Vesti
Ratni zločini

Isa Mustafa svedočio u nastavku suđenja Ivanoviću

U nastavku suđenja, u ponovljenom postupku protiv lidera Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića, davanje iskaza završio je ključni svedok tužilaštva Isa Mustafa.
Isa Mustafa svedočio u nastavku suđenja Ivanoviću
Oliver Ivanović i Nebojša Vlajić juče na suđenju (Foto printskrin)

Odbrana tvrdi da se radi o nekredibilnom svedoku, koji u ponovljenom ispitivanju prilagođava svoj iskaz.

Ključni svedok tužilaštva Isa Mustafa, svoj iskaz na pitanja tužioca završio je tvrdnjom da je siguran da je video Olivera Ivanovića na kontrolnom punktu, u blizini mesta stradanja grupe Albanaca u južnom delu Kosovske Mitrovice, u aprilu 1999. godine.

Ispitivanje svedoka potom je nastavila odbrana Olivera Ivanovića.

“Ja bih voleo da i drugi svedoci budu ubedljivi koliko je i ovaj ključni ubedljiv. On je danas potpuno diskreditovao sve svoje prethodne izjave i rekao puno različitih stvari koje do sada nikada nije čak nije spomenuo ili je govorio drugačije. Sumnjam da te razlike mogu da se pomire i da je on kredibilan svedok. Mislim da je ovde sam sebe diskreditovao i mislim da mu veće neće verovati”, kaže advokat Nebojša Vlajić.

Advokat Ljubomir Pantović ističe da ključni svedok ima zadnje nemere.

“Ima lošu nameru da napakosti Oliveru Ivanoviću i kao što je kolega rekao, koliko god da je bio uporan u svojim tvrdnjama da je Oliver Ivanović toga dana, kritičnog dana bio prisutan na mestu događaja, njegova izjava nema taj kvalitet da bi bila podloga za osuđujuću presudu”, kaže Pantović.

Svedok Isa Mustafa predočio je tokom ponovljenog iskaza da nije video ubistvo već da je čuo pojedinačnu oružanu paljbu. Izneo je i neke nove momente koje u prvostepenom ispitivanju nije pominjao.

“Kako sam ja to razumeo on zapravo prolagođava svoju prethodnu izjavu videvši da smo u našoj žalbi zapravo ukazali na besmislenost izjave. Onda on taj besmisao sada objašnjava i tumači. To je takođe kontraproduktivno jer verujem da će sudija to shvatiti”, kaže Oliver Ivanović.

Ponovljeno suđenje Oliveru Ivanoviću biće nastavljeno sledeće nedelje. Tužilaštvo planira da izvede 24 svedoka, što je za dva više nego u prvostepenom suđenju. Očekuje se da ponavljeni proces traje nekoliko meseci.Ostale vesti

Započet proces pretrage terena u rudniku Štavalj
Po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije, na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica, danas je otpočeo proces pretrage terena na lokalitetu rudnik Štavalj, na teritoriji opštine Sjenica, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije.
  • 10.05.2022
Krisnići o dopunjenoj optužnici: Nisam kriv, optužbe se zasnivaju na lažima Srbije
Bivši član Glavnog štaba OVK Jakup Krasnići  negirao je danas pred sudom u Hagu za zločine boraca OVK, krivicu za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 10.05.2022
Tači izjavio da nije kriv za zločine u Suvoj Reci i Gnjilanu

Bivši komandant OVK Hašim Tači izjavio je danas, pred sudom za zločine boraca OVK u Hagu, da nije kriv za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.

  • 10.05.2022
FHP predstavio izveštaj o radu Tužilaštva za ratne zločine, Bramerc u Beogradu
Fond za humanitarno pravo (FHP) je predstavio deseti godišnji izveštaj o radu Tužilaštva za ratne zločine. U Beogradu, predsednik Srbije poručio u razgovoru glavnim tužiocem Mehanizma za međunarodne krivične tribunale (MIKT) Seržom Bramercom da je Srbija "izuzetno ozbiljno" shvata pitanje nestalih.
  • 06.05.2022
Presuda Gucatiju i Haradinaju 18. maja
Izricanje prvostepene presude u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazano je za 18. maj 2022. godine u 10 časova, saopšteno je na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu.
  • 05.05.2022
Podneta izmenjena optužnica protiv Tačija i saoptuženih
Specijalozovano tužilaštvo podnelo je novu, izmenjenu optužnicu protiv bivših lidera OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Kransićija i Redžepa Seljimija.
  • 04.05.2022