Vesti
Ratni zločini

Imenovan glavni tužilac za specijalni sud na Kosovu

Amerikanac Dejvid Švendiman postavljen je danas za glavnog tužioca specijalnog suda u Hagu za istraživanje ratnih zločina počinjenih tokom rata na Kosovu 1998. i 1999. godine.
Imenovan glavni tužilac za specijalni sud na Kosovu
Ilustracija (srbijadanas.rs)

Sud će istraživati zločine koje su nad Srbima počinili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova tokom i nakon sukoba, prenosi Rojters.

U saopštenju portparola Specijalnog istražnog tima Evropske unije na Kosovu Žoao Souze navodi se da je Švendiman 1. septembra postavljen na čelo Kancelarije specijalnog tužioca

Švendiman je ranije bio glavni tužilac Specijalnog istražnog tima Evropske unije na Kosovu a krajem prošle decenije je bio tužilac za ratne zločine u Bosni i Hercegovini.

Njegovim imenovanjem se Specijali istražni tim Evropske unije na Kosovu transformiše u Kancelariju specijalnog tužioca.

Dejvid Švendiman je povodom svog imenovanja izjavio da to predstavlja korak na putu ka uspostavljanju institucija koje predviđa kosovski zakon i njihovo funkcionisanje po najvišim međunarodnim standardima.Ostale vesti

Advokat Vasić: Potvrda presude Krstiću skandal koji ne čudi
Odluka Apelacionog suda da Zlatanu Кrstiću potvrdi presudu kojom je kažnjen sa 14 godina i šest meseci zatvora je skandal koji ne čudi, smatra advokat Dejan A. Vasić.
  • 02.12.2021
Haški sud odbio uslovno puštanje Hašima Tačija
Specijalizovano veće Kosova u Hagu odbilo je zahtev za uslovno puštanje na slobodu bivšeg kosovskog predsednika i jednog od lidera OVK Hašima Tačija i pored garancija policije, javila je Ekonomija onlajn.
  • 01.12.2021
Sud odbio odbacivanje optužnica protiv Gucatija i Haradinaja

Specijalni sud odbio je zahtev odbrane da se odbaci optužnica protiv dvojice bivših lidera OVK, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

  • 27.11.2021
Podignuta optužnica protiv lica za učešće u terorističkoj organizaciji ISIS
Specijalno tužilaštvo Kosova je podiglo optužnicu Osnovnom sudu u Prištini protiv osobe sa inicijalima S.K. za učešće u aktivnostima ISIS-a. Okrivljeni S.K. je izvršio krivično delo organizovanje i učešće u terorističkoj grupi iz člana 143 stav 2 Krivičnog zakonika Kosova, navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.
  • 24.11.2021
U Svetim Arhangelima svečano obeležen Sabor svetog Arhangela

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena danas je svečano obeležen Sabor svetog Arhangela Mihajla – Aranđelovdan.

  • 21.11.2021
Hag: Nastavak suđenja Mustafi saslušanjem sedmog svedoka

Pred Specijalim sudom u Hagu danas će biti nastavljeno suđenje bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi.

  • 18.11.2021