Vesti
Ratni zločini

Haški sud na zimskoj pauzi do 7. januara

Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo Kosova u Hagu od danas (20. decembar) pa do 7. januara 2022. godine su na zimskoj pauzi, saopšteno je na sajtu ovog haškog suda.
Haški sud na zimskoj pauzi do 7. januara
Sa suđenja Gucatiju i Haradinaju u Hagu (Printskrin Specijalizovana veća Kosova)

U tom periodu pred ovim haškim sudom neće biti suđenja ni statusnih konferencija.

Posle zimske pauze, nastavlja se suđenje protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja, bivših lidera Udruženja veterana OVK i to u utorak, 11. januara.

Očekuje se da će tada svedočiti Haradinaj.

Njih dvojica se terete za krivična dela protiv pravosuđa – ometanje službenih lica u obavljanju službenih dužnosti (dve tačke), zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka (dve tačke).

Ta krivična dela, Haradinaj i Gucati su, po optužnici, počinili tako što su, na konferencijama za štampu Udruženja u Prištini, od 7. do 25. septembra prošle godine, objavili poverljive dokumente Specijalizovaneih veća i Specijalizovanog tužilaštva, uključujući i identitet potencijalnih svedoka.

Suđenje jednom od komandanata OVK Saljihu Mustafi biće nastavljeno u utorak, 18. januara, saslušanjem svedoka.

Mustafa se u optužnici tereti u četiri tačke – proizvoljno lišavanje slobode nad najmanje šest lica, surovo postupanje nad najmanje šest lica, mučenje nad najmanje šest lica i ubistvo jednog lica.
Optužnicom se tereti kao starešina na imanju u Zlašu koje je služilo kao zatvor, odnosno za zločine počinjene od 1. do 19. aprila 1999. godine.

Protiv nekadašnjih vođa OVK – Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija još su u toku pripreme za suđenje.

Takođe, pripreme za sudski proces su i u postupku protiv Pjetra Šalje optuženog za zločine OVK na severu Albanije.Ostale vesti

Na Kosovu podnete krivične prijave protiv Božidara Delića
Udruženje za ratne zločine “Đakovica 98-99” podnelo je Specijalnom tužilaštvu Kosova krivičnu prijavu u sektoru ratnih zločina protiv Božidara Delića, bivšeg komandanta 549. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije u vreme rata na Kosovu, koji je nedavno izabrana za potpredsednik Skupštine Srbije.
  • 16.08.2022
Odbijena žalba Redžepa Seljimija na odluku o pritvoru

Žalbeno veće Specijalnog suda u Hagu odbilo je žalbu bivšeg poslanika Samoopredeljenja Redžepa Seljimija na produženje pritvora, prenosi Ekonomija onlajn.

  • 05.08.2022
’’Sud u Hagu oštar prema bivšim vođama OVK’’
Specijalizovana veća Kosova u Hagu oštrija su nego što bi trebalo da budu u odnosu na nastavak mere pritvora bivšim vođama OVK, ocena je Kosovskog instituta za pravosuđe.
  • 28.07.2022
Tužilaštvo i odbrana Saljiha Mustafe podneli konačne spise
Specijalizovana veća Kosova u Hagu saopštila su da su tužilaštvo i odbrana Saljiha Mustafe podneli konačne spise u ovom predmetu.
  • 27.07.2022
Produžen pritvor Veseljiu
Sud u Hagu produžio je pritvor jednom od vođa nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Kadriju Veseljiju zbog opasnosti od bekstva i ometanja postupka pred Specijalnim sudom u Hagu.
  • 26.07.2022
Saljihu Mustafi produžen pritvor

Specijalizovana veća Kosova u Hagu produžila su pritvor Saljihu Mustafi, nekadašnjem pripadniku OVK. Sud će o ponovo odlučivati o njegovom pritvoru u septembru, iako je postupak protiv njega u završnoj fazi.

  • 21.07.2022