Vesti
Ratni zločini

Ivanović očekuje pozitivan ishod suđenja

U Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici danas je nastavljeno suđenje lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću.
Ivanović očekuje pozitivan ishod suđenja
Oliver Ivanović u sudnici (Foto Kontakt plus)

Pred početak suđenja, Ivanović je u izjavi za Kontakt Plus naglasio da očekuje pozitivan ishod i odluku suda zasnovanu na pravu, a ne na politici.

Na današnjem nastavku suđenja svedoči jedan od svedoka Tužilaštva, Isa Mustafa.

’’Biće ovo još jedno mučenje, trajaće to još nekoliko meseci, ali će biti znatno brže nego prošli put. Siguran sam da ni svi svedoci neće moći da kažu ništa novo.

Prema tome ja očekujem pozitivan rezultat, pre svega pravednu odluku. Odluku zasnovanu na pravu, ne na politici , a to može da bude samo jedna odluka - da budem potpuno oslobođen ove krivice za delo o kome nemam nikakvog pojma, o čemu nisam ni znao, a kamoli učestvovao u tome’’, izjavio je Ivanović.

Suđenje Ivanoviću vraćeno je na početak, odlukom Apelacionog suda u Prištini.

Sud je ukinuo prvostepenu presudu kojom je on bio osuđen na devet godina zatvora i proces je vratio na početak.

Ivanović je optužen za krivično delo ratnog zločina počinjenog nad civilima 14. aprila 1999. U Mitrovici.

Po drugoj tački optužbe, koja ga je teretila za zločine iz 2000. godine, sud ga je oslobodio.

Ivanović se brani sa slobode.Ostale vesti

Započet proces pretrage terena u rudniku Štavalj
Po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije, na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica, danas je otpočeo proces pretrage terena na lokalitetu rudnik Štavalj, na teritoriji opštine Sjenica, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije.
  • 10.05.2022
Krisnići o dopunjenoj optužnici: Nisam kriv, optužbe se zasnivaju na lažima Srbije
Bivši član Glavnog štaba OVK Jakup Krasnići  negirao je danas pred sudom u Hagu za zločine boraca OVK, krivicu za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 10.05.2022
Tači izjavio da nije kriv za zločine u Suvoj Reci i Gnjilanu

Bivši komandant OVK Hašim Tači izjavio je danas, pred sudom za zločine boraca OVK u Hagu, da nije kriv za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.

  • 10.05.2022
FHP predstavio izveštaj o radu Tužilaštva za ratne zločine, Bramerc u Beogradu
Fond za humanitarno pravo (FHP) je predstavio deseti godišnji izveštaj o radu Tužilaštva za ratne zločine. U Beogradu, predsednik Srbije poručio u razgovoru glavnim tužiocem Mehanizma za međunarodne krivične tribunale (MIKT) Seržom Bramercom da je Srbija "izuzetno ozbiljno" shvata pitanje nestalih.
  • 06.05.2022
Presuda Gucatiju i Haradinaju 18. maja
Izricanje prvostepene presude u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazano je za 18. maj 2022. godine u 10 časova, saopšteno je na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu.
  • 05.05.2022
Podneta izmenjena optužnica protiv Tačija i saoptuženih
Specijalozovano tužilaštvo podnelo je novu, izmenjenu optužnicu protiv bivših lidera OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Kransićija i Redžepa Seljimija.
  • 04.05.2022