Vesti
Ratni zločini

Imenovan glavni tužilac za specijalni sud na Kosovu

Amerikanac Dejvid Švendiman postavljen je danas za glavnog tužioca specijalnog suda u Hagu za istraživanje ratnih zločina počinjenih tokom rata na Kosovu 1998. i 1999. godine.
Imenovan glavni tužilac za specijalni sud na Kosovu
Ilustracija (srbijadanas.rs)

Sud će istraživati zločine koje su nad Srbima počinili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova tokom i nakon sukoba, prenosi Rojters.

U saopštenju portparola Specijalnog istražnog tima Evropske unije na Kosovu Žoao Souze navodi se da je Švendiman 1. septembra postavljen na čelo Kancelarije specijalnog tužioca

Švendiman je ranije bio glavni tužilac Specijalnog istražnog tima Evropske unije na Kosovu a krajem prošle decenije je bio tužilac za ratne zločine u Bosni i Hercegovini.

Njegovim imenovanjem se Specijali istražni tim Evropske unije na Kosovu transformiše u Kancelariju specijalnog tužioca.

Dejvid Švendiman je povodom svog imenovanja izjavio da to predstavlja korak na putu ka uspostavljanju institucija koje predviđa kosovski zakon i njihovo funkcionisanje po najvišim međunarodnim standardima.Ostale vesti

“Inicijative za suočavanje s prošlošću nisu uspešne”
Uspostavljanje Instituta za ratne zločine koje je najavila Vlada Kosova je pogrešno, kaže za RTV Kim Nora Ahmetaj, članica Pripremnog tima za formiranje Komisije za istinu i pomirenje i dugogodišnja aktivistkinja za ljudska prava.
  • 20.05.2020
Vlada Kosova planira osnivanje novog Instituta za ratne zločine
Vlada Kosova na dužnosti teži da osnuje novi Institut za istraživanje ratnih zločina počinjenih tokom rata na Kosovu, uključujući i zločine protiv čovečnosti i genocid. Institut bi služio kreiranju dosijea namenjenih kolektivnom pamćenju, a sada je poslednji trenutak da se nešto uradi po tom pitanju, navode u Vladi Kosova.
  • 20.05.2020
U julu prve optužnice pred Specijalnim sudom?
Specijalni sud nije smanjio intenzitet rada ni za vreme pandemije koronavirusa. Do sada su u Specijalnom sudu podignute dve optužnice, jedna u februaru, a druga u aprilu ove godine.
  • 17.05.2020
Izabran potpredsednik Specijalizovanih veća Kosova
Peta plenarna sednica sudija Specijalizovanih veća Kosova održana je putem video konferencijske veze. U toku sednice sudije su izabrale sudiju Čarlsa Smita III na dužnost potpredsednika.
  • 01.05.2020
Tači: Srbija počinila genocid
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da "nijedan zločin Srbije neće biti amnestiran i da je Srbija izvršila genocid nad albanskim civilnim stanovništvom na Kosovu".
  • 27.04.2020
Kurtijev savetnik: Pripadnici OVK su počinili zločine nad srpskim civilima
Prvi savetnik odlazećeg kosovskog premijera Škeljzen Gaši izjavio je da Dik Marti nije antialbanac i da pripadnici OVK su počinili zločine nad srpskim civilima.
  • 25.04.2020