Vesti
Ratni zločini

Ivanović: Dokazaću da sam nevin

Lider Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Oliver Ivanović rekao je za RTS, dan pred novi sudski proces, da je optimista i da se nada da će pravo biti dominantno u odnosu na politiku.
Ivanović: Dokazaću da sam nevin
Oliver Ivanović (Foto arhiva Kim)

Ne može da isključi elemente političkog pritiska jer, kako kaže, drugačije ne može da objasni ni svoje pritvaranje, optužnicu, kao ni presudu. Hoću da sperem ljagu sa svog imena, rekao je Ivanović.

U Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici sutra počinje ponovljeno suđenju Oliveru Ivanoviću, lideru Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda". Suđenje je vraćeno na početak odlukom Apelacionog suda u Prištini da poništi prvostepenu presudu kojom je bio osuđen na devet godina zatvora, zbog navodnih ratnih zločina.

Ivanović je proveo tri godine u pritvoru, a mesec dana se nalazi u kućnom pritvoru u Kosovskoj Mitrovici.

Ivanović je rekao za RTS da mu je mnogo bolje nego u zatvoru, što je apsolutno normalno.

"Ovih mesec dana provodim pokušavajući da se vratim u vreme i na način života koji sam imao pre. Najteže mi je bilo naći svoje stvari – za tri godine se mnogo toga promenilo. Uspevam da nadoknadim makar ono u onolikoj meri koliko je to moguće vežbajući sa sinom i nastojeći da sa njim uspostavim odnos otac i sin u fazi razvoja u kojoj je on, a to je šest godina, a poslednje tri godine nije proveo sa svojim ocem", rekao je Ivanović.

Govoreći o tome da li je poslednji politički zatvorenik u Evropi, Ivanović kaže da je optimista i nada se da će svakako pravo biti dominantno, mada ne može da isključi elemente političkog pritiska jer, kako kaže, drugačije ne može da objasni i svoje pritvaranje i optužnicu, kao i presudu.

"Ono što je sasvim sigirno jeste da ja sa događajem u vezi sa kojim sam osumnjičen nemam ama baš nikakve veze, nisam bio ni blizu, nisam imao bilo kakva posredna i neposredna saznanja o slučaju do trenutka dok nisam slušao svedoke koji su bili pozvani od strane tužilaštva", kaže Ivanović.

Prema tome, ako neko ko nema apsolutno nikakve veze sa nekim događajem bude osuđen na devet godina, što je kasnije apelacija poništila, ja jednostavno ne mogu drugačiji sud da donesem nego da je to plod političkih pritisaka, kaže Ivanović.

Sama činjenica da je Apelacioni sud poništio tako nešto, Ivanović kaže da mu daje novu nadu i novo ohrabrenje.

"Između ostalog, moram reći da su Evropa, EU, evropski sudovi nešto čemu mi kao narod težimo i kao država i logično je da otuda dođu samo dobri primeri. Ovo baši nije nešto što preporučuje Evropsku uniju, mislim da se ovakve stvari ne bi smele događati ni u nekim zemljama nižeg stepena razvoja, pogotovo ne u zemljama koje smatramo modelom koji bi trebalo slediti", istakao je Ivanović.

Ivanović kaže da će tužilac izvesti iste svedoke i da će probati da od njih izvuče nešto više nego što su u prethodnom postupku dali.

"Taj jedan svedok me navodno vidi tu, na licu mesta, ali me ne vidi da izvršavam ili bilo šta naređujem, nego samo me vidi među uniformisanim ljudima, što je potpuna besmislica", rekao je Ivanović.

Kroz taj dodatni postupak, kako je istakao Ivanović, tu stvar moramo dokazati.

"Ja sam u situaciji da sa svojim advokatima dokazujem nevinost umesto da tužilaštvo na jasan i siguran način dokaže da sam eventualno kriv. Neće biti lako, mislim da sam psihički stabilan, uveren sam da advokati imaju dobro pripremljenu odbranu i da ćemo imati jedan pozitivan rezultat, odnosno da ću biti potpuno oslobođen bilo kakve krivice i bilo kakve sumnje, što je za mene jako važno. Važno je da ja, s obzirom na to da živim u ovoj sredini i u ovom narodu, ne moram da skrivam oči jer postupak mora da skrene ljagu sa mog imena", kaže Ivanović.

Govoreći o podršci, Ivanović kaže da su predsednik Nikolić, premijer Vučić, ministar Dačić i Marko Đurić osobe koje su ovo pitanje pokušale da stave na dnevni red razgovora bilateralnih sastanaka, a u više navrata je o tome govoreno u Savetu bezbednosti.

Kako kaže, više od toga se ne može očekivati. "Svako dalje insistiranje na ovoj temi bojim se da bi bilo predstavljeno kao uplitanje u poslove sudskog postupka, a to nije dobrodošlo, to nije nešto što ljudi vole, u krajnjem slučaju ne bi ni pomoglo", kaže Ivanović.

Ovo što se radi i pomoć advokatima je ono što maksimalno država u ovoj situaciji može da uradi i ja to tako cenim, istakao je Ivanović.

Ivanović kaže da je prostor na KiM nestabilan prostor i neće brzo moći da se stabilizuje, a mnogi su razlozi za tako nešto.

"Prvi i osnovni je pokušaj da se na brzinu i kršenjem međunarodnog zakona i prava ovaj prostor proglasi nezavisnom državom. To Srbija neće prihvatiti, a samim tim, ako to Srbija ne prihvati, neće prihvatiti ni najmanje dve stalne članice SB, što znači da Kosovo ne može tako u međunarodne institucije, to će uvek biti blokada. Mislim da je ogromna energija uložena u taj projekat i čini mi se da ta energija pomalo posustaje. Promene su u svetu i te promene će se odraziti prema Kosovu i Metohiji pa i prema čitavom Zapadnom Balkanu", zaključio je Ivanović.Ostale vesti

Tači stigao u Hag, brani ga Džefri Najs
Kosovski predsednik Hašim Tači stigao je u Hag gde će razgovarati sa službenicima Specijalnog suda, ali nije navedeno u kom svojstvu.
  • 12.07.2020
Specijalni sud pozvao još jednog bivšeg borca OVK
Predsednik Organizacije ratnih veterana OVK Hisni Gucati objavio je da je u Hag pozvan i Elbasan Šošaj, bivši pripadnik OVK.
  • 07.07.2020
Haradinaj: Iza suda stoji velika sila
Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da iza Specijalnog suda u Hagu stoji velika sila i da Kosovo teško može da interveniše u ovom trenutku, prenosi Gazeta Ekspress.
  • 30.06.2020
Koha: Adem Zogjani poslat u Hag

Bivši član Generalštaba Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Adem Zogjani, prema navodima članova njegove porodice, poslat je u Specijalni sud u Hagu, objavila je Koha.

  • 25.06.2020
Tači postavio grb OVK na Fejsbuk
Dan pošto je Specijalizovano tužilaštvo u Hagu predložilo optužnicu ratne zločine protiv njega, kosovski predsednik Hašim Tači je na Fejsbuku postavio grb "Oslobodilačke vojske Kosova".
  • 25.06.2020
Saopštavanje detalja moguće optužnice protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i ostalih osumnjičenih za ratne zločine OVK je "najgrublja i najsnažnija poruka koju je američka administracija uputila svojim miljenicima na Kosovu", smatra novinar Živojin Rakočević.
  • 24.06.2020