Vesti
Ratni zločini

HRW: Suđenje Tačiju naglašava potrebu za pravdom

Suđenje bivšem kosovskom lideru Hačimu Tačiju i još trojici optuženih za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti naglašava stalno prisutnu potrebu za pravdom 24 godine posle rata na Kosovu, saopštila je danas međunarodna organizacija Hjuman rajts voč (HRW).
HRW: Suđenje Tačiju naglašava potrebu za pravdom
Hašim Tači (Foto arhiva Kim)

Povodom predstojećeg početka suđenja Tačiju i još trojici pripadnika nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), direktor HRW za Evropu i centralnu Aziju Hju Vilijamson naveo je da taj proces "nudi šansu posle toliko godina da žrtve saznaju šta se desilo" i "ukazuje na rasprostranjenu nekažnjivost koja još visi nad kosovskim sukobom, i šire, nad ratovima u bivšoj Jugoslaviji".

"Suđenje Tačiju može pomoći da se Kosovo postavi na jasniji put ka pravdi i vladavini prava nakon istorije represije. I to stavlja u fokus vladu Srbije koja treba da pozove sopstvene snage na odgovornost posle godina zaštite onih koji su odgovorni za teške zločine", naveo je Vilijamson.

Povodom početka suđenja 3. aprila pred sudom u Hagu, čiji je zvaničan naziv Specijalizovana veća Kosova, Vilijamson je dodao da je reč o procesu protiv četiri osobe "optužene za užasne zločine" tokom i nakon rata na Kosovu 1998-1999. godine "nad pripadnicima različitih etničkih grupa".

U saopštenju HRW navodi da je zaštita svedoka od posebne važnosti u predstojećem procesu, imajući u vidu zastrašivanja svedoka u drugim predmetima protiv bivših pripadnika OVK.

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava ukazuje da je sukob na Kosovu bio obeležen "nizom ratnih zločina, od kojih su ubedljivu većinu počinile srpske i jugoslovenske snage, uključujući ubistva, silovanja, mučenje, prisilno raseljavanje i organizovano prebacivanje više od 1.000 tela u Srbiju, gde su bačena u masovne grobnice".

"Vlada Srbije uporno odbija da otkrije lokacije svih grobnica. Za ratne zločine u sukobu na Kosovu suđeno je samo malom broju srpskih vojnih i političkih lidera, uključujući bivšeg predsednika Srbije i Jugoslavije Slobodana Miloševića", navodi HRW.

Navodi se da je vlada Srbije "dočekala kao heroje" trojicu Srba koje je Haški tribunal osudio za ratne zločine na Kosovu, nakon što su pušteni posle izdržavanja dve trećine kazne. Dodaje se da se u Srbiji pred sudom za ratne zločine našlo 60 optuženih za zločine na Kosovu, od kojih su osuđena 23 lica.

"Ali, srpska vlada nije pokazala političku volju da krivično goni bilo kog (pripadnika bezbednosnih snaga) ko je iznad nižih nivoa, a neki od tih slučajeva su trajali godinama", navodi HRW.Ostale vesti

Haški sud u pravosnažnoj presudi povećao kazne Stanišiću i Simatoviću na po 15 godina
Haški sud je u pravosnažnoj presudi povećao presude bivšem načelniku službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću Frenkiju na 15 godina zatvora sa 12 godina izrečenih u prethodnom ponovljenom suđenju.
  • 31.05.2023
Sud u Hagu iz humanitarnih razloga pustio Tačija da poseti porodicu
Specijalni kosovski sud u Hagu potvrdio je za Betu da je bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija iz humanitarnih razloga pustio u kratku posetu porodici u Prištini tokom koje će biti pod sudskim nadzorom.
  • 29.05.2023
Ukinuto rešenje o produženju pritvora Slađanu Trajkoviću
Apelacioni sud u Prištini usvojio je žalbu adovokata osumnjičenog Slađana Trajkovića, Dejana A. Vasića, i ukinuo rešenje kojim mu je produžen  sudski pritvor. Advokat je za Radio Kim potvrdio da je predmet vraćen prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje.
  • 25.05.2023
Nastavak suđenja bivšim liderima OVK 12. juna
Po okončanju svedočenja sedmog svedoka tužilaštva, suđenje protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija je završilo za ovu nedelju i nastaviće se u ponedeljak, 12. juna, u 9.00 časova. Ročište zakazano za sutra (24. maj) je otkazano.
  • 23.05.2023
Suđenje Tačiju nastavljeno iskazima svedoka optužbe iza zatvorenih vrata
Svedočenja svedoka optužbe iza zatvorenih vrata nastavljena su na haškom procesu bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zlodela na Kosovu i u Albaniji u periodu 1998-99. godine.
  • 23.05.2023
Svedok na suđenju Tačiju: Pripadnici OVK su mi 1998. oteli i ubili rođaka
U nastavku haškog procesa bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, peti svedok optužbe izjavio je da su mu pripadnici OVK, s jeseni 1998, oteli i ubili rođaka. Zajedno sa Tačijem, za zločine nad Albancima, Srbima i Romima, optuženi su članovi Glavnog štaba OVK Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.
  • 22.05.2023