Vesti
Ratni zločini

Isa Mustafa svedočio u nastavku suđenja Ivanoviću

U nastavku suđenja, u ponovljenom postupku protiv lidera Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića, davanje iskaza završio je ključni svedok tužilaštva Isa Mustafa.
Isa Mustafa svedočio u nastavku suđenja Ivanoviću
Oliver Ivanović i Nebojša Vlajić juče na suđenju (Foto printskrin)

Odbrana tvrdi da se radi o nekredibilnom svedoku, koji u ponovljenom ispitivanju prilagođava svoj iskaz.

Ključni svedok tužilaštva Isa Mustafa, svoj iskaz na pitanja tužioca završio je tvrdnjom da je siguran da je video Olivera Ivanovića na kontrolnom punktu, u blizini mesta stradanja grupe Albanaca u južnom delu Kosovske Mitrovice, u aprilu 1999. godine.

Ispitivanje svedoka potom je nastavila odbrana Olivera Ivanovića.

“Ja bih voleo da i drugi svedoci budu ubedljivi koliko je i ovaj ključni ubedljiv. On je danas potpuno diskreditovao sve svoje prethodne izjave i rekao puno različitih stvari koje do sada nikada nije čak nije spomenuo ili je govorio drugačije. Sumnjam da te razlike mogu da se pomire i da je on kredibilan svedok. Mislim da je ovde sam sebe diskreditovao i mislim da mu veće neće verovati”, kaže advokat Nebojša Vlajić.

Advokat Ljubomir Pantović ističe da ključni svedok ima zadnje nemere.

“Ima lošu nameru da napakosti Oliveru Ivanoviću i kao što je kolega rekao, koliko god da je bio uporan u svojim tvrdnjama da je Oliver Ivanović toga dana, kritičnog dana bio prisutan na mestu događaja, njegova izjava nema taj kvalitet da bi bila podloga za osuđujuću presudu”, kaže Pantović.

Svedok Isa Mustafa predočio je tokom ponovljenog iskaza da nije video ubistvo već da je čuo pojedinačnu oružanu paljbu. Izneo je i neke nove momente koje u prvostepenom ispitivanju nije pominjao.

“Kako sam ja to razumeo on zapravo prolagođava svoju prethodnu izjavu videvši da smo u našoj žalbi zapravo ukazali na besmislenost izjave. Onda on taj besmisao sada objašnjava i tumači. To je takođe kontraproduktivno jer verujem da će sudija to shvatiti”, kaže Oliver Ivanović.

Ponovljeno suđenje Oliveru Ivanoviću biće nastavljeno sledeće nedelje. Tužilaštvo planira da izvede 24 svedoka, što je za dva više nego u prvostepenom suđenju. Očekuje se da ponavljeni proces traje nekoliko meseci.Ostale vesti

Još jedan poziv iz Haga
Organizacija ratnih veterana OVK saopštila je da je Specijalni sud u svojstvu svedoka pozvao advokata Gafura Eljšanija.
  • 27.02.2020
Imenovan pretpretresni sudija Specijalnog suda
Predsednica Specijalizovanih veća Ekaterina Trendafilova ispunila je zahtev Tužilaštva i imenovala francuskog sudiju Nikolasa Gijua za pretpretresnog sudiju u dva slučaja, a odluka o imenovanju objavljena je na veb stranici Specijalizovanih veća Kosova.
  • 25.02.2020
“Za šest meseci će se znati ko su optuženi”
Optužnice i optuženi koji će se naći pred Specijalnim sudom za ratne zločine OVK biće poznati najkasnije za šest meseci, kaže za RTV Kim Bekim Bljakaj, reagujući na jučerašnje najavu da će Specijalizovano tužilaštvo pokrenuti postupak.
  • 25.02.2020
Specijalizovani tužilac namerava da pokrene postupke
"Specijalizovani tužilac obavestio je predsednicu Specijalizovanih veća Kosova o svojoj nameri da pokrene postupke pred Specijalizovanim većima i zatražio da se, u skladu sa Zakonom, odredi sudija za pretpretresni postupak", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 24.02.2020
Predsednica Specijalizovanih veća u Hagu Ekaterina Trendafilova izjavila je da je uverena da će taj sud suditi pravično, nepristrasno, nezavisno i u bezbednim uslovima.
  • 24.02.2020
„Zid ćutanja“, tvrda prepreka do istine o nestalima
„Međunarodna zajednica je najodgovornija za to što porodice još uvek ne znaju šta se desilo sa njihovim nestalim članovima porodica, niti gde se nalaze njihovi ostaci“, istakli su učesnici debate koja je danas održana u Gračanici. „Sve se radi da se ne otkrije zločinac“, kaže Milorad Trifunović iz Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na KiM.
  • 13.02.2020