Vesti
Ratni zločini

Ivanović: Dokazaću da sam nevin

Lider Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Oliver Ivanović rekao je za RTS, dan pred novi sudski proces, da je optimista i da se nada da će pravo biti dominantno u odnosu na politiku.
Ivanović: Dokazaću da sam nevin
Oliver Ivanović (Foto arhiva Kim)

Ne može da isključi elemente političkog pritiska jer, kako kaže, drugačije ne može da objasni ni svoje pritvaranje, optužnicu, kao ni presudu. Hoću da sperem ljagu sa svog imena, rekao je Ivanović.

U Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici sutra počinje ponovljeno suđenju Oliveru Ivanoviću, lideru Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda". Suđenje je vraćeno na početak odlukom Apelacionog suda u Prištini da poništi prvostepenu presudu kojom je bio osuđen na devet godina zatvora, zbog navodnih ratnih zločina.

Ivanović je proveo tri godine u pritvoru, a mesec dana se nalazi u kućnom pritvoru u Kosovskoj Mitrovici.

Ivanović je rekao za RTS da mu je mnogo bolje nego u zatvoru, što je apsolutno normalno.

"Ovih mesec dana provodim pokušavajući da se vratim u vreme i na način života koji sam imao pre. Najteže mi je bilo naći svoje stvari – za tri godine se mnogo toga promenilo. Uspevam da nadoknadim makar ono u onolikoj meri koliko je to moguće vežbajući sa sinom i nastojeći da sa njim uspostavim odnos otac i sin u fazi razvoja u kojoj je on, a to je šest godina, a poslednje tri godine nije proveo sa svojim ocem", rekao je Ivanović.

Govoreći o tome da li je poslednji politički zatvorenik u Evropi, Ivanović kaže da je optimista i nada se da će svakako pravo biti dominantno, mada ne može da isključi elemente političkog pritiska jer, kako kaže, drugačije ne može da objasni i svoje pritvaranje i optužnicu, kao i presudu.

"Ono što je sasvim sigirno jeste da ja sa događajem u vezi sa kojim sam osumnjičen nemam ama baš nikakve veze, nisam bio ni blizu, nisam imao bilo kakva posredna i neposredna saznanja o slučaju do trenutka dok nisam slušao svedoke koji su bili pozvani od strane tužilaštva", kaže Ivanović.

Prema tome, ako neko ko nema apsolutno nikakve veze sa nekim događajem bude osuđen na devet godina, što je kasnije apelacija poništila, ja jednostavno ne mogu drugačiji sud da donesem nego da je to plod političkih pritisaka, kaže Ivanović.

Sama činjenica da je Apelacioni sud poništio tako nešto, Ivanović kaže da mu daje novu nadu i novo ohrabrenje.

"Između ostalog, moram reći da su Evropa, EU, evropski sudovi nešto čemu mi kao narod težimo i kao država i logično je da otuda dođu samo dobri primeri. Ovo baši nije nešto što preporučuje Evropsku uniju, mislim da se ovakve stvari ne bi smele događati ni u nekim zemljama nižeg stepena razvoja, pogotovo ne u zemljama koje smatramo modelom koji bi trebalo slediti", istakao je Ivanović.

Ivanović kaže da će tužilac izvesti iste svedoke i da će probati da od njih izvuče nešto više nego što su u prethodnom postupku dali.

"Taj jedan svedok me navodno vidi tu, na licu mesta, ali me ne vidi da izvršavam ili bilo šta naređujem, nego samo me vidi među uniformisanim ljudima, što je potpuna besmislica", rekao je Ivanović.

Kroz taj dodatni postupak, kako je istakao Ivanović, tu stvar moramo dokazati.

"Ja sam u situaciji da sa svojim advokatima dokazujem nevinost umesto da tužilaštvo na jasan i siguran način dokaže da sam eventualno kriv. Neće biti lako, mislim da sam psihički stabilan, uveren sam da advokati imaju dobro pripremljenu odbranu i da ćemo imati jedan pozitivan rezultat, odnosno da ću biti potpuno oslobođen bilo kakve krivice i bilo kakve sumnje, što je za mene jako važno. Važno je da ja, s obzirom na to da živim u ovoj sredini i u ovom narodu, ne moram da skrivam oči jer postupak mora da skrene ljagu sa mog imena", kaže Ivanović.

Govoreći o podršci, Ivanović kaže da su predsednik Nikolić, premijer Vučić, ministar Dačić i Marko Đurić osobe koje su ovo pitanje pokušale da stave na dnevni red razgovora bilateralnih sastanaka, a u više navrata je o tome govoreno u Savetu bezbednosti.

Kako kaže, više od toga se ne može očekivati. "Svako dalje insistiranje na ovoj temi bojim se da bi bilo predstavljeno kao uplitanje u poslove sudskog postupka, a to nije dobrodošlo, to nije nešto što ljudi vole, u krajnjem slučaju ne bi ni pomoglo", kaže Ivanović.

Ovo što se radi i pomoć advokatima je ono što maksimalno država u ovoj situaciji može da uradi i ja to tako cenim, istakao je Ivanović.

Ivanović kaže da je prostor na KiM nestabilan prostor i neće brzo moći da se stabilizuje, a mnogi su razlozi za tako nešto.

"Prvi i osnovni je pokušaj da se na brzinu i kršenjem međunarodnog zakona i prava ovaj prostor proglasi nezavisnom državom. To Srbija neće prihvatiti, a samim tim, ako to Srbija ne prihvati, neće prihvatiti ni najmanje dve stalne članice SB, što znači da Kosovo ne može tako u međunarodne institucije, to će uvek biti blokada. Mislim da je ogromna energija uložena u taj projekat i čini mi se da ta energija pomalo posustaje. Promene su u svetu i te promene će se odraziti prema Kosovu i Metohiji pa i prema čitavom Zapadnom Balkanu", zaključio je Ivanović.Ostale vesti

Tužilaštvo započinje izvođenje dokaza protiv Gucatija i Haradinaja

Specijalno tužilaštvo u Hagu počinje danas izvođenje dokaza u slučaju protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja. Pre deset dana je Specijalizovano tužilaštvo završilo izvođenje svog uvodnog izlaganja na početku suđenja dvojici vođa „Udruženja veterana OVK“.

  • 18.10.2021
Hag: Nastavak procesa protiv Saljiha Mustafe

U Specijalnom sudu u Hagu danas će biti nastavljen proces protiv bivšeg pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova Saliha Mustafe, poznatog po nadimku "Calji".

  • 12.10.2021
Specijalni sud pita policiju može li da brine o vođama OVK na uslovnoj slobodi
Specijalni sud u Hagu za zločine pripadnika bivše OVK, zatražio je od kosovske policije da dostavi informacije o svojim ovlašćenjima i kapacitetima, između ostalog, za sprovođenje uslova koji se odnose na moguće privremeno puštanje na slobodu Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija.
  • 11.10.2021
Hoti: Potraga za posmrtnim ostacima na pet lokacija na Kosovu
Na Kosovu se pretražuje pet lokacija po nalogu tužilaštva kako bi se pronašli posmrtni ostaci nestalih osoba, rekao je predsedavajući Komisije za nestala lica Vlade Kosova Andin Hoti.
  • 08.10.2021
Počelo suđenje Gucatiju i Haradinaju, negirali krivicu
Počelo je drugo suđenje pred Specijalizovanim većima u Hagu. Na optuženičkoj klupi nalaze se bivši najviši zvaničnici Udruženja veterana OVK, Hisni Gucati i Nasim Haradinaj, koji se terete za iznošenje u javnosti hiljada stranica tajnih dokumenata Specijalizovanog tužilaštva, prenosi KoSSev.
  • 07.10.2021
Goran Stanišić osuđen na 20 godina zatvora
Osnovni sud u Prištini osudio je Gorana Stanišića na 20 godina zatvora zbog, kako se navodi, ubistva 13 albanskih civila u Slovinju kod Lipljana tokom sukoba na Kosovu 1999. godine.
  • 05.10.2021