Vesti
Ratni zločini

Hoti: Potraga za posmrtnim ostacima na pet lokacija na Kosovu

Na Kosovu se pretražuje pet lokacija po nalogu tužilaštva kako bi se pronašli posmrtni ostaci nestalih osoba, rekao je predsedavajući Komisije za nestala lica Vlade Kosova Andin Hoti.
Hoti: Potraga za posmrtnim ostacima na pet lokacija na Kosovu
Andin Hoti (Foto Kultplus)

"Počeli smo da radimo na nekoliko lokacija na teritoriji Kosova. Znam šta znači ako čujem vest da se negde na Kosovu istražuje potencijalno masovna grobnica. Kako ne bismo uznemirili članove porodica, nismo objavili lokacije na kojima radimo. Naravno da to ostaje prioritet", kazao je Hoti na juče održanoj sednici Komisije za ljudska prava, polnu ravnopravnost, nestala lica i peticije Skupštine Kosova.

On smatra da lokacije "na teritoriji Srbije ostaju prioritet", da nedostaju tačne informacije "kojima je Srbija često manipulisala kako bi produžila potragu za nestalim osobama".

"Jedan od glavnih izazova na koji smo skrenuli pažnju u Briselu pre dve nedelje je pristup državnim arhivama Srbije i srpske vojske koje se, prema važećim zakonima Srbije, smatraju poverljivim... Mislimo da državni arhivi Srbije mogu mnogo da pomognu u rasvetljavanju sudbine nestalih osoba. Ali, to ne znači da je to jedini način. U toku ove godine urađena je 21 identifikacija. Od toga, 19 žrtava pripada albanskoj zajednici, dve žrtve su pripadnici srpske zajednice.

Andin Hoti je naveo i da podržava zahtev Aljbina Kurtija da Veljko Odalović ne bude više na čelu Komisije za nestala lica Vlade Srbije.

"Takođe smatram, ne samo gospodin Kurti, da bi Odalović trebalo da se promeni, a ne da vodi tu komisiju. Informacije koje smo dobili, osim što su netačne, takođe su i lažne. Nekoliko puta sam od srpske strane čuo informaciju da su ’Kosovu dali dve hiljade dokumenata’. Najjednostavnije pitanje je ’gde mi je roditelj i gde je preko 1.600 drugih ljudi?’ Možemo dobiti još 20 hiljada dokumenata, ali ona nemaju vrednost", rekao je Hoti koji traga za ocem Ukšinom.

Predsedavajući Komisije za nestala lica Vlade Kosova Andin Hoti je naveo da je u toku rad na izmeni Zakona o nestalim licima.

"Nacrt zakona je u Ministarstvu pravde. Okončanje rada na njemu se očekuje u oktobru, a u novembru prosleđivanje. U okviru ovog zakona adresirani su i naši zahtevi kao komisije, kao i zahtevi članova porodica nestalih lica. Njih se tiču i drugi zakoni kao što je Zakon o ratnim kategorijama ili Zakon o penzijama. Smatramo i da članovi porodica nestalih osoba imaju pravo i na druge beneficije", rekao je on.

Vladina komisija za nestala lica je preporučila promenu imena zakona.

"Preporučili smo da se Zakon o nestalim osobama više ne naziva tako, već Zakon o nestalim licima na silu. Zato što ti ljudi koji su nestali u ratu, nisu nestali samovoljno, već su kidnapovani i nestali su kao rezultat prisile i otmice na silu. Zatražili smo preimenovanje ovog zakona u saradnji sa Ministarstvom pravde. Zatim ćemo u Skupštini Kosova zatražiti podršku da dođe do promene naziva ovog zakona“, dodao je Hoti pred članovima komisije.

Hoti nema informacija o sledećem sastanku pregovarača u Briselu

"Bio sam u Briselu sa gospodinom Lajčakom kada se razgovaralo o nestalim osobama. Moj nivo nije isti kao nivo gospodina Bisljimija, to je politički nivo. Ne znam kada će se održati sledeći sastanak, niti da li ću biti tamo", rekao je on.

Prošle nedelje su ostaci sedam tela predati na Merdaru. Pronađeni su u masovnoj grobnici u Kiževaku kod Raške. Nakon pregleda u kosovskom Institutu za sudsku medicinu, sahrana će biti organizovana u kompleksu Rezala u Srbici.Ostale vesti

Sud odbio odbacivanje optužnica protiv Gucatija i Haradinaja

Specijalni sud odbio je zahtev odbrane da se odbaci optužnica protiv dvojice bivših lidera OVK, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

  • 27.11.2021
Podignuta optužnica protiv lica za učešće u terorističkoj organizaciji ISIS
Specijalno tužilaštvo Kosova je podiglo optužnicu Osnovnom sudu u Prištini protiv osobe sa inicijalima S.K. za učešće u aktivnostima ISIS-a. Okrivljeni S.K. je izvršio krivično delo organizovanje i učešće u terorističkoj grupi iz člana 143 stav 2 Krivičnog zakonika Kosova, navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.
  • 24.11.2021
U Svetim Arhangelima svečano obeležen Sabor svetog Arhangela

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena danas je svečano obeležen Sabor svetog Arhangela Mihajla – Aranđelovdan.

  • 21.11.2021
Hag: Nastavak suđenja Mustafi saslušanjem sedmog svedoka

Pred Specijalim sudom u Hagu danas će biti nastavljeno suđenje bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi.

  • 18.11.2021
Ćerkinaj: Zločinac je zločinac, bez obzira na ime i prezime
Procesom protiv Saljiha Mustafe počeli su praktično sudski postupci pred Specijalizovanim većima u Hagu, a izjave su dali i prvi predstavnici žrtava. Jedan od koordinatora Resursnog centra Bajram Ćerkinaj kaže da je prioriter njihovog udruženja istraživanje sudbine nestalih lica bez obzira na političke okolnosti i odnose.
  • 18.11.2021
Na ročištu u Prištini Svetomir Bačević se izjasnio da nije kriv

Svetomir Bačević, optužen za krivično delo „ratni zločin protiv civilnog stanovništva“ u selu Belo Polje kod Peći, danas se na prvom ročištu u Osnovnom sudu u Prištini, izjasnio da nije kriv.

  • 17.11.2021