Vesti
Ratni zločini

Hoti: Nema sporazuma bez razjašnjavanja sudbine nestalih osoba

Novoimenovani šef Komisije Vlade Kosova za nestale osobe Andin Hoti izjavio je da je spreman da se suoči sa srpskom stranom u pronalaženju nestalih, među kojima je i njegov otac Ukšin Hoti.
Hoti: Nema sporazuma bez razjašnjavanja sudbine nestalih osoba
Vlada Kosova (Foto Kim arhiva)

Kako je objavio prištinski list Koha ditore, Hoti je rekao da imenovanje na ovu značajnu funkciju u Vladi Kosova vidi kao moralnu obavezu da „da sve od sebe“ za rasvetljavanje sudbine nestalih.

„Shvatio sam kao moralnu i nacionalnu obavezu da dam svoj doprinos, da dam sve od sebe kako bih razjasnio sudbinu nestalih osoba, ne zbog činjenice da se moj otac smatra nestalim, već zbog činjenice da Kosovo još ima ozbiljnu ranu koju nosi sa sobom već 22 godine, i da 1.632 porodice i dalje pate i imaju otvorenu ranu zbog ovog pitanja“, kazao je Hoti.

Na osnovu sopstvenog porodičnog iskustva, Hoti je rekao da se i dalje svaka od ovih porodica budi sa nadom da će dobiti vest o tome kakva je sudbina člana porodice koji je nestao tokom „poslednjeg rata“ na Kosovu.

„U ovom slučaju, jedina adresa nestalih je Srbija, Vlada Srbije, jer znamo da je genocid koji se dogodio na Kosovu izvršila tadašnja vlada Srbije. Mi ćemo kao delegacija pokušati da saradjujemo sa njihovom vladinom Komisijom za nestale osobe, tako da Srbija, uz međunarodni pritisak, za koji se nadamo da će se povećati, otvori arhive poslednjeg rata na Kosovu“, rekao je Hoti.Ostale vesti

Tači u žalbi apeluje na slobodu u trećim zemljama

Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu objavila su danas javnu verziju žalbe Hašima Tačija na rešenje o produženju pritvora, koje je doneo sudija za prethodni postupak 23. jula.

  • 16.09.2021
Mustafa napustio sudnicu Specijalnog suda

Nekadašnji komadant OVK Saljih Mustafa, optužen za zločine na Kosovu 1999. godine, odbio je da prisustvuje suđenju u Specijalnom sudu koje je danas počelo.

  • 15.09.2021
Sledeće ročište bivšim liderima OVK 29. oktobra
Sudija Specijalizovanih veća Nikolas Giju saopštio je da će sledeće ročište o napretku predmeta optuženih lidera OVK, Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija biti održano 29. oktobra, 2021. godine sa početkom u 14:30 časova.
  • 15.09.2021
Na suđenju Tačiju svedočiće osobe iz međunarodne zajednice
Svedoci iz međunarodne zajednice svedočiće na suđenju protiv nekadašnjih šefova OVK Hašima Tačija i još trojice optuženih za niz ratnih zločina na Kosovu nad Srbma, ali i Albancima nelojalnim OVK, najavilo je danas Specijalizovano tužilaštvo Kosova, na sedmoj statusnoj konferenciji u ovom predmetu.  
  • 14.09.2021
Suđenje Mustafi počinje u sredu, Tačiju verovatno sledeće godine
Suđenje bivšem pripadniku OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine nad Albancima na Kosovu 1999. godine, počeće sutra pred sudom za zločine OVK u Hagu.
  • 14.09.2021
Zakazana sedma statusna konferencija protiv lidera OVK
U Specijalizovanim većima Kosova sa sedištem u Hagu danas treba da bude održana sedma statusna konferencija u procesu koji se vodi protiv nekadašnjih šefova OVK Hašima Tačija i još trojice optuženih za niz ratnih zločina na Kosovu nad Srbma, ali i Albancima nelojalnim OVK.
  • 14.09.2021