Vesti
Ratni zločini

Ivanović do kraja januara očekuje oslobađajuću presudu

U nastavku suđenja lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću i još četvorici Srba danas je u Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici iskaz dao Oliver Ivanović i kazao da do do kraja januara ocekuje oslobađajuću presudu.
Ivanović do kraja januara očekuje oslobađajuću presudu
Oliver Ivanović (Foto Tanjug)

"Prilazimo kraju ovog dugog postupka, koji traje skoro dve godine i ja sam zapoceo svoju izjavu. Vrlo mi je to lako, s obzirom da sledim ono što je istina i neće mi biti teško da odgovorim na bilo koje pitanje koje će postaviti tužilac. Prosto, ja nemam šta da krijem. Očekujem da će se ovo brzo završiti. Sudija je obećala da će do kraja januara imati konacnu presudu, što znaci da se nadam oslobadajućoj", rekao je Ivanović.

On je rekao da je opisao svoje ponašanje svoj rad, apsolutno od ujutru do uveče i nema nikakvu dilemu oko toga da li je to bilo tako ili drugacije.

"Na sudu je da odluči koliko je to vredno. Može da pita šta hoće, ja sam mogao da iskoristim pravo da ne odgovaram na ta pitanja, ali ja nemam šta da krijem. Ja prosto hoću da kažem sve", istakao je Ivanović.

Oliver Ivanović je optužen za krivično delo ratnog zločina počinjenog nad civilima tokom 1999. i 2000. godine.

Optužnicom su obuhvaćeni i penzionisani pukovnik MUP-a Srbije Dragoljub Delibašić, advokat Ilija Vujačić, pravnik Nebojša Vujačić i profesor Aleksandar Lazović, koji su optuženi za ubistvo i pokušaj ubistva.

Od 17. decembra završnu reč trebalo bi da iznesu javni tužilac Euleksa, zastupnik oštecenih i branioci optuženih.Ostale vesti

Tačijev branilac: Za status žrtve OVK sudu se prijavilo 17 osoba

Branilac Hašima Tačija Dejvid Huper rekao je da Tužilaštvo još uvek odbrani nije dalo na uvid imena 17 osoba koje su se naknadno prijavile za status žrtava OVK, prenosi Reporteri.

  • 18.04.2021
Poziv žrtvama da učestvuju u postupku protiv Šalje
Lica koja smatraju da su pretrpela direktnu štetu usled krivičnih dela iz potvrđene optužnice Specijalizovanog veća Kosova protiv bivšeg komandanta OVK Pjetra Šalje mogu da se prijave da učestvuju u postupku, saopštili su veća. 
  • 16.04.2021
Još jedan bivši pripadnik OVK prebačen u Hag

Bivši pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova Pjetr Šalja koji je prošlog meseca uhapšen u Belgiji, danas je izručen Hagu i prebačen u pritvor, saopšteno je iz Specijalizovanih veća Kosova.

  • 15.04.2021
Odbijen zahtev odbrane Veseljija
Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova u Hagu odbio je zahtev odbrane jednog od šefova OVK Kadrija Veseljija da tužilaštvu nametne rok do 1. juna za podnošenje pretpretresnog podneska, prenosi Tanjug.
  • 15.04.2021
Porodica Zorana Đokića iz Peći traži pravično suđenje
Porodica Zorana Đokića (50) iz Peći, koji je pre dva meseca u Prištini prvostepenom presudom osuđen na 12 godina zatvora za ratni zločin, uputila je apel institucijama i organizacijama koje zastupaju i štite ljudska prava, da pomognu kako Zoran ne bi bio i pravosnažno osuđen za dela koja nije počinio.
  • 14.04.2021
Gucatijevi advokati traže njegovo hitno puštanje iz pritvora

Branioci predsednika Udruženja ratnih veterana OVK Hisnija Gucatija podneli su zahtev sudiji Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu da on pod hitno bude pušten iz pritvora, bilo pod uslovima koje sud odredi, ili bez njih.

  • 07.04.2021