Vesti
Ratni zločini

Ispitan peti svedok u slučaju Duška Arsića

Danas je u Upravi Policije Kosova po nalogu Specijalnog tužilaštva Kosova saslušan peti svedok u slučaju Duška Arsića, osumnjičenog da je počinio ratni zločin u selu Butovac.
Ispitan peti svedok u slučaju Duška Arsića
Duško Arsić (Foto print.scr)

Svedok je kako je za Medija centar potvrdila advokatica Jovana Filipović rekao samo da mu je ime Duško Arsić poznato.

„Današnji svedok je izjavio da mu je poznato ime Duško Arsić, što nije tako čudno, jer je Duško iz Matičana, a današnji svedok je iz susednog sela. Tako da je on samo čuo za ovo ime, međutim nije dao nikakve bliže informacije o njemu, rekao je da ga ne bi čak ni prepoznao, niti ima bilo kakvih drugih informacija u vezi njegovog života u toku i pre 1999. godine“, rekla je Filipovićeva.

Filipovićeva kaže da i dosadašnji saslušani svedoci „nisu potvrdili navode tužilaštva kojim se Arsić tereti“.

„Svedoci ga ili ne poznaju ili ga nisu viđali u uniformi, niti sa oružjem, niti da je počinio bilo kakva krivična dela. Govorim o onim ključnim svedocima, koji bi morali da imaju takva saznjanja, jer su živeli u istom selu kao i on i viđali su ga svakodnevno. Dakle, svi oni znaju da je on bio radnik grada Prištine, radio na radnom mestu geometra i kao takvo lice nikada nije bio, niti učestvovao u bilo kakvim ratnim dešavanjima na prostoru Kosova. Oštećeni, kao svedok koji je jedini optužio Duška Arsića da je izvršio krivično delo ratni zločin, dao je kontradiktornu izjavu koja je u potpunosti u suprotnosti sa izjavama koje su dali ostali ostali svedoci i nadamo se pozitivnom ishodu u ovom predmetu“, navela je Jovana Filipović.

Duško Arsić je uhapšen 8. decembra na prelazu Jarinje pod sumnjom da je počinio ratni zločin 1999. godine u selu Butovac na Kosovu i protiv njega je pokrenut istražni postupak. Filipovićeva, koja u ovom postupku zastupa Arsića, kaže da je Arsić uhapšen u prisustvu dvoje maloletne dece, „nakon što je na Kosovo došao da reši probleme oko uzurpirane imovine“.

„Ono što je specifično za ovaj slučaj jeste da je postupak protiv njega pokrenuta 23. septembra prošle godine, tri dana nakon što je on podneo tužbu sudu radi zaštite svojih imovinskih prava, odnosno radi zaštite imovine koja se nalazi u selu Zlatare nadomak Prištine“, navela je Filipovićeva.

Duško Arsić se trenutno nalazi u pritvoru u Podujevu.Ostale vesti

Potraga za nestalima i na Kosovu
Više od nedelju dana traje pretraga terena na lokalitetu rudnika Štavalj u opštini Sjenica, u potrazi za potencijalnom masovnom grobnicom. Istraživanja terena vrše se i na Kosovu, tvrde iz kosovskog Instituta za sudsku medicinu. Misija EULEX potvrdila je da pruža tehničku podršku, kako jednoj tako i drugoj strani.
  • 21.05.2022
Haški tribunal odbio zahtev Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje

Haški tribunal odbio je zahtev generala Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje, iako je on izdržao dve trećine kazne od 22 godine zatvora zbog zločina nad kosovskim Albancima.

  • 19.05.2022
Haradinaju i  Gucatiju  po četiri  godine zatvora
Čelnicima Udruženja ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju izrečene su presude pred Specijalizovanim većima Kosova. Oni su osuđeni na po četiri ipo godine zatvora i novčane kazne od 100 evra.
  • 18.05.2022
Izricanje presude Haradinaju i Gucatiju
Sud za zločine boraca OVK u Hagu izreći će danas prvostepenu presudu Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, optuženim za ometanje pravosudnog postupka i za zastrašivanje svedoka.
  • 18.05.2022
Započet proces pretrage terena u rudniku Štavalj
Po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije, na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica, danas je otpočeo proces pretrage terena na lokalitetu rudnik Štavalj, na teritoriji opštine Sjenica, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije.
  • 10.05.2022
Krisnići o dopunjenoj optužnici: Nisam kriv, optužbe se zasnivaju na lažima Srbije
Bivši član Glavnog štaba OVK Jakup Krasnići  negirao je danas pred sudom u Hagu za zločine boraca OVK, krivicu za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 10.05.2022