Vesti
Ratni zločini

“Inicijative za suočavanje s prošlošću nisu uspešne”

Uspostavljanje Instituta za ratne zločine koje je najavila Vlada Kosova je pogrešno, kaže za RTV Kim Nora Ahmetaj, članica Pripremnog tima za formiranje Komisije za istinu i pomirenje i dugogodišnja aktivistkinja za ljudska prava.
“Inicijative za suočavanje s prošlošću nisu uspešne”
Nora Ahmetaj (Foto Kim arhiva)

Ona smatra da bi osnivanje ovakvog Instituta potpalo pod senku postojećih “neozbiljnih inicijativa” iz prošlosti.

“Zašto uspostaviti nešto što postoji i nije poništeno? Koja je osnova za ponovno uspostavljanje takvog instituta? Zašto se starac nije oporavio? Čak i ako uspostave i osiguraju finansijsku stabilnost i stručnost, i dalje će se postavljati pitanje da li će ovaj institut opstati, uvek imajući na umu činjenicu da inicijative koje se bave pitanjem suočavanja sa prošlošću i krajnje teškim pitanjima prošlosti, nisu bile uspešne jer su inicirane ili uspostavljene u pogrešnim okolnostima. Šta više, oni (Vlada Kosova) su istakli neusklađenost institucija unutar državnog aparata i civilnog društva ili segmenata civilnog društva koji su se bavili ovom tematikom 30 godina”, navela je Nora Ahmetaj u pisanoj izjavi za RTV Kim.

Ipak, ukoliko dođe do formiranja ovakvog tela, Ahmetaj smatra da bi misija Instituta trebalo da bude rasvetljavanje dešavanja u ratu na Kosovu, a zatim i utvrđivanje odgovornosti različitih aktera.

“Ovaj Institut ne bi bio važan ako bi se bavio samo dokumentovanjem zločina nad Albancima u sukobu 1998-99. godine”, kaže Ahmetaj.

Vlada Kosova najavila je osnivanje novog Instituta za istraživanje ratnih zločina počinjenih tokom rata na Kosovu, uključujući i zločine protiv čovečnosti i genocid. Institut bi služio "kreiranju dosijea namenjenih kolektivnom pamćenju".Ostale vesti

Milorad Zajić oslobođen optužbi za ratne zločine

Vrhovni sud Kosova potvrdio je oslobađajuću presudu Miloradu Zajiću iz Kline koji je bio optužen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, potvrdio je za RTV Kim njegov branilac Dejan A. Vasić.

  • 04.06.2020
Vlada Kosova planira osnivanje novog Instituta za ratne zločine
Vlada Kosova na dužnosti teži da osnuje novi Institut za istraživanje ratnih zločina počinjenih tokom rata na Kosovu, uključujući i zločine protiv čovečnosti i genocid. Institut bi služio kreiranju dosijea namenjenih kolektivnom pamćenju, a sada je poslednji trenutak da se nešto uradi po tom pitanju, navode u Vladi Kosova.
  • 20.05.2020
U julu prve optužnice pred Specijalnim sudom?
Specijalni sud nije smanjio intenzitet rada ni za vreme pandemije koronavirusa. Do sada su u Specijalnom sudu podignute dve optužnice, jedna u februaru, a druga u aprilu ove godine.
  • 17.05.2020
Izabran potpredsednik Specijalizovanih veća Kosova
Peta plenarna sednica sudija Specijalizovanih veća Kosova održana je putem video konferencijske veze. U toku sednice sudije su izabrale sudiju Čarlsa Smita III na dužnost potpredsednika.
  • 01.05.2020
Tači: Srbija počinila genocid
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da "nijedan zločin Srbije neće biti amnestiran i da je Srbija izvršila genocid nad albanskim civilnim stanovništvom na Kosovu".
  • 27.04.2020
Kurtijev savetnik: Pripadnici OVK su počinili zločine nad srpskim civilima
Prvi savetnik odlazećeg kosovskog premijera Škeljzen Gaši izjavio je da Dik Marti nije antialbanac i da pripadnici OVK su počinili zločine nad srpskim civilima.
  • 25.04.2020