Vesti
Ratni zločini

Ivanović pred Apelacionom sudom: Ja nisam ništa uradio

Pred Apelacionim sudom u Prištini počelo je izlaganje Olivera Ivanovića povodom presude kojom je osuđen na 9 godina zatvora.
Ivanović pred Apelacionom sudom: Ja nisam ništa uradio
Oliver Ivanović u Apelacionom sudu

Ivanović je kazao da nije bio na mestu ubistva albanskih civila 14. aprila 1999. godine. Kazao je da nije imao ni aktivno ni pasivno učešće u tom događaju.

O svemu je, kako kaže, saznao tokom procesa suđenja i potresnih izjava svedoka.

Oliver Ivanović je, obraćajući se sudu, rekao da zna da se njegove reči neće uzeti kao dokaz, ali da oseća obavezu da se o ovome izjasni kao čovek.

Neposredno pre događaja za koji je osuđen na devet godina zatvora je, kako kaže, sa Kosova prebacivao prijatelje Albance do Novog Pazara. Za to je, kako je rekao, imao ljudski motiv. Nije uzimao novac, iako su mu prijatelji nudili.

Rekao je i da je spasavao i zaposlene inženjere u "Feroniklu" gde je i sam radio.

"Da li neko može da zamisli da takav čovek može da se nađe u ovakvoj situaciji i učestvuje u tako nečemu", zapitao je Ivanović.

"Ja sam obrazovan, što svedoči i tužilaštvo. Imaju nekoliko elemenata kako me opisuju - kao sportistu, biznismena, viđenijeg ili poštovanog građanina koji govori albanski jezik. Nijedan me nije opisao kao nacionalistu", naveo je lider SDP-a.

"Ja nisam ništa od ovoga uradio", kazao je Ivanović pred Apelacionim sudom.

Ponovio je da je tokom rata imao samo ljudske motive da pomaže svima koji su bili u nevolji.

"Ako na osnovu toga zaključujete da sam nacionalista, onda ne znam šta da kažem", rekao je Ivanović, dodajući da je svoje navode spreman da potvrdi i na detektoru laži.

"Da nisam u ovakvoj situaciji, ovo bi za mene bila velika uvreda. Sada se borim, umesto da živim normalnim životom", kazao je Ivanović.

Nakon što je Ivanović završio svoje obraćanje pred sudom, određena je pauza. Nakon toga će se nastaviti ročište, a predviđeno je da se tada obrati odbrana ostale četvorice Srba koji su u prvostepenom postupku oslobođeni krivice.

 

 

Ostale vesti

Suđenje Mustafi verovatno ne pre leta
Tužilaštvo suda za zločine OVK saopštilo je da je spremno za suđenje bivšem oficiru OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine nad Albancima na Kosovu 1999, ali je malo verovatno da će taj proces početi pre leta.
  • 05.03.2021
Brestovik: Drugi put sahranjeni posmrtni ostaci Ranka Grujića
Posmrtni ostaci Ranka Grujića, koji je poginuo u Juničkim planinama od NATO bombi, sahranjeni su danas u Brestoviku. Ranko Grujić je sahranjen za vreme rata, a njegov grob je 1999-te godine raskopan i telo odneto.
  • 05.03.2021
Statusna konferencija u slučaju Saljiha Mustafe danas u Hagu
Peta statusna konferencija u slučaju nekadašnjeg komadanta OVK Saljiha Mustafe biće održana danas u Specijalnom sudu u Hagu.
  • 05.03.2021
Još jedan pripadnik OVK pozvan u Hag
Bivši pripadnik OVK Gani Koci dobio je poziv Specijalnog Suda za razgovor u svojstvu svedoka.
  • 26.02.2021
Nastavljeno suđenje Krstiću i Šabaniju
Pred posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini nastavljeno je suđenje Zlatanu Кrstiću i Destanu Šabanaju optuženim da su izvršili krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.
  • 26.02.2021
Produžen pritvor Gucatiju i Haradinaju
Specijalni sud odbio je zahteve za puštanje iz pritvora dvojice lidera OVK Nasima Haradinaja i Hisnija Gucatija.
  • 25.02.2021