Vesti
Ratni zločini

Haški proces Tačiju i ostalima verovatno neće početi do kraja godine

Suđenje bivšem komandatu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji 1998-99, po svemu sudeći, neće pred sudom u Hagu početi do kraja ove godine. To proizlazi iz pisanih podnesaka odbrane i izrečenog na raspravama o stanju u postupku pred sudom za zločine OVK, čiji je zvaničan naziv Specijalizovana veća Kosova.
Haški proces Tačiju i ostalima verovatno neće početi do kraja godine
Hašim Tači (Foto Kim arhiva)

Zajedno sa Tačijem, optuženi su Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.

Odbrana drugooptuženog Veseljija predložila je nedavno da suđenje počne 16. decembra, pod uslovom da tužioci do kraja leta okončaju obelodanjivanje dokaza braniocima.

Malo je, mđjutim, verovatno da će sud usvojiti taj predlog, budući da je 16. decembar poslednji dan pred tronedeljnu zimsku božićnu i novogodišnju pauzu u sudskom kalendaru.

Nije izvesno ni da li će tužioci u dogledno vreme okončati dugotrajni proces obelodanjivanja hiljada dokaznih predmeta odbrani optuženih.

Sudija za prethodni postupak Nikola Giju do sada nije ni nagovestio kada bi predmet mogao predati raspravnom veću koje će, potom, odrediti datum početka procesa. Koje će sudije biti u raspravnom veću odrediće predsednica suda Ekaterina Trendafilova.

Krajem maja, sudija Giju je, na poslednjoj statusnoj konferenciji, upozorio tužioce da moraju odbrani predati sve dokaze pre nego što predmet bude spreman za suđenje.

"U suprotnom, suđenje bi kasnije moralo biti prekidano kadgod tužilaštvo obelodani odbrani nove dokaze", kazao je sudija Giju.

Istovremeno, sudija je konstatovao da "nije odbrana odgovorna za obim ovog predmeta, nego o tome odlučuje tužilaštvo".

"Vremenski raspored u ovom predmetu je u vašim rukama i zavisi od obelodanjivanja dokaza", poručio je sudija Giju tužiocima.

Tužilac Metju Holing nagovestio je da će dokazni materijal biti predat odbrani do kraja septembra.

Imajući to u vidu, sudija Giju dao je braniocima rok da do 31. oktobra sudu podnesu pretprocesni podnesak u kojem će detaljno opisati dokazni postupak odbrane.

Kritike branilaca optuženih na račun tužilaštva

Branioci optuženih već dugo oštro kritikuju tužilaštvo da odugovlači sa obelodanjivanjem dokaza, kršeći pravila suda.

Krajem maja, Tačijev advokat Greg Kiho podsetio je sudiju Gijua da su tužioci, neposredno posle hapšenja optuženih u novembru 2020, tvrdili da će za suđenje biti spremni već u proleće 2021.

"To je bilo pre godinu dana. A sada, godinu dana kasnije, još nam nisu obelodanili sve dokaze", rekao je Kiho tokom rasprave o stanju u postupku.

Tužilaštvo negira da sporo obelodanjuje dokaze, tvrdeći da se pridržava rokova koje je postavio sudija i da proces otežava obim dokaznog materijala i neophodnost zaštite identiteta svedoka.

Tužilac Holing naznačio je i da neće smanjivati obim optužbi protiv četvorice čelnika OVK, ali da je već za 500 radnih sati smanjio vreme za izvođenje dokaza.

Prethodno su tužioci precizirali da će im biti potrebno čak 1.836 radnih sati da izvedu dokaze. Sada je njihova procena da će taj posao moći da obave za 1.336 sati, uz ogradu da i dalje rade na skraćivanju tog vremena.

Za izvođenje dokaza - tri godine bez prekida

Branilac četvrtooptuženog Krasnićija, Ejdan Elis upozorio je da bi izvođenje dokaza tužilaštva čak i u skraćenom vremenu od 1.336 sati "trajalo tri godine bez prekida".

Veseljijev advokat Ben Emerson rekao je da bi to značilo da će optuženi u pritvoru, pre izricanja presude, biti najmanje "pet godina", što je nazvao "šokantnim".

"To ne bi bilo suđenje u razumnom roku", upozorio je Emerson.

Branioci su, stoga, zatražili da sudija Giju već sada tužiocima odredi rok od godinu dana da izvedu dokaze.

Tužioci su ocenili da je taj zahtev preuranjen, tvrdeći da je odluka o rokovima za izvođenje dokaza na raspravnom veću, koje još nije određeno.

Optužnica

Tači (53), Veselji (54), Seljimi (50) i Krasnići (70) optuženi su za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Optužnica Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija u 10 tačaka tereti za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke, kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost. Svi su, u periodu obuhvaćenom optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portarol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portarol.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, zajedno sa brojnim drugim oficirima i pripadnicima OVK, te članovima privremene vlade, od kojih su u optužnici imenovani: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Svi optuženi, koji su na Kosovu uhapšeni 4. i 5. novembra 2020, u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.Ostale vesti

Iznošenje dokaza protiv Tačija trajaće do aprila 2025.
Dokazni postupak tužilaštva na predstojećem haškom suđenju bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, trajaće do aprila 2025, čulo se na današnjem pripremnom ročištu. To je okvirni rok koje je tužilaštvu za okončanje dokaznog postupka dalo raspravno veće predsedavajućeg sudije Čarla Smita.
  • 20.03.2023
U haškom procesu Tačiju prvih 12 od 312 svedoka optužbe svedočiće tri meseca
Prvih 12 svedoka tužilaštva svedočiće tri meseca na predstojećem haškom suđenju Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 16.03.2023
Uhapšen Srbin Z.A. optužen za ratni zločin
Jedinica za istraživanje ratnih zločina pri Kosovskoj policiji uhapsila je danas Srbina sa inicijalima Z.A. zbog sumnje da je počinio ratni zločin. Hapšenje je sprovedeno na osnovu naloga Specijalnog tužilaštva Kosova.
  • 07.03.2023
Spisak 75 Tačijevih žrtava iz optužnice, među kojima je najviše Srba
Tužilaštvo suda za zločine boraca OVK u Hagu imenovalo je 75 žrtava iz optužnice koja bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija i trojicu saoptuženih vođa te albanske paravojske tereti za zlodela na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 03.03.2023
Objavljena nova verzija optužnice protiv Tačija i trojice njegovih saradnika
Tužilaštvo specijalnog suda za zločine OVK objavilo je novu verziju optužnice protiv nekadašnjeg političkog lidera bivše OVK Hašima Tačija i još trojice njegovih saradnika u kojoj se navode imena više od 100 žrtava.
  • 01.03.2023
Komandant OVK u zoni Podujeva među prvim svedocima na suđenju Tačiju
Komandant OVK u "operativnoj zoni Lab" kod Podujeva biće jedan od prvih svedoka tužilaštva na predstojećem haškom suđenju Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine nad Albancima, Srbima i Romima na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 27.02.2023