Vesti
Ratni zločini

Haški sud na zimskoj pauzi do 7. januara

Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo Kosova u Hagu od danas (20. decembar) pa do 7. januara 2022. godine su na zimskoj pauzi, saopšteno je na sajtu ovog haškog suda.
Haški sud na zimskoj pauzi do 7. januara
Sa suđenja Gucatiju i Haradinaju u Hagu (Printskrin Specijalizovana veća Kosova)

U tom periodu pred ovim haškim sudom neće biti suđenja ni statusnih konferencija.

Posle zimske pauze, nastavlja se suđenje protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja, bivših lidera Udruženja veterana OVK i to u utorak, 11. januara.

Očekuje se da će tada svedočiti Haradinaj.

Njih dvojica se terete za krivična dela protiv pravosuđa – ometanje službenih lica u obavljanju službenih dužnosti (dve tačke), zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka (dve tačke).

Ta krivična dela, Haradinaj i Gucati su, po optužnici, počinili tako što su, na konferencijama za štampu Udruženja u Prištini, od 7. do 25. septembra prošle godine, objavili poverljive dokumente Specijalizovaneih veća i Specijalizovanog tužilaštva, uključujući i identitet potencijalnih svedoka.

Suđenje jednom od komandanata OVK Saljihu Mustafi biće nastavljeno u utorak, 18. januara, saslušanjem svedoka.

Mustafa se u optužnici tereti u četiri tačke – proizvoljno lišavanje slobode nad najmanje šest lica, surovo postupanje nad najmanje šest lica, mučenje nad najmanje šest lica i ubistvo jednog lica.
Optužnicom se tereti kao starešina na imanju u Zlašu koje je služilo kao zatvor, odnosno za zločine počinjene od 1. do 19. aprila 1999. godine.

Protiv nekadašnjih vođa OVK – Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija još su u toku pripreme za suđenje.

Takođe, pripreme za sudski proces su i u postupku protiv Pjetra Šalje optuženog za zločine OVK na severu Albanije.Ostale vesti

Produžen pritvor Saljihu Mustafi

Bivšem lideru OVK Sahilju Mustafi produžen je pritvor zbog opasnosti od bekstva i bojazni da će opstruirati sudski postupak ako se nađe na slobodi.

  • 22.01.2022
Sud odbacio zaključak veštaka odbrane da su Haradinaj i Gucati uzbunjivači

Odbrana Nasima Haradinaja, optuženog za ometanje suda za zločine boraca OVK u Hagu i za zastrašivanje svedoka, dokazivala je preko veštaka En Majers da je Haradinaj "uzbunjivač" i da uživa zaštitu od krivičnog gonjenja. Tvrdnju iz pisanog izveštaja Majersove da su Haradinaj i saoptuženi Hisni Gucati "uzbunjivači", raspravno veće je, međutim, odbacilo, uz obrazloženje da o tome mogu zaključivati samo sudije, a ne veštak.

  • 21.01.2022
FHPK: Istrage se i dalje otvaraju na dan hapšenja osumnjičenih
Trenutno je ispred sudova na Kosovu u toku osam sudskih postupaka za ratne zločine. Optuženo je pet osoba, tri Srbina i dva Albanaca. Još dve osobe su uhapšene kao osumnjičene za ratne zločine, ali je protiv njih
postupak još uvek u fazi istrage. Fond za humanitarno pravo Kosova (FHPK) koji od završetka oružanog sukoba prati ova suđenja pred kosovskim sudovima, predstavio je opšte podatke o sudskim postupcima za ratne zločine u periodu jul - decembar 2021.
  • 18.01.2022
Haradinaj: Ne pozivati zločince kao svedoke, pogotovo Srbe
"Ukoliko se kriminalci koriste kao svedoci, a tu mislim na lica koja su na spisku Specijalizovanog tužilaštva, zločini neće biti otkriveni. Možda je to i cilj tužilaštva", izjavio je na današnjem suđenju Nasim Haradinaj, potpredsednik Udruženja veterana OVK.
  • 12.01.2022
Haradinaj: Specijalizovano tužilaštvo sarađuje sa Srbijom

"Činjenica je da Specijalizovano tužilaštvo sarađuje sa Srbijom i to svi znaju na Kosovu", rekao je na današnjem suđenju Nasim Haradinaj, koji se, zajedno sa Hisnijem Gucatijem, tereti pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu za curenje poverljivih dokumenata i zastrašivanje svedoka.

  • 11.01.2022
Podignuta optužnica protiv bivše pripadnice ISIS-a sa Kosova
Specijalno kosovsko tužilaštvo podnelo je optužnicu protiv S. Š. zbog učešća u terorističkoj organizaciji. Ovo je šesta optužnica koja je u poslednjih mesec dana podignuta na Kosovu za krivična dela u vezi sa terorizmom.
  • 30.12.2021