Vesti
Ratni zločini

Ivanović pred Apelacionom sudom: Ja nisam ništa uradio

Pred Apelacionim sudom u Prištini počelo je izlaganje Olivera Ivanovića povodom presude kojom je osuđen na 9 godina zatvora.
Ivanović pred Apelacionom sudom: Ja nisam ništa uradio
Oliver Ivanović u Apelacionom sudu

Ivanović je kazao da nije bio na mestu ubistva albanskih civila 14. aprila 1999. godine. Kazao je da nije imao ni aktivno ni pasivno učešće u tom događaju.

O svemu je, kako kaže, saznao tokom procesa suđenja i potresnih izjava svedoka.

Oliver Ivanović je, obraćajući se sudu, rekao da zna da se njegove reči neće uzeti kao dokaz, ali da oseća obavezu da se o ovome izjasni kao čovek.

Neposredno pre događaja za koji je osuđen na devet godina zatvora je, kako kaže, sa Kosova prebacivao prijatelje Albance do Novog Pazara. Za to je, kako je rekao, imao ljudski motiv. Nije uzimao novac, iako su mu prijatelji nudili.

Rekao je i da je spasavao i zaposlene inženjere u "Feroniklu" gde je i sam radio.

"Da li neko može da zamisli da takav čovek može da se nađe u ovakvoj situaciji i učestvuje u tako nečemu", zapitao je Ivanović.

"Ja sam obrazovan, što svedoči i tužilaštvo. Imaju nekoliko elemenata kako me opisuju - kao sportistu, biznismena, viđenijeg ili poštovanog građanina koji govori albanski jezik. Nijedan me nije opisao kao nacionalistu", naveo je lider SDP-a.

"Ja nisam ništa od ovoga uradio", kazao je Ivanović pred Apelacionim sudom.

Ponovio je da je tokom rata imao samo ljudske motive da pomaže svima koji su bili u nevolji.

"Ako na osnovu toga zaključujete da sam nacionalista, onda ne znam šta da kažem", rekao je Ivanović, dodajući da je svoje navode spreman da potvrdi i na detektoru laži.

"Da nisam u ovakvoj situaciji, ovo bi za mene bila velika uvreda. Sada se borim, umesto da živim normalnim životom", kazao je Ivanović.

Nakon što je Ivanović završio svoje obraćanje pred sudom, određena je pauza. Nakon toga će se nastaviti ročište, a predviđeno je da se tada obrati odbrana ostale četvorice Srba koji su u prvostepenom postupku oslobođeni krivice.

 

 

Ostale vesti

Još jedan poziv iz Haga
Organizacija ratnih veterana OVK saopštila je da je Specijalni sud u svojstvu svedoka pozvao advokata Gafura Eljšanija.
  • 27.02.2020
Imenovan pretpretresni sudija Specijalnog suda
Predsednica Specijalizovanih veća Ekaterina Trendafilova ispunila je zahtev Tužilaštva i imenovala francuskog sudiju Nikolasa Gijua za pretpretresnog sudiju u dva slučaja, a odluka o imenovanju objavljena je na veb stranici Specijalizovanih veća Kosova.
  • 25.02.2020
“Za šest meseci će se znati ko su optuženi”
Optužnice i optuženi koji će se naći pred Specijalnim sudom za ratne zločine OVK biće poznati najkasnije za šest meseci, kaže za RTV Kim Bekim Bljakaj, reagujući na jučerašnje najavu da će Specijalizovano tužilaštvo pokrenuti postupak.
  • 25.02.2020
Specijalizovani tužilac namerava da pokrene postupke
"Specijalizovani tužilac obavestio je predsednicu Specijalizovanih veća Kosova o svojoj nameri da pokrene postupke pred Specijalizovanim većima i zatražio da se, u skladu sa Zakonom, odredi sudija za pretpretresni postupak", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 24.02.2020
Predsednica Specijalizovanih veća u Hagu Ekaterina Trendafilova izjavila je da je uverena da će taj sud suditi pravično, nepristrasno, nezavisno i u bezbednim uslovima.
  • 24.02.2020
„Zid ćutanja“, tvrda prepreka do istine o nestalima
„Međunarodna zajednica je najodgovornija za to što porodice još uvek ne znaju šta se desilo sa njihovim nestalim članovima porodica, niti gde se nalaze njihovi ostaci“, istakli su učesnici debate koja je danas održana u Gračanici. „Sve se radi da se ne otkrije zločinac“, kaže Milorad Trifunović iz Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na KiM.
  • 13.02.2020