Vesti
Ratni zločini

Imenovan glavni tužilac za specijalni sud na Kosovu

Amerikanac Dejvid Švendiman postavljen je danas za glavnog tužioca specijalnog suda u Hagu za istraživanje ratnih zločina počinjenih tokom rata na Kosovu 1998. i 1999. godine.
Imenovan glavni tužilac za specijalni sud na Kosovu
Ilustracija (srbijadanas.rs)

Sud će istraživati zločine koje su nad Srbima počinili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova tokom i nakon sukoba, prenosi Rojters.

U saopštenju portparola Specijalnog istražnog tima Evropske unije na Kosovu Žoao Souze navodi se da je Švendiman 1. septembra postavljen na čelo Kancelarije specijalnog tužioca

Švendiman je ranije bio glavni tužilac Specijalnog istražnog tima Evropske unije na Kosovu a krajem prošle decenije je bio tužilac za ratne zločine u Bosni i Hercegovini.

Njegovim imenovanjem se Specijali istražni tim Evropske unije na Kosovu transformiše u Kancelariju specijalnog tužioca.

Dejvid Švendiman je povodom svog imenovanja izjavio da to predstavlja korak na putu ka uspostavljanju institucija koje predviđa kosovski zakon i njihovo funkcionisanje po najvišim međunarodnim standardima.Ostale vesti

Suđenje Mustafi verovatno ne pre leta
Tužilaštvo suda za zločine OVK saopštilo je da je spremno za suđenje bivšem oficiru OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine nad Albancima na Kosovu 1999, ali je malo verovatno da će taj proces početi pre leta.
  • 05.03.2021
Brestovik: Drugi put sahranjeni posmrtni ostaci Ranka Grujića
Posmrtni ostaci Ranka Grujića, koji je poginuo u Juničkim planinama od NATO bombi, sahranjeni su danas u Brestoviku. Ranko Grujić je sahranjen za vreme rata, a njegov grob je 1999-te godine raskopan i telo odneto.
  • 05.03.2021
Statusna konferencija u slučaju Saljiha Mustafe danas u Hagu
Peta statusna konferencija u slučaju nekadašnjeg komadanta OVK Saljiha Mustafe biće održana danas u Specijalnom sudu u Hagu.
  • 05.03.2021
Još jedan pripadnik OVK pozvan u Hag
Bivši pripadnik OVK Gani Koci dobio je poziv Specijalnog Suda za razgovor u svojstvu svedoka.
  • 26.02.2021
Nastavljeno suđenje Krstiću i Šabaniju
Pred posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini nastavljeno je suđenje Zlatanu Кrstiću i Destanu Šabanaju optuženim da su izvršili krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.
  • 26.02.2021
Produžen pritvor Gucatiju i Haradinaju
Specijalni sud odbio je zahteve za puštanje iz pritvora dvojice lidera OVK Nasima Haradinaja i Hisnija Gucatija.
  • 25.02.2021