Vesti
Ratni zločini

Hisni Gucati se izjasnio da nije kriv

Predsednik Organizacije ratnih vetarana "OVK" Hisni Gucati izjasnio se pred Specijalnim sudom u Hagu da nije kriv ni po jednoj od tačaka iz optužnice koje mu se stavljaju na teret.
Hisni Gucati se izjasnio da nije kriv
Hisni Gucati (Foto Printskrin)

Predsednik Organizacije ratnih vetarana "OVK" Hisni Gucati tereti se za iznošenje u javnosti tajnih podataka tužilaštva o identitetu svedoka i da je na taj način ugrozio postupke koji su pred tim tužilaštvom.

Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova Nikolas Giju pročitao je prava Hisniju Gucatiju, nakon čega se optuženi izjasnio o krivici.

“Imam pravo na slobodu, imam pravo na slobodu izražavanja, imam pravo da izrazim svoje mišljenje da to učinim na zakoniti način i da branim vrednosti albanksog naroda i OVK. To ću nastaviti da činim do kraja. Po svakoj od tačaka optužnice osećam se nevinim, osećam da nisam kriv, ja uopšte nisam kriv. Izjašnjavam se da nisam kriv ni po jednoj od tačaka iz optužnice”, kazao je Hisni Gucati.

Hisni Gucati je optužen za 6 tačaka - ometanje službenih lica u obavljanju službenih dužnosti, ometanje službenih lica u obavljanju službenih dužnosti učešća u zajedničkoj radnji grupe, zastrašivanje tokom krivičnog postupka, odmazdu, kršenje tajnosti postupka putem neovlašćenog otkrivanja informacija iz postupka, kršenje tajnosti postupka putem neovlašćenog otkrivanja identiteta i ličnih podataka zaštićenih svedoka.

Ova krivična dela izvršena su od 7. do 25. septembra 2020. Sekretar je rekla da se otuženi tereti za izvršenje krivičnih dela od 1 do 6, uz saizvršilaštvo sa Nasimom Haradinajem.

Predsednik Organizacije ratnih vetarana "OVK" Hisni Gucati uhapšen je 25. Septembra "na osnovu naloga za hapšenje i dovođenje koje je izdao sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova. Optužnica protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja potvrđena je 24. decembra.

Potpredsednik Udruženja ratnih veterana OVK Nasim Haradinaj danas se nije izjasnio o krivici pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u HaguOstale vesti

Sud odbio odbacivanje optužnica protiv Gucatija i Haradinaja

Specijalni sud odbio je zahtev odbrane da se odbaci optužnica protiv dvojice bivših lidera OVK, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

  • 27.11.2021
Podignuta optužnica protiv lica za učešće u terorističkoj organizaciji ISIS
Specijalno tužilaštvo Kosova je podiglo optužnicu Osnovnom sudu u Prištini protiv osobe sa inicijalima S.K. za učešće u aktivnostima ISIS-a. Okrivljeni S.K. je izvršio krivično delo organizovanje i učešće u terorističkoj grupi iz člana 143 stav 2 Krivičnog zakonika Kosova, navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.
  • 24.11.2021
U Svetim Arhangelima svečano obeležen Sabor svetog Arhangela

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena danas je svečano obeležen Sabor svetog Arhangela Mihajla – Aranđelovdan.

  • 21.11.2021
Hag: Nastavak suđenja Mustafi saslušanjem sedmog svedoka

Pred Specijalim sudom u Hagu danas će biti nastavljeno suđenje bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi.

  • 18.11.2021
Ćerkinaj: Zločinac je zločinac, bez obzira na ime i prezime
Procesom protiv Saljiha Mustafe počeli su praktično sudski postupci pred Specijalizovanim većima u Hagu, a izjave su dali i prvi predstavnici žrtava. Jedan od koordinatora Resursnog centra Bajram Ćerkinaj kaže da je prioriter njihovog udruženja istraživanje sudbine nestalih lica bez obzira na političke okolnosti i odnose.
  • 18.11.2021
Na ročištu u Prištini Svetomir Bačević se izjasnio da nije kriv

Svetomir Bačević, optužen za krivično delo „ratni zločin protiv civilnog stanovništva“ u selu Belo Polje kod Peći, danas se na prvom ročištu u Osnovnom sudu u Prištini, izjasnio da nije kriv.

  • 17.11.2021