lidera Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda", Olivera Ivanovića je u aprilu predao žalbe na presudu Ivanoviću.

Ivanovićev branilac Nebojša Vlajić rekao je u izjavi za TV Most da su apelaciona ročišta u procesu suđenja Olivera Ivanovića zakazana za 28 i 29.septembar i za 11 i 12 oktobar.

Vlajić je objasnio da će se tada održati drugostepeno suđenje, pred većem apelacionog suda, gde će se razmotriti žalba, koju su na presudu Ivanovića imali njegovi branioci ali i javni tužilac.

Krajem januara, Euleksovo sudsko veće osudilo je Olivera Ivanovića na kaznu zatvora od devet godina zbog ratnih zločina počinjenih 1999. godine u Kosovskoj Mitrovici, kada je ubijena grupa Albanaca.Ostale vesti

Podignuta optužnica protiv lica za učešće u terorističkoj organizaciji ISIS
Specijalno tužilaštvo Kosova je podiglo optužnicu Osnovnom sudu u Prištini protiv osobe sa inicijalima S.K. za učešće u aktivnostima ISIS-a. Okrivljeni S.K. je izvršio krivično delo organizovanje i učešće u terorističkoj grupi iz člana 143 stav 2 Krivičnog zakonika Kosova, navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.
  • 24.11.2021
U Svetim Arhangelima svečano obeležen Sabor svetog Arhangela

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena danas je svečano obeležen Sabor svetog Arhangela Mihajla – Aranđelovdan.

  • 21.11.2021
Hag: Nastavak suđenja Mustafi saslušanjem sedmog svedoka

Pred Specijalim sudom u Hagu danas će biti nastavljeno suđenje bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi.

  • 18.11.2021
Ćerkinaj: Zločinac je zločinac, bez obzira na ime i prezime
Procesom protiv Saljiha Mustafe počeli su praktično sudski postupci pred Specijalizovanim većima u Hagu, a izjave su dali i prvi predstavnici žrtava. Jedan od koordinatora Resursnog centra Bajram Ćerkinaj kaže da je prioriter njihovog udruženja istraživanje sudbine nestalih lica bez obzira na političke okolnosti i odnose.
  • 18.11.2021
Na ročištu u Prištini Svetomir Bačević se izjasnio da nije kriv

Svetomir Bačević, optužen za krivično delo „ratni zločin protiv civilnog stanovništva“ u selu Belo Polje kod Peći, danas se na prvom ročištu u Osnovnom sudu u Prištini, izjasnio da nije kriv.

  • 17.11.2021
Saslušanjem sedmog svedoka nastavljeno suđenje Mustafi

Zaštićena svedokinja optužbe opisala je danas na suđenju Saljihu Mustafi, pred sudom za zločine boraca OVK u Hagu, ekshumaciju jedne žrtve u selu Zlaš, nedaleko od Prištine, u kojem je, po optužnici, s proleća 1999. bio pritvor OVK pod Mustafinom komandom.

  • 17.11.2021