Vesti
Ratni zločini

Hisni Gucati se izjasnio da nije kriv

Predsednik Organizacije ratnih vetarana "OVK" Hisni Gucati izjasnio se pred Specijalnim sudom u Hagu da nije kriv ni po jednoj od tačaka iz optužnice koje mu se stavljaju na teret.
Hisni Gucati se izjasnio da nije kriv
Hisni Gucati (Foto Printskrin)

Predsednik Organizacije ratnih vetarana "OVK" Hisni Gucati tereti se za iznošenje u javnosti tajnih podataka tužilaštva o identitetu svedoka i da je na taj način ugrozio postupke koji su pred tim tužilaštvom.

Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova Nikolas Giju pročitao je prava Hisniju Gucatiju, nakon čega se optuženi izjasnio o krivici.

“Imam pravo na slobodu, imam pravo na slobodu izražavanja, imam pravo da izrazim svoje mišljenje da to učinim na zakoniti način i da branim vrednosti albanksog naroda i OVK. To ću nastaviti da činim do kraja. Po svakoj od tačaka optužnice osećam se nevinim, osećam da nisam kriv, ja uopšte nisam kriv. Izjašnjavam se da nisam kriv ni po jednoj od tačaka iz optužnice”, kazao je Hisni Gucati.

Hisni Gucati je optužen za 6 tačaka - ometanje službenih lica u obavljanju službenih dužnosti, ometanje službenih lica u obavljanju službenih dužnosti učešća u zajedničkoj radnji grupe, zastrašivanje tokom krivičnog postupka, odmazdu, kršenje tajnosti postupka putem neovlašćenog otkrivanja informacija iz postupka, kršenje tajnosti postupka putem neovlašćenog otkrivanja identiteta i ličnih podataka zaštićenih svedoka.

Ova krivična dela izvršena su od 7. do 25. septembra 2020. Sekretar je rekla da se otuženi tereti za izvršenje krivičnih dela od 1 do 6, uz saizvršilaštvo sa Nasimom Haradinajem.

Predsednik Organizacije ratnih vetarana "OVK" Hisni Gucati uhapšen je 25. Septembra "na osnovu naloga za hapšenje i dovođenje koje je izdao sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova. Optužnica protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja potvrđena je 24. decembra.

Potpredsednik Udruženja ratnih veterana OVK Nasim Haradinaj danas se nije izjasnio o krivici pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u HaguOstale vesti

Specijalno tužilaštvo protiv privremenog oslobađanja Veseljija
Specijalizovano tužilaštvo protivi se zahtevu da jedan od optuženih vođa bivše OVK Kadri Veselji bude privremeno pušten iz pritvora Specijalnog suda u Hagu, navodeći da postoji rizik od bekstva, koji se čini većim pošto bi mogao da bude osuđen na doživotni zatvor.
  • 20.01.2021
Bivši pripadnik OVK i kandidat za poslanika dobio poziv Specijalnog suda
Nakon duže pauze, još jedan poziv za ispitivanje iz Specijalnog tužilaštva u Hagu stigao je na adresu bivšeg borca OVK.
  • 20.01.2021
Pantović: Proširena optužnica protiv Đokića
Tužilaštvo u Peći proširilo je optužnicu protiv Zorana Đokića koji se tereti za ratni zločin, pet dana pre zakazane završne reči, potvrdio je za KoSSev advokat optuženog, Ljubomir Pantović.
  • 17.01.2021
Na suđenju Tačiju 71 svedok dobio zaštitu
Sudija Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu dodelio je zaštitne mere za 71 svedoka tužilaštva koji će svedočiti u procesu protiv Hašima Tačija i drugih vođa Oslobodilačke vojske Kosova optuženih za ratne zločine na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine.
  • 15.01.2021
Tužilaštvo u Hagu traži produžetak pritvora za Mustafu

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu zatražilo je od suda da produži pritvor nekadašnjem komadantu u OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine Kosovu 1999. godine.

  • 14.01.2021
Haradinaj odbio da se pojavi pred sudijom i izjasni o krivici

Potpredsednik Udruženja ratnih veterana OVK Nasim Haradinaj odbio je da prisustvuje sednici pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća u Hagu, na kojoj je trebalo da se izjasni o krivici za obelodanjivanje imena potencijalnih svedoka i žrtava u postupcima koji se vode pred tim sudom protiv nekadašnih čelnika OVK.

  • 08.01.2021