Vesti
Ratni zločini

Imenovan pretpretresni sudija Specijalnog suda

Predsednica Specijalizovanih veća Ekaterina Trendafilova ispunila je zahtev Tužilaštva i imenovala francuskog sudiju Nikolasa Gijua za pretpretresnog sudiju u dva slučaja, a odluka o imenovanju objavljena je na veb stranici Specijalizovanih veća Kosova.
Imenovan pretpretresni sudija Specijalnog suda
Ilustracija (Foto srbijadanas.rs)

Kancelarija specijalnog tužioca pri Specijalnom sudu za procesuiranje zločina bivše OVK, nakon godina istrage, podnela je prve optužnice Specijalističkim većima u Hagu, prenose pojedini prištinski mediji i advokati, a piše RTS.

Glavni tužilac Kancelarije specijalnog tužilaštva, Amerikanac Džek Smit, predao je dva slučaja predsednici Specijalnih komora Kosova Ekaterini Trendafilovoj.

Predmeti, koji su predati 14. februara ove godine, zasnovani su na dokumentaciji Specijalizovanih veća.

Predsednica Specijalizovanih veća Ekaterina Trendafilova imenovala je francuskog sudiju Nikolasa Gijua za sudiju za pretpretresni postupak u oba slučaja.

Ova televizija je objavila da sudija Giju ima veliko iskustvo u oblasti krivičnog prava i da je bio šef kabineta Specijalnog suda za Liban od 2015. godine.

Pre 2012. godine, sudija Giju postavljen je za francuskog tužioca za vezu u Ministarstvu pravde Sjedinjenih Država, gde je pomagao u pravosudnoj saradnji dveju zemalja u krivičnim i građanskim stvarima, posebno u oblasti borbe protiv terorizma, korupcijske prakse i kibernetičkog kriminala.

U periodu 2006-2012. godine, sudija Giju bio je na raznim pozicijama u Ministarstvu pravde Francuske kao zamenik šefa Odeljenja za privredno pravo, krivični i diplomatski savetnik.

Od 2003. do 2006. godine, sudija Giju radio je kao istražni sudija na sudu Mose u blizini Pariza, gde se bavio različitim krivičnim predmetima kao što su namerno ubistvo, organizovani kriminal i finansijski kriminal.

Sudija Giju magistrirao je međunarodno i evropsko krivično pravo na Univerzitetu u Sorboni u Francuskoj.

Prtištinski advokat Tom Gaši izjavio je da je Specijalni sud podigao prve optužnice, ali nije naveo protiv koga su one podignute.Ostale vesti

Još jedan poziv iz Haga
Organizacija ratnih veterana OVK saopštila je da je Specijalni sud u svojstvu svedoka pozvao advokata Gafura Eljšanija.
  • 27.02.2020
“Za šest meseci će se znati ko su optuženi”
Optužnice i optuženi koji će se naći pred Specijalnim sudom za ratne zločine OVK biće poznati najkasnije za šest meseci, kaže za RTV Kim Bekim Bljakaj, reagujući na jučerašnje najavu da će Specijalizovano tužilaštvo pokrenuti postupak.
  • 25.02.2020
Specijalizovani tužilac namerava da pokrene postupke
"Specijalizovani tužilac obavestio je predsednicu Specijalizovanih veća Kosova o svojoj nameri da pokrene postupke pred Specijalizovanim većima i zatražio da se, u skladu sa Zakonom, odredi sudija za pretpretresni postupak", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 24.02.2020
Predsednica Specijalizovanih veća u Hagu Ekaterina Trendafilova izjavila je da je uverena da će taj sud suditi pravično, nepristrasno, nezavisno i u bezbednim uslovima.
  • 24.02.2020
„Zid ćutanja“, tvrda prepreka do istine o nestalima
„Međunarodna zajednica je najodgovornija za to što porodice još uvek ne znaju šta se desilo sa njihovim nestalim članovima porodica, niti gde se nalaze njihovi ostaci“, istakli su učesnici debate koja je danas održana u Gračanici. „Sve se radi da se ne otkrije zločinac“, kaže Milorad Trifunović iz Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na KiM.
  • 13.02.2020
Optužnica protiv bivšeg pripadnika MUP-a Srbije
Kosovsko Specijalno tužilaštvo podneo je tužbu Posebnom odeljenju Osnovnog suda u Prištini protiv G.S., bivšeg pripadnika MUP-a Srbije zbog krivičnog dela "ratni zločin protiv civilnog stanovništva", saopšteno je danas.
  • 06.02.2020