Vesti
Ratni zločini

Haški tribunal odbio zahtev Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje

Haški tribunal odbio je zahtev generala Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje, iako je on izdržao dve trećine kazne od 22 godine zatvora zbog zločina nad kosovskim Albancima.

Haški tribunal odbio zahtev Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje
Nebojša Pavković (Foto AFP)

U danas objavljenoj odluci, predsednik suda Karmel Ađijus naglasio je da je Pavković osuđen za veoma teške zločine i da nije pokazao da je u zatvoru u dovoljnoj meri prihvatio svoju odgovornost i rehabilitovao se.

Kao dokaz za to, Ađijus je naveo da je Pavković, u više intervjua srpskim medijima i u dve knjige koje je napisao u zatvoru u Finskoj, plasirao „lažni“ i presudi suprotan narativ o zločinima na Kosovu, osporavajući sopstvenu odgovornost, „slaveći počinioce“ i pogrdno nazivajući Albance.

Sudija Ađijus je ocenio i da bi general Pavković na slobodi mogao ugroziti svedoke i da postoji rizik da bi ponovo počinio krivično delo.

General Pavković je dve trećine kazne izdržao 28. avgusta, a finske vlasti nazvale su njegovo ponašanje u zatvoru "besprekornim".

Pavković se dobrovoljno predao Haškom tribunalu 2005. godine. Haški tribunal pravosnažno ga je 2013. osudio na 22 godina zatvora zbog progona albanskog stanovništva s Kosova, tokom NATO bombardovanja, 1999, kada je on bio komandant Treće armije Vojske Jugoslavije.

Pavković se dobrovoljno predao Haškom tribunalu 2005. godine. Haški tribunal pravosnažno ga je 2013. osudio na 22 godina zatvora zbog progona albanskog stanovništva s Kosova, tokom NATO bombardovanja, 1999, kada je on bio komandant Treće armije Vojske Jugoslavije.

Tribunal ga je proglasio krivim po svih pet tačaka optužnice - za prisilno premeštanje, deportacije, ubistva i progon albanskog stanovništva sa Kosova. Ta dela kvalifikovana su kao zločini protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja rata.

Zajedno s Pavkovićem, tada su na dugogodišnje kazne zbog istih zločina bili osuđeni još policijski general Sreten Lukić, političar Nikola Šainović i generali VJ Vladimir Lazarević i Dragoljub Ojdanić.

Svi su bili prevremeno oslobođeni posle izdržane dve trećine kazne.Ostale vesti

Specijalni sud odbio zahtev za puštanje Tačija i Veseljija na privremenu slobodu

Sud za zločine OVK u Hagu odbio je zahtev bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija, optuženog za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, da bude pušten na privremenu slobodu. Istovremeno, sud je pritvor u Sheveningenu za još dva meseca produžio i drugooptuženom Kadriju Veseljiju.

  • 10.06.2022
Tači i Veselji ostaju u haškom pritvoru
Specijalizovana veća Kosova u Hagu su donela odluku da bivši lideri Oslobodliačke vojske Kosova (OVK) Hašim Tači i Kadri Veselji ostanu u pritvoru ovog haškog suda.
  • 09.06.2022
Tači ponovo tražio da ga puste u kućni pritvor na Kosovu ili u trećoj državi
Bivši komandant OVK Hašim Tači (Hashim Thaci), optužen za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99. godine, ponovo je od suda u Hagu zatražio da ga pusti na privremenu slobodu na Kosovo ili u jednu od dve države koje su dale garancije da će ga prihvatiti.
  • 08.06.2022
Haški proces Tačiju i ostalima verovatno neće početi do kraja godine
Suđenje bivšem komandatu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji 1998-99, po svemu sudeći, neće pred sudom u Hagu početi do kraja ove godine. To proizlazi iz pisanih podnesaka odbrane i izrečenog na raspravama o stanju u postupku pred sudom za zločine OVK, čiji je zvaničan naziv Specijalizovana veća Kosova.
  • 06.06.2022
Više od 10 miliona evra za odbranu optuženih u Hagu

Kancelarija za javno informisanje ministarstva pravde Kosova (MP) je saopštila da je za odbranu optuženih pred Specijalnim sudom u Hagu do sada utrošeno preko 10 miliona evra.

  • 04.06.2022
Uhapšenom Srbinu iz Đurakovca određen pritvor od mesec dana
Časlavu Joliću iz sela Đurakovac kod Istoka koji je sinoć uhapšen i osumnjičen za ratne zločine nad civilnim stanovništvom, određen je pritvor od mesec dana, potvrdio je za RTV Kim advokat uhapšenog Dejan A. Vasić.
  • 03.06.2022