Vesti
Ratni zločini

Ivanović očekuje pozitivan ishod suđenja

U Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici danas je nastavljeno suđenje lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću.
Ivanović očekuje pozitivan ishod suđenja
Oliver Ivanović u sudnici (Foto Kontakt plus)

Pred početak suđenja, Ivanović je u izjavi za Kontakt Plus naglasio da očekuje pozitivan ishod i odluku suda zasnovanu na pravu, a ne na politici.

Na današnjem nastavku suđenja svedoči jedan od svedoka Tužilaštva, Isa Mustafa.

’’Biće ovo još jedno mučenje, trajaće to još nekoliko meseci, ali će biti znatno brže nego prošli put. Siguran sam da ni svi svedoci neće moći da kažu ništa novo.

Prema tome ja očekujem pozitivan rezultat, pre svega pravednu odluku. Odluku zasnovanu na pravu, ne na politici , a to može da bude samo jedna odluka - da budem potpuno oslobođen ove krivice za delo o kome nemam nikakvog pojma, o čemu nisam ni znao, a kamoli učestvovao u tome’’, izjavio je Ivanović.

Suđenje Ivanoviću vraćeno je na početak, odlukom Apelacionog suda u Prištini.

Sud je ukinuo prvostepenu presudu kojom je on bio osuđen na devet godina zatvora i proces je vratio na početak.

Ivanović je optužen za krivično delo ratnog zločina počinjenog nad civilima 14. aprila 1999. U Mitrovici.

Po drugoj tački optužbe, koja ga je teretila za zločine iz 2000. godine, sud ga je oslobodio.

Ivanović se brani sa slobode.Ostale vesti

Još jedan poziv iz Haga
Organizacija ratnih veterana OVK saopštila je da je Specijalni sud u svojstvu svedoka pozvao advokata Gafura Eljšanija.
  • 27.02.2020
Imenovan pretpretresni sudija Specijalnog suda
Predsednica Specijalizovanih veća Ekaterina Trendafilova ispunila je zahtev Tužilaštva i imenovala francuskog sudiju Nikolasa Gijua za pretpretresnog sudiju u dva slučaja, a odluka o imenovanju objavljena je na veb stranici Specijalizovanih veća Kosova.
  • 25.02.2020
“Za šest meseci će se znati ko su optuženi”
Optužnice i optuženi koji će se naći pred Specijalnim sudom za ratne zločine OVK biće poznati najkasnije za šest meseci, kaže za RTV Kim Bekim Bljakaj, reagujući na jučerašnje najavu da će Specijalizovano tužilaštvo pokrenuti postupak.
  • 25.02.2020
Specijalizovani tužilac namerava da pokrene postupke
"Specijalizovani tužilac obavestio je predsednicu Specijalizovanih veća Kosova o svojoj nameri da pokrene postupke pred Specijalizovanim većima i zatražio da se, u skladu sa Zakonom, odredi sudija za pretpretresni postupak", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 24.02.2020
Predsednica Specijalizovanih veća u Hagu Ekaterina Trendafilova izjavila je da je uverena da će taj sud suditi pravično, nepristrasno, nezavisno i u bezbednim uslovima.
  • 24.02.2020
„Zid ćutanja“, tvrda prepreka do istine o nestalima
„Međunarodna zajednica je najodgovornija za to što porodice još uvek ne znaju šta se desilo sa njihovim nestalim članovima porodica, niti gde se nalaze njihovi ostaci“, istakli su učesnici debate koja je danas održana u Gračanici. „Sve se radi da se ne otkrije zločinac“, kaže Milorad Trifunović iz Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na KiM.
  • 13.02.2020