Vesti
Ratni zločini

“Inicijative za suočavanje s prošlošću nisu uspešne”

Uspostavljanje Instituta za ratne zločine koje je najavila Vlada Kosova je pogrešno, kaže za RTV Kim Nora Ahmetaj, članica Pripremnog tima za formiranje Komisije za istinu i pomirenje i dugogodišnja aktivistkinja za ljudska prava.
“Inicijative za suočavanje s prošlošću nisu uspešne”
Nora Ahmetaj (Foto Kim arhiva)

Ona smatra da bi osnivanje ovakvog Instituta potpalo pod senku postojećih “neozbiljnih inicijativa” iz prošlosti.

“Zašto uspostaviti nešto što postoji i nije poništeno? Koja je osnova za ponovno uspostavljanje takvog instituta? Zašto se starac nije oporavio? Čak i ako uspostave i osiguraju finansijsku stabilnost i stručnost, i dalje će se postavljati pitanje da li će ovaj institut opstati, uvek imajući na umu činjenicu da inicijative koje se bave pitanjem suočavanja sa prošlošću i krajnje teškim pitanjima prošlosti, nisu bile uspešne jer su inicirane ili uspostavljene u pogrešnim okolnostima. Šta više, oni (Vlada Kosova) su istakli neusklađenost institucija unutar državnog aparata i civilnog društva ili segmenata civilnog društva koji su se bavili ovom tematikom 30 godina”, navela je Nora Ahmetaj u pisanoj izjavi za RTV Kim.

Ipak, ukoliko dođe do formiranja ovakvog tela, Ahmetaj smatra da bi misija Instituta trebalo da bude rasvetljavanje dešavanja u ratu na Kosovu, a zatim i utvrđivanje odgovornosti različitih aktera.

“Ovaj Institut ne bi bio važan ako bi se bavio samo dokumentovanjem zločina nad Albancima u sukobu 1998-99. godine”, kaže Ahmetaj.

Vlada Kosova najavila je osnivanje novog Instituta za istraživanje ratnih zločina počinjenih tokom rata na Kosovu, uključujući i zločine protiv čovečnosti i genocid. Institut bi služio "kreiranju dosijea namenjenih kolektivnom pamćenju".Ostale vesti

Za puštanje Tačija iz pritvora u Hagu dve države dale garancije

Garancije sudu za zločine OVK u Hagu za puštanje iz pritvora bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija, optuženog za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998. i 1999. godine, dale su dve države.

  • 23.07.2021
Sudija naložio izmenu optužnice protiv Tačija do septembra
Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu naložio je Specijalizovanom tužiocu da dostavi izmenjenu optužnicu protiv nekadašnjih šefova OVK Hašima Tačija i ostalih, koja isključuje prošireni oblik odgovornosti udruženog zločinačkog poduhvata "na zločine sa posebnom namerom", prenosi Tanjug.
  • 23.07.2021
Pripremno ročište Gucatiju i Haradinaju 1. i 2. septembra
Pripremno ročište pred početak suđenja predsedniku i potpredsedniku Udruženja veterana OVK Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, optuženim za zastrašivanje svedoka, zakazano je za 1. i 2. septembar pred sudskim većem Specijalizovanog tužilaštva specijalnog suda u Hagu.
  • 22.07.2021
Tužilaštvo odbilo zahtev Tačijevog advokata da mu dostavi preliminarni spisak svedoka
Održana je šesta statusna konferencija u postupku koji se vodi u Hagu protiv bivših lidera OVK – Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija. Odbrana bivšeg kosovskog predsednika Hašima Tačija zatražila je da tužilaštvo sastavi preliminarni spisak svedoka od kojih se očekuje da svedoče u procesu protiv bivših lidera Oslobodilačke vojske Kosova.
  • 21.07.2021
Nova statusna konferencija u procesu protiv lidera OVK

Nova statusna konferencija u slučaju bivših čelnika OVK održava se danas u Specijalnom sudu Kosova sa sedištem u Hagu, prenosi Kljan Kosova. Kako je najavljeno, ročište Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju trebalo bi da počne u 14.30 sati.

  • 21.07.2021
Konkretne optužbe, dokazi i svedoci protiv Tačija u oktobru

Specijalno tužilaštvo Kosova biće spremno sredinom oktobra da sudu podnese pretpretresni podnesak, listu svedoka i dokaza protiv nekadašnjih šefova OVK Hašima Tačija i još trojice optuženih za niz ratnih zločina na Kosovu, prenosi Tanjug

  • 20.07.2021