Vesti
Ratni zločini

“Inicijative za suočavanje s prošlošću nisu uspešne”

Uspostavljanje Instituta za ratne zločine koje je najavila Vlada Kosova je pogrešno, kaže za RTV Kim Nora Ahmetaj, članica Pripremnog tima za formiranje Komisije za istinu i pomirenje i dugogodišnja aktivistkinja za ljudska prava.
“Inicijative za suočavanje s prošlošću nisu uspešne”
Nora Ahmetaj (Foto Kim arhiva)

Ona smatra da bi osnivanje ovakvog Instituta potpalo pod senku postojećih “neozbiljnih inicijativa” iz prošlosti.

“Zašto uspostaviti nešto što postoji i nije poništeno? Koja je osnova za ponovno uspostavljanje takvog instituta? Zašto se starac nije oporavio? Čak i ako uspostave i osiguraju finansijsku stabilnost i stručnost, i dalje će se postavljati pitanje da li će ovaj institut opstati, uvek imajući na umu činjenicu da inicijative koje se bave pitanjem suočavanja sa prošlošću i krajnje teškim pitanjima prošlosti, nisu bile uspešne jer su inicirane ili uspostavljene u pogrešnim okolnostima. Šta više, oni (Vlada Kosova) su istakli neusklađenost institucija unutar državnog aparata i civilnog društva ili segmenata civilnog društva koji su se bavili ovom tematikom 30 godina”, navela je Nora Ahmetaj u pisanoj izjavi za RTV Kim.

Ipak, ukoliko dođe do formiranja ovakvog tela, Ahmetaj smatra da bi misija Instituta trebalo da bude rasvetljavanje dešavanja u ratu na Kosovu, a zatim i utvrđivanje odgovornosti različitih aktera.

“Ovaj Institut ne bi bio važan ako bi se bavio samo dokumentovanjem zločina nad Albancima u sukobu 1998-99. godine”, kaže Ahmetaj.

Vlada Kosova najavila je osnivanje novog Instituta za istraživanje ratnih zločina počinjenih tokom rata na Kosovu, uključujući i zločine protiv čovečnosti i genocid. Institut bi služio "kreiranju dosijea namenjenih kolektivnom pamćenju".Ostale vesti

Da li će Srbija i Kosovo otvoriti tajne ratne arhive?
Srbija i Kosovo su tražili da druga strana otvori vojne arhive kako bi se saznalo gde su sahranjeni nestali ljudi iz rata 1998-99. Ali, uprkos kooperativnoj retorici, čini se da ni jedna strana to neće učiniti, piše BIRN, a prenosi BalkanInsajt.
  • 12.08.2020
Kuburović: Nećemo odustati od poternica protiv pripadnika OVK

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da Srbija neće nikada odustati od procesuiranja ratnih zločina koje su pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova počinili nad srpskim i nealbanskim stanovništom na Kosovu ’90-tih godina.

  • 11.08.2020
Godišnjica
Hrvatska vojska je 4. avgusta 1995. godine na području tadašnje RSK počela operaciju "Oluja", u kojoj je ubijeno ili nestalo oko 2.000 Srba, a proterano više od 220.000. To je bio epilog planiranog zločina Tuđmanovog režima.
  • 04.08.2020
Oslobođen bivši pripadnik OVK priveden u Albaniji

Albanske vlasti oslobodile su veterana bivše OVK Murteza Kastratija, pritvorenog ranije danas zbog Interpolove poternice na zahtev Beograda, saopšteno je iz kosovskog ministarstva spoljnih poslova.

  • 02.08.2020
Ali Ahmeti pozvan da svedoči u Hagu
Člana Glavnog štaba bivše Oslobodilačke vojske Kosova Specijalizovano tužilaštvo pozvalo je na razgovor.
  • 23.07.2020
Tači: Nisu me pitali o tvrdnjama Dika Martija
Predsednik Kosova Hašim Tači saopštio je sinoć da je završio saslišanje u Specijalnom tužilaštvu nakon četiri dana.
  • 17.07.2020