Vesti
Ratni zločini

Hoti: Beograd u dokumentu o nestalima dodao paragrafe koji su neprihvatljivi

Predsednik komisije za nestala lica Vlade Kosova Andin Hoti izjavio je da je Beograd dodao nekoliko paragrafa u dokumentu o nestalima, koji treba da potpišu dve strane u okviru Briselskog dijaloga, ali, kako je rekao, u ovakvom obliku, ovaj nacrt je neprihvatljiv.

Hoti: Beograd u dokumentu o nestalima dodao paragrafe koji su neprihvatljivi
Predsednik komsije Vlade Kosova za nestala lica Andin Hoti (Foto Kim arhiva)

Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi prošlog meseca je saopštio da je od izaslanika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka dobio nacrt dokumenta, koji bi trebalo da bude potpisan, a tiče se pitanja nestalih lica.

Bisljimi je rekao da će dokument, za koji je navedeno da bi mogao da bude potpisan tokom januara u Briselu, ukoliko bude bilo sastanka na visokom nivou, prvo pregledati Hoti.

Kako je rekao Hoti, svaki put kada se približi prilika za potpisivanje dokumenta za nestale, "Beograd postavlja nove zahteve koji su nerazumni".

"U nacrtu koji sam video, Beograd je dodao još jedan ili dva paragrafa, samo da bi se odugovlačio ovaj proces, koji je bio veoma blizu potpisivanja", tvrdi Hoti i smatra da su to "nepotrebni i nerazumni" zahtevi za takvu deklaraciju, i da ih on ne prihvata.

Hoti tvrdi da su dodati paragrafi "van realnosti onoga što se dogodilo na Kosovu" i dodao da je Priština spremna da potpiše dokument, ali bez novih zahteva Beograda.

"U razgovoru sa Bisljimijem, izneo sam mišljenje da su novi zahtevi potpuno nepotrebni i verujem da će ih ispitati Lajčak na sledećem sastanku, ukoliko se budu sastali u januaru Kurti i Vučić", dodao je on.

Hoti je rekao i da bi otvaranje arhiva u Beogradu olakšalo proces rasvetljavanja sudbine nestalih lica.Ostale vesti

Iznošenje dokaza protiv Tačija trajaće do aprila 2025.
Dokazni postupak tužilaštva na predstojećem haškom suđenju bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, trajaće do aprila 2025, čulo se na današnjem pripremnom ročištu. To je okvirni rok koje je tužilaštvu za okončanje dokaznog postupka dalo raspravno veće predsedavajućeg sudije Čarla Smita.
  • 20.03.2023
U haškom procesu Tačiju prvih 12 od 312 svedoka optužbe svedočiće tri meseca
Prvih 12 svedoka tužilaštva svedočiće tri meseca na predstojećem haškom suđenju Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 16.03.2023
Uhapšen Srbin Z.A. optužen za ratni zločin
Jedinica za istraživanje ratnih zločina pri Kosovskoj policiji uhapsila je danas Srbina sa inicijalima Z.A. zbog sumnje da je počinio ratni zločin. Hapšenje je sprovedeno na osnovu naloga Specijalnog tužilaštva Kosova.
  • 07.03.2023
Spisak 75 Tačijevih žrtava iz optužnice, među kojima je najviše Srba
Tužilaštvo suda za zločine boraca OVK u Hagu imenovalo je 75 žrtava iz optužnice koja bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija i trojicu saoptuženih vođa te albanske paravojske tereti za zlodela na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 03.03.2023
Objavljena nova verzija optužnice protiv Tačija i trojice njegovih saradnika
Tužilaštvo specijalnog suda za zločine OVK objavilo je novu verziju optužnice protiv nekadašnjeg političkog lidera bivše OVK Hašima Tačija i još trojice njegovih saradnika u kojoj se navode imena više od 100 žrtava.
  • 01.03.2023
Komandant OVK u zoni Podujeva među prvim svedocima na suđenju Tačiju
Komandant OVK u "operativnoj zoni Lab" kod Podujeva biće jedan od prvih svedoka tužilaštva na predstojećem haškom suđenju Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine nad Albancima, Srbima i Romima na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 27.02.2023