Vesti
Ratni zločini

Ivanović: Očekujem pravedno suđenje, nisam kriv

Oliver Ivanović se nada da će ponovljeni sudski postupak protiv njega, koji počinje u petak u Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici, biti pravedan, efikasan i da će dokazati da nije odgovoran za dela za koja je osumnjičen.
Ivanović: Očekujem pravedno suđenje, nisam kriv
Oliver Ivanović (Foto arhiva Kim)

Nadam se da će ovaj postupak biti brz, pravedan i efikasan. Vrlo je važno da kroz ovaj postupak dokažem da nemam ama baš nikakve veze sa događajem za koji sam osumnjičen, važno mi je da na taj način sperem ljagu sa svog imena i da se vratim normalnom životu, rekao je lider SDP-a.

“Nije lako posle tri godine, ali je u svakom slučaju i to bolje rešenje nego da se razvlačim po sudovima i dokazujem nešto što je svakome jasno, kada kažem svakom mislim na svakog Albanca i Srbina koji na Kosovu i Metohiji živi ali i na strance koji su bili na Kosovu i bili u kontaktu sa mnom. Svakome od njih jasno je da ja ne mogu da imam bilo kakve veze sa tim,” naglasio je Ivanović u izjavi za Kontakt plus.

Ponovno suđenje Ivanoviću počeće u petak u Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici iznošenjem uvodnih reči tužioca i odbrane. Ročišta su zakazana do kraja juna i do tada bi trebalo da bude održano ukupno dvanaest nakon čega će uslediti letnja pauza.

Suđenje Ivanoviću vraćeno je na početak odlukom Apelacionog suda u Prištini koji je poništio prvostepenu presudu kojom je on bio osuđen na devet godina zatvora zbog navodnih ratnih zločina.

Ivanović je uhapšen 27. januara 2014. godine, preko osamdeset svedoka saslušano je u prvostepenom sudskom procesu koji je trajao više od godinu dana.

Ivanović se nalazi u kućnom pritvoru u svom stanu u Kosovskoj Mitrovici.Ostale vesti

Hag: Nastavak procesa protiv Saljiha Mustafe

U Specijalnom sudu u Hagu danas će biti nastavljen proces protiv bivšeg pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova Saliha Mustafe, poznatog po nadimku "Calji".

  • 12.10.2021
Specijalni sud pita policiju može li da brine o vođama OVK na uslovnoj slobodi
Specijalni sud u Hagu za zločine pripadnika bivše OVK, zatražio je od kosovske policije da dostavi informacije o svojim ovlašćenjima i kapacitetima, između ostalog, za sprovođenje uslova koji se odnose na moguće privremeno puštanje na slobodu Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija.
  • 11.10.2021
Hoti: Potraga za posmrtnim ostacima na pet lokacija na Kosovu
Na Kosovu se pretražuje pet lokacija po nalogu tužilaštva kako bi se pronašli posmrtni ostaci nestalih osoba, rekao je predsedavajući Komisije za nestala lica Vlade Kosova Andin Hoti.
  • 08.10.2021
Počelo suđenje Gucatiju i Haradinaju, negirali krivicu
Počelo je drugo suđenje pred Specijalizovanim većima u Hagu. Na optuženičkoj klupi nalaze se bivši najviši zvaničnici Udruženja veterana OVK, Hisni Gucati i Nasim Haradinaj, koji se terete za iznošenje u javnosti hiljada stranica tajnih dokumenata Specijalizovanog tužilaštva, prenosi KoSSev.
  • 07.10.2021
Goran Stanišić osuđen na 20 godina zatvora
Osnovni sud u Prištini osudio je Gorana Stanišića na 20 godina zatvora zbog, kako se navodi, ubistva 13 albanskih civila u Slovinju kod Lipljana tokom sukoba na Kosovu 1999. godine.
  • 05.10.2021
Svedok na suđenju Saljihu Mustafi: Mučili su me svakodnevno

Treći svedok u predmetu protiv Saljiha Mustafe pred Specijalnim sudom u Hagu izjavio "da je tučen i zlostavljan na različite načine".

  • 04.10.2021