Vesti
Ratni zločini

Imenovano još šest sudija Specijalizovanih veća u Hagu

Novih šest međunaronih sudija imenovano je u Specijalizovanom veću u Hagu, saopšteno je medijima.
Imenovano još šest sudija Specijalizovanih veća u Hagu
Specijalizovano veće u Hagu (Foto Sputnjik)

Sudije su imenovane na osnovu Zakona o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu, a dolaze iz Francuske, Belgije, Irske, Italije, Norveške i Bugarske.

Novoimenovane sudije su Gilbert Biti, Daniel Fransen, Fergal M. Gejnor, Romina Inkuti, Nina H.B. Jorgensen i Roumen H. Nenkov.

Svi oni će se, kako je navedeno, pridružiti grupi od 17 sudija koji se trenutno nalaze na spisku međunarodnih sudija.

Pored toga, organ za imenovanje je odredio sudiju Antonija Balsama i sudiju Nenkova za sudije Specijalizovanog veća Ustavnog suda, a sudiju Inkuti za rezervnog sudiju tog veća, dodaje se u saopštenju.

Predsednica Suda Ekaterina Trendafilova je poželela dobrodošlicu novim sudijama izjavivši da se unapred raduje budućoj saradnji kako bi efikasno i uspešno ispunili mandat.Ostale vesti

Mustafa pred sudom u Hagu: Nisam kriv
Bivši oficir OVK, Saljih Mustafa danas se po treći put pojavio u sudnici Specijalizovanih veća Kosova u Hagu. Izjasnio se da nije krivi za ratne zločine po svim tačkama optužnice koji mu se stavljaju na teret.
  • 28.10.2020
Odluka suda o optužnici protiv Tačija ostaje povreljiva
Šestomesečni rok za potvrđivanje optužnice protiv nekadašnjeg komadanta OVK Hašima Tačija i nekadašnjeg šefa obaveštajne službe Kadrija Veseljija, istekao je danas, a Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu nisu objavila odluku sudije za prethodni postupak povodom optužnice.
  • 24.10.2020
„Nema konačnog rešenja bez sporazuma o nestalim licima“
Komisija za nestala lica Vlade Kosova poručuje da bez sporazuma o nestalima neće biti ni konačnog sporazuma u dijalogu između predstavnika Beograda i Prištine.
  • 19.10.2020
Tužioci: Izvešćemo 16 svedoka tokom suđenja Saljihu Mustafi
Tužioci suda za zločine OVK najavili su da će 16 svedoka izvesti na predstojećem suđenju bivšem oficiru OVK Saljihu Mustafi, optuženom za ratne zločine na Kosovu.
  • 05.10.2020
Gucati pred sudom, odbrana nudi hiljadu evra jemstva
U Specijalizovnim većima Kosova u Hagu održana je javna sednica, na kojoj se prvi put pred sudom pojavio predsednik Udruženja veterana OVK Hisni Gucati povodom sumnji da je svojim postupcima zastrašivao svedoka u predstojećim postupcima pred tim sudom.
  • 01.10.2020
Specijalni sud zabranio objavljivanje tajnih dosijea
Specijalni sud za zločine OVK zabranio je objavljivanje dosijea, koji su prethodnih nedelja na misteriozan način dostavljani veteranima OVK, rekao je advokat organizacije koja okuplja veterane Tom Gaši.
  • 01.10.2020