Vesti
Ratni zločini

Imenovan pretpretresni sudija Specijalnog suda

Predsednica Specijalizovanih veća Ekaterina Trendafilova ispunila je zahtev Tužilaštva i imenovala francuskog sudiju Nikolasa Gijua za pretpretresnog sudiju u dva slučaja, a odluka o imenovanju objavljena je na veb stranici Specijalizovanih veća Kosova.
Imenovan pretpretresni sudija Specijalnog suda
Ilustracija (Foto srbijadanas.rs)

Kancelarija specijalnog tužioca pri Specijalnom sudu za procesuiranje zločina bivše OVK, nakon godina istrage, podnela je prve optužnice Specijalističkim većima u Hagu, prenose pojedini prištinski mediji i advokati, a piše RTS.

Glavni tužilac Kancelarije specijalnog tužilaštva, Amerikanac Džek Smit, predao je dva slučaja predsednici Specijalnih komora Kosova Ekaterini Trendafilovoj.

Predmeti, koji su predati 14. februara ove godine, zasnovani su na dokumentaciji Specijalizovanih veća.

Predsednica Specijalizovanih veća Ekaterina Trendafilova imenovala je francuskog sudiju Nikolasa Gijua za sudiju za pretpretresni postupak u oba slučaja.

Ova televizija je objavila da sudija Giju ima veliko iskustvo u oblasti krivičnog prava i da je bio šef kabineta Specijalnog suda za Liban od 2015. godine.

Pre 2012. godine, sudija Giju postavljen je za francuskog tužioca za vezu u Ministarstvu pravde Sjedinjenih Država, gde je pomagao u pravosudnoj saradnji dveju zemalja u krivičnim i građanskim stvarima, posebno u oblasti borbe protiv terorizma, korupcijske prakse i kibernetičkog kriminala.

U periodu 2006-2012. godine, sudija Giju bio je na raznim pozicijama u Ministarstvu pravde Francuske kao zamenik šefa Odeljenja za privredno pravo, krivični i diplomatski savetnik.

Od 2003. do 2006. godine, sudija Giju radio je kao istražni sudija na sudu Mose u blizini Pariza, gde se bavio različitim krivičnim predmetima kao što su namerno ubistvo, organizovani kriminal i finansijski kriminal.

Sudija Giju magistrirao je međunarodno i evropsko krivično pravo na Univerzitetu u Sorboni u Francuskoj.

Prtištinski advokat Tom Gaši izjavio je da je Specijalni sud podigao prve optužnice, ali nije naveo protiv koga su one podignute.Ostale vesti

Specijalni sud pozvao još jednog bivšeg borca OVK
Predsednik Organizacije ratnih veterana OVK Hisni Gucati objavio je da je u Hag pozvan i Elbasan Šošaj, bivši pripadnik OVK.
  • 07.07.2020
Haradinaj: Iza suda stoji velika sila
Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da iza Specijalnog suda u Hagu stoji velika sila i da Kosovo teško može da interveniše u ovom trenutku, prenosi Gazeta Ekspress.
  • 30.06.2020
Koha: Adem Zogjani poslat u Hag

Bivši član Generalštaba Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Adem Zogjani, prema navodima članova njegove porodice, poslat je u Specijalni sud u Hagu, objavila je Koha.

  • 25.06.2020
Tači postavio grb OVK na Fejsbuk
Dan pošto je Specijalizovano tužilaštvo u Hagu predložilo optužnicu ratne zločine protiv njega, kosovski predsednik Hašim Tači je na Fejsbuku postavio grb "Oslobodilačke vojske Kosova".
  • 25.06.2020
Saopštavanje detalja moguće optužnice protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i ostalih osumnjičenih za ratne zločine OVK je "najgrublja i najsnažnija poruka koju je američka administracija uputila svojim miljenicima na Kosovu", smatra novinar Živojin Rakočević.
  • 24.06.2020
„Čudan trenutak za optužnicu, miriše na politiku“
„Tužilaštvo ne bi trebalo da javnosti saopštava informacije o optuženima i optužnici dok ta optužnica ne postane pravosnažna“, kaže za RTV Kim Bekim Bljakaj, reagujući na saopštenje Specijalizovanog tužilaštva. Nora Ahmetaj kaže da "sve miriše na politiku", dok Rada Trajković veruje da je ovim sprečena abolicija Tačija.
  • 24.06.2020