Vesti
Ratni zločini

Imenovan pretpretresni sudija Specijalnog suda

Predsednica Specijalizovanih veća Ekaterina Trendafilova ispunila je zahtev Tužilaštva i imenovala francuskog sudiju Nikolasa Gijua za pretpretresnog sudiju u dva slučaja, a odluka o imenovanju objavljena je na veb stranici Specijalizovanih veća Kosova.
Imenovan pretpretresni sudija Specijalnog suda
Ilustracija (Foto srbijadanas.rs)

Kancelarija specijalnog tužioca pri Specijalnom sudu za procesuiranje zločina bivše OVK, nakon godina istrage, podnela je prve optužnice Specijalističkim većima u Hagu, prenose pojedini prištinski mediji i advokati, a piše RTS.

Glavni tužilac Kancelarije specijalnog tužilaštva, Amerikanac Džek Smit, predao je dva slučaja predsednici Specijalnih komora Kosova Ekaterini Trendafilovoj.

Predmeti, koji su predati 14. februara ove godine, zasnovani su na dokumentaciji Specijalizovanih veća.

Predsednica Specijalizovanih veća Ekaterina Trendafilova imenovala je francuskog sudiju Nikolasa Gijua za sudiju za pretpretresni postupak u oba slučaja.

Ova televizija je objavila da sudija Giju ima veliko iskustvo u oblasti krivičnog prava i da je bio šef kabineta Specijalnog suda za Liban od 2015. godine.

Pre 2012. godine, sudija Giju postavljen je za francuskog tužioca za vezu u Ministarstvu pravde Sjedinjenih Država, gde je pomagao u pravosudnoj saradnji dveju zemalja u krivičnim i građanskim stvarima, posebno u oblasti borbe protiv terorizma, korupcijske prakse i kibernetičkog kriminala.

U periodu 2006-2012. godine, sudija Giju bio je na raznim pozicijama u Ministarstvu pravde Francuske kao zamenik šefa Odeljenja za privredno pravo, krivični i diplomatski savetnik.

Od 2003. do 2006. godine, sudija Giju radio je kao istražni sudija na sudu Mose u blizini Pariza, gde se bavio različitim krivičnim predmetima kao što su namerno ubistvo, organizovani kriminal i finansijski kriminal.

Sudija Giju magistrirao je međunarodno i evropsko krivično pravo na Univerzitetu u Sorboni u Francuskoj.

Prtištinski advokat Tom Gaši izjavio je da je Specijalni sud podigao prve optužnice, ali nije naveo protiv koga su one podignute.Ostale vesti

Imenovane sudije u predmetu protiv Saljiha Mustafe
Predsednica Ekaterina Trendafilova rasporedila je sudije Rolanda Dekersa, Mapi Veltfolju, Žilbera Bitija i Vladimira Mikulu (rezervni sudija) za pretresni panel I, u slučaju koji se vodi protiv nekadašnjeg komadanta OVK Saljiha Mustafe, navodi se u saopštenju Specijalizovanih veća.
  • 06.05.2021
Lužane: Spomen ploča nastradalima bez imena poginulih Srba. FHP protestuje
U blizini mosta u Lužanu, mestu kraj Podujeva, gde su tokom NATO bombardovanja na autobus Niš ekspresa život izgubile 44 osobe opština je 1. maja postavila spomen ploču u čast žrtava, izuzimajući imena poginulih Srba. Fond za humanitarno parvo iz Prištine je izrazio zabrinutost zbog ovakvog odnosa lokalnih vlasti u Podujevu.
  • 05.05.2021
Nastavljeno iskopavanje kod Raške u potrazi za nestalima
U blizini rudnika u selu Kiževak kod Raške nastavljena su iskopavanja na pronalaženju posmrtnih ostataka osoba ubijenih i nestalih lica tokom sukoba na Kosovu 1999 godine. Kosovska strana tvrdi da su na ovoj lokaciji zakopavana tela ubijenih Albanaca.
  • 05.05.2021
Veselji otputovao u Hag

Nakon što je obišao bolesnog oca u bolnici, Kadri Veselji bivši predsednik Demokratske partije Kosova i jedan od optuženih za ratni i zločin protiv čovečnosti pred Specijlanim sudom, danas je otputovao u Hag.

  • 05.05.2021
Svedok povukao optužbe protiv Hašima Tačija
Bivši aktivista Demokratskog saveza Kosova iz Mališeva, Cen Desku, povukao je u utorak optužbe protiv Hašima Tačija.
  • 05.05.2021
Kadri Veselji privremeno na Kosovu
Bivši predsedavajući Demokratske stranke Kosova Kadri Veselji, pušten je privremeno iz Haga gde je u pritvoru kao osumnjičeni za ratne zločine. Vest je za "Klan Kosova" potvrdila portparolka Specijalizovanih veća Angela Grip.
  • 03.05.2021