Vesti
Ratni zločini

Hodžaj i Hiseni: Hapšenje Nehata Tačija neprihvatljivo

Kosovski ministri spoljnih i unutrašnjih poslova Enver Hodžaj i Skender Hiseni izjavili su danas da je hapšenje direktora kosovske policije za region Mitrovice Nehata Tačija od strane srpskih vlasti neprihvatljivo.
Hodžaj i Hiseni: Hapšenje Nehata Tačija neprihvatljivo
Enver Hodžaj (Foto ambasada-ks.net)

Hodžaj je takođe rekao da ministarstvo spoljnih poslova Kosova čini sve kako bi on bio oslobođen iz pritvora.

Na osnovu raspisane poternice po naredbi Višeg suda u Nišu zbog krivičnog dela terorizma Tači je uhapšen na administrativnom prelazu Končulj, prilikom izdavanja potvrde za ulazak na teritoriju centralne Srbije.

“Takvi slučajevi su neprihvatljivi za našu zemlju. Takođe pristup Srbije kada je reč o raspisivanju poternica za naše građane je neprihvatljivo. Učinićemo sve da rešimo to pitanje”, rekao je Hodžaj na sednici vlade, prenela je televizija Klan Kosova.

Hiseni trakođe smatra da za Tačijevo hapšenje ne postoji pravni osnov.

“Neprihvatljivo je da ljudi koji su učestvovali u kosovskom ratu budu na poternici Interpola”, rekao je on na sednici kosovske vlade.Ostale vesti

Još jedan poziv iz Haga
Organizacija ratnih veterana OVK saopštila je da je Specijalni sud u svojstvu svedoka pozvao advokata Gafura Eljšanija.
  • 27.02.2020
Imenovan pretpretresni sudija Specijalnog suda
Predsednica Specijalizovanih veća Ekaterina Trendafilova ispunila je zahtev Tužilaštva i imenovala francuskog sudiju Nikolasa Gijua za pretpretresnog sudiju u dva slučaja, a odluka o imenovanju objavljena je na veb stranici Specijalizovanih veća Kosova.
  • 25.02.2020
“Za šest meseci će se znati ko su optuženi”
Optužnice i optuženi koji će se naći pred Specijalnim sudom za ratne zločine OVK biće poznati najkasnije za šest meseci, kaže za RTV Kim Bekim Bljakaj, reagujući na jučerašnje najavu da će Specijalizovano tužilaštvo pokrenuti postupak.
  • 25.02.2020
Specijalizovani tužilac namerava da pokrene postupke
"Specijalizovani tužilac obavestio je predsednicu Specijalizovanih veća Kosova o svojoj nameri da pokrene postupke pred Specijalizovanim većima i zatražio da se, u skladu sa Zakonom, odredi sudija za pretpretresni postupak", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 24.02.2020
Predsednica Specijalizovanih veća u Hagu Ekaterina Trendafilova izjavila je da je uverena da će taj sud suditi pravično, nepristrasno, nezavisno i u bezbednim uslovima.
  • 24.02.2020
„Zid ćutanja“, tvrda prepreka do istine o nestalima
„Međunarodna zajednica je najodgovornija za to što porodice još uvek ne znaju šta se desilo sa njihovim nestalim članovima porodica, niti gde se nalaze njihovi ostaci“, istakli su učesnici debate koja je danas održana u Gračanici. „Sve se radi da se ne otkrije zločinac“, kaže Milorad Trifunović iz Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na KiM.
  • 13.02.2020