Vesti
Ratni zločini

Imenovano još šest sudija Specijalizovanih veća u Hagu

Novih šest međunaronih sudija imenovano je u Specijalizovanom veću u Hagu, saopšteno je medijima.
Imenovano još šest sudija Specijalizovanih veća u Hagu
Specijalizovano veće u Hagu (Foto Sputnjik)

Sudije su imenovane na osnovu Zakona o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu, a dolaze iz Francuske, Belgije, Irske, Italije, Norveške i Bugarske.

Novoimenovane sudije su Gilbert Biti, Daniel Fransen, Fergal M. Gejnor, Romina Inkuti, Nina H.B. Jorgensen i Roumen H. Nenkov.

Svi oni će se, kako je navedeno, pridružiti grupi od 17 sudija koji se trenutno nalaze na spisku međunarodnih sudija.

Pored toga, organ za imenovanje je odredio sudiju Antonija Balsama i sudiju Nenkova za sudije Specijalizovanog veća Ustavnog suda, a sudiju Inkuti za rezervnog sudiju tog veća, dodaje se u saopštenju.

Predsednica Suda Ekaterina Trendafilova je poželela dobrodošlicu novim sudijama izjavivši da se unapred raduje budućoj saradnji kako bi efikasno i uspešno ispunili mandat.Ostale vesti

Novo hapšenje zbog ratnih zločina
Uhapšen je državljanin Kosova M. D. crnogorske nacionalnosti iz sela Vitomirica u opštini Peć zbog osnovane sumnje da je učestvovao u akcijama kada je u maju 1999. ubijeno devet civila albanske nacionalnosti, a nestalo još pet osoba, saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva Kosova. Radio Goraždevac javlja da je uhapšen jedini povratnik u Vitomiricu koji već 15 godina živi u tom selu.
  • 27.06.2022
Završne reči u slučaju  Mustafe od 13. do 15. septembra
Kako je saopšteno na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, dokazni postupak u predmetu protiv Saljiha Mustafe je završen, a završne reči biće održane od 13. do 15. septembra 2022. godine, s tim što je 16. septembar zakazan kao rezervni dan.
  • 26.06.2022
Predžalbena konferencija za Gucatija i Haradinaja 5. jula
Predžalbenu konferenciju pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazana je za 5. jul ove godine u 14.00 časova.
  • 26.06.2022
Specijalni sud odbio zahtev za puštanje Tačija i Veseljija na privremenu slobodu

Sud za zločine OVK u Hagu odbio je zahtev bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija, optuženog za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, da bude pušten na privremenu slobodu. Istovremeno, sud je pritvor u Sheveningenu za još dva meseca produžio i drugooptuženom Kadriju Veseljiju.

  • 10.06.2022
Tači i Veselji ostaju u haškom pritvoru
Specijalizovana veća Kosova u Hagu su donela odluku da bivši lideri Oslobodliačke vojske Kosova (OVK) Hašim Tači i Kadri Veselji ostanu u pritvoru ovog haškog suda.
  • 09.06.2022
Tači ponovo tražio da ga puste u kućni pritvor na Kosovu ili u trećoj državi
Bivši komandant OVK Hašim Tači (Hashim Thaci), optužen za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99. godine, ponovo je od suda u Hagu zatražio da ga pusti na privremenu slobodu na Kosovo ili u jednu od dve države koje su dale garancije da će ga prihvatiti.
  • 08.06.2022