Vesti
Ratni zločini

Ivanović: Odluka Apelacionog suda mi daje nadu

Dan pred početak ponovljenog sudskog procesa pred Osnovnim sudom, Oliver Ivanović je izrazio nadu da će pravo biti dominantno u odnosu na politiku. Pravednu odluku očekuje i Ivanovićev advokat Nebojša Vlajić.
Ivanović: Odluka Apelacionog suda mi daje nadu
Oliver Ivanović u sudnici (Foto arhiva Kim)

U Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici sutra počinje ponovljeno suđenje lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću.

Ivanović ističe da mu odluka Apelacionog suda kojom je poništena prvostepena presuda i suđenje vraćeno na početak, uliva nadu.

"Ono što je sigurno jeste da sa događajem za koji sam osumnjičen nemam nikakve veze. Nisam bio blizu, niti sam imao nikakva posredna ni neposredna saznanja o događaju do trenutka kad nisam saslušao sve svedoke koji su bili pozvani od strane tužilaštva. Sama činjenica da je Apelacioni sud poništio tako nešto meni daje novu nadu i novo ohrabrenje", kazao je Ivanović.

Advokat Nebojša Vlajić očekuje pravičnu odluku.

"Pravična odluka je kada ne postoji nijedan dokaz kojom potvrđuje tvrdnju iz optužnice. Može da bude samo oslobađajuća presuda", kazao je Vlajić.

Vlajić kaže da je za sutra predviđeno uvodno ili pripremno ročište, gde će javni tužilac i odbrana dati svoje uvodne reči.

"Očekujem da će javni tužilac, kako je najavio, pozvati dvadest svedoka i to su uglavnom oni isti koji su i sada govorili. Mi ćemo predložiti iste one svedoke koje smo predložili i prošli put uz eventualno jednog ili dvojicu novih svedoka", kazao je Vlajić.

Suđenje Ivanoviću je vraćeno na početak odlukom Apelacionog suda da poništi prvostepenu presudu kojom je bio osuđen na devet godina zatvora.

Uhapšen je 27. januara 2014. godine. Preko 80 svedoka saslušeno je u prvostepenom sudskom procesu, koji je trajao više od godinu dana.Ostale vesti

Hag: Nastavak procesa protiv Saljiha Mustafe

U Specijalnom sudu u Hagu danas će biti nastavljen proces protiv bivšeg pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova Saliha Mustafe, poznatog po nadimku "Calji".

  • 12.10.2021
Specijalni sud pita policiju može li da brine o vođama OVK na uslovnoj slobodi
Specijalni sud u Hagu za zločine pripadnika bivše OVK, zatražio je od kosovske policije da dostavi informacije o svojim ovlašćenjima i kapacitetima, između ostalog, za sprovođenje uslova koji se odnose na moguće privremeno puštanje na slobodu Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija.
  • 11.10.2021
Hoti: Potraga za posmrtnim ostacima na pet lokacija na Kosovu
Na Kosovu se pretražuje pet lokacija po nalogu tužilaštva kako bi se pronašli posmrtni ostaci nestalih osoba, rekao je predsedavajući Komisije za nestala lica Vlade Kosova Andin Hoti.
  • 08.10.2021
Počelo suđenje Gucatiju i Haradinaju, negirali krivicu
Počelo je drugo suđenje pred Specijalizovanim većima u Hagu. Na optuženičkoj klupi nalaze se bivši najviši zvaničnici Udruženja veterana OVK, Hisni Gucati i Nasim Haradinaj, koji se terete za iznošenje u javnosti hiljada stranica tajnih dokumenata Specijalizovanog tužilaštva, prenosi KoSSev.
  • 07.10.2021
Goran Stanišić osuđen na 20 godina zatvora
Osnovni sud u Prištini osudio je Gorana Stanišića na 20 godina zatvora zbog, kako se navodi, ubistva 13 albanskih civila u Slovinju kod Lipljana tokom sukoba na Kosovu 1999. godine.
  • 05.10.2021
Svedok na suđenju Saljihu Mustafi: Mučili su me svakodnevno

Treći svedok u predmetu protiv Saljiha Mustafe pred Specijalnim sudom u Hagu izjavio "da je tučen i zlostavljan na različite načine".

  • 04.10.2021