Vesti
Ratni zločini

Hisni Gucati se izjasnio da nije kriv

Predsednik Organizacije ratnih vetarana "OVK" Hisni Gucati izjasnio se pred Specijalnim sudom u Hagu da nije kriv ni po jednoj od tačaka iz optužnice koje mu se stavljaju na teret.
Hisni Gucati se izjasnio da nije kriv
Hisni Gucati (Foto Printskrin)

Predsednik Organizacije ratnih vetarana "OVK" Hisni Gucati tereti se za iznošenje u javnosti tajnih podataka tužilaštva o identitetu svedoka i da je na taj način ugrozio postupke koji su pred tim tužilaštvom.

Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova Nikolas Giju pročitao je prava Hisniju Gucatiju, nakon čega se optuženi izjasnio o krivici.

“Imam pravo na slobodu, imam pravo na slobodu izražavanja, imam pravo da izrazim svoje mišljenje da to učinim na zakoniti način i da branim vrednosti albanksog naroda i OVK. To ću nastaviti da činim do kraja. Po svakoj od tačaka optužnice osećam se nevinim, osećam da nisam kriv, ja uopšte nisam kriv. Izjašnjavam se da nisam kriv ni po jednoj od tačaka iz optužnice”, kazao je Hisni Gucati.

Hisni Gucati je optužen za 6 tačaka - ometanje službenih lica u obavljanju službenih dužnosti, ometanje službenih lica u obavljanju službenih dužnosti učešća u zajedničkoj radnji grupe, zastrašivanje tokom krivičnog postupka, odmazdu, kršenje tajnosti postupka putem neovlašćenog otkrivanja informacija iz postupka, kršenje tajnosti postupka putem neovlašćenog otkrivanja identiteta i ličnih podataka zaštićenih svedoka.

Ova krivična dela izvršena su od 7. do 25. septembra 2020. Sekretar je rekla da se otuženi tereti za izvršenje krivičnih dela od 1 do 6, uz saizvršilaštvo sa Nasimom Haradinajem.

Predsednik Organizacije ratnih vetarana "OVK" Hisni Gucati uhapšen je 25. Septembra "na osnovu naloga za hapšenje i dovođenje koje je izdao sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova. Optužnica protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja potvrđena je 24. decembra.

Potpredsednik Udruženja ratnih veterana OVK Nasim Haradinaj danas se nije izjasnio o krivici pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u HaguOstale vesti

’’Đoković ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret’’
Advokat Vasilije Arsić, koji zastupa Milorada Đokovića uhapšenog u ponedeljak u okolini Peći zbog sumnje da je 1999. godine počinio ratni zločin, izjavio je da njegov branjenik ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret.
  • 28.06.2022
Novo hapšenje zbog ratnih zločina
Uhapšen je državljanin Kosova M. D. crnogorske nacionalnosti iz sela Vitomirica u opštini Peć zbog osnovane sumnje da je učestvovao u akcijama kada je u maju 1999. ubijeno devet civila albanske nacionalnosti, a nestalo još pet osoba, saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva Kosova. Radio Goraždevac javlja da je uhapšen jedini povratnik u Vitomiricu koji već 15 godina živi u tom selu.
  • 27.06.2022
Završne reči u slučaju  Mustafe od 13. do 15. septembra
Kako je saopšteno na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, dokazni postupak u predmetu protiv Saljiha Mustafe je završen, a završne reči biće održane od 13. do 15. septembra 2022. godine, s tim što je 16. septembar zakazan kao rezervni dan.
  • 26.06.2022
Predžalbena konferencija za Gucatija i Haradinaja 5. jula
Predžalbenu konferenciju pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazana je za 5. jul ove godine u 14.00 časova.
  • 26.06.2022
Specijalni sud odbio zahtev za puštanje Tačija i Veseljija na privremenu slobodu

Sud za zločine OVK u Hagu odbio je zahtev bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija, optuženog za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, da bude pušten na privremenu slobodu. Istovremeno, sud je pritvor u Sheveningenu za još dva meseca produžio i drugooptuženom Kadriju Veseljiju.

  • 10.06.2022
Tači i Veselji ostaju u haškom pritvoru
Specijalizovana veća Kosova u Hagu su donela odluku da bivši lideri Oslobodliačke vojske Kosova (OVK) Hašim Tači i Kadri Veselji ostanu u pritvoru ovog haškog suda.
  • 09.06.2022