Vesti
Ratni zločini

Ivanović: Odluka Apelacionog suda mi daje nadu

Dan pred početak ponovljenog sudskog procesa pred Osnovnim sudom, Oliver Ivanović je izrazio nadu da će pravo biti dominantno u odnosu na politiku. Pravednu odluku očekuje i Ivanovićev advokat Nebojša Vlajić.
Ivanović: Odluka Apelacionog suda mi daje nadu
Oliver Ivanović u sudnici (Foto arhiva Kim)

U Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici sutra počinje ponovljeno suđenje lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću.

Ivanović ističe da mu odluka Apelacionog suda kojom je poništena prvostepena presuda i suđenje vraćeno na početak, uliva nadu.

"Ono što je sigurno jeste da sa događajem za koji sam osumnjičen nemam nikakve veze. Nisam bio blizu, niti sam imao nikakva posredna ni neposredna saznanja o događaju do trenutka kad nisam saslušao sve svedoke koji su bili pozvani od strane tužilaštva. Sama činjenica da je Apelacioni sud poništio tako nešto meni daje novu nadu i novo ohrabrenje", kazao je Ivanović.

Advokat Nebojša Vlajić očekuje pravičnu odluku.

"Pravična odluka je kada ne postoji nijedan dokaz kojom potvrđuje tvrdnju iz optužnice. Može da bude samo oslobađajuća presuda", kazao je Vlajić.

Vlajić kaže da je za sutra predviđeno uvodno ili pripremno ročište, gde će javni tužilac i odbrana dati svoje uvodne reči.

"Očekujem da će javni tužilac, kako je najavio, pozvati dvadest svedoka i to su uglavnom oni isti koji su i sada govorili. Mi ćemo predložiti iste one svedoke koje smo predložili i prošli put uz eventualno jednog ili dvojicu novih svedoka", kazao je Vlajić.

Suđenje Ivanoviću je vraćeno na početak odlukom Apelacionog suda da poništi prvostepenu presudu kojom je bio osuđen na devet godina zatvora.

Uhapšen je 27. januara 2014. godine. Preko 80 svedoka saslušeno je u prvostepenom sudskom procesu, koji je trajao više od godinu dana.Ostale vesti

Objavljena optužnica protiv Saljiha Mustafe
U potvrđenoj optužnici protiv Mustafe se tvrdi da su krivična dela proizvoljnog lišavanja slobode, surovog postupanja i mučenja izvršena nad najmanje šest lica u periodu približno od 1. aprila 1999. do 19. aprila 1999. na imanju u mestu Zlaš na Kosovu koje je služilo kao zatvor. Dalje se navodi da je jedan zatvorenik ubijen na toj lokaciji u periodu približno od 19. aprila 1999. do kraja aprila 1999.
  • 24.09.2020
Euleks pomagao prilikom hapšenja Mustafe
Misiija Euleks učestvovala je u hapšenju optuženog pred Specijalnim Sudom Saljiha Mustafe.
  • 24.09.2020
Uhapšen Salih Mustafa, prosleđen u Hag
Na Kosovu je uhapšen Salih Mustafa na osnovu naloga za hapšenje i dovođenje i potvrđene optužnice koje je izdao sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova.
  • 24.09.2020
Imenovano još šest sudija Specijalizovanih veća u Hagu
Novih šest međunaronih sudija imenovano je u Specijalizovanom veću u Hagu, saopšteno je medijima.
  • 22.09.2020
Novi dokumenti stigli do veterana OVK

Potpredsednik Organizacije veterana OVK Nasim Haradinaj rekao je da su im dostavljeni novi dokumenti za 11 dosijea, za koje sumnjaju da potiču iz Specijalnog suda.

  • 22.09.2020
Srbija traga za još 1.643 nestale osobe o kojima još nema nikakvih podataka, rekao je za RTS predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović. Dodaje da bi u rasvetljavanju njihove sudbine moglo bi da pomogne otvaranje arhive OVK i arhive međunarodnih snaga.
  • 21.09.2020