Vesti
Ratni zločini

Hašim Tači: Danas sam u fizičkoj izolaciji, ali ne i u mentalnom zatvoru

Bivši predsednik Kosova, sada optuženik za ratne zločine, Hašim Tači je u intervju za portal „Nacionale“ u pritvorskim jedinicama Specijalnog suda izjavio da je „danas u fizičkoj izolaciji, ali ne i u mentalnom zatvoru“ i dodao da ima „fizičku energiju“ i „mentalnu svežinu“.
Hašim Tači: Danas sam u fizičkoj izolaciji, ali ne i u mentalnom zatvoru
Hašim Tači (Foto EPA-EFE/Jerry Lampen)

Ali ono što mu posebno nedostaje je pre svega porodica i njegovi prijatelji za ceo život.

U intervju koji je objavljen sinoć, Tači je govorio o sebi, svojoj porodici, premijeru Albanije Ediju Rami, sadašnjosti i budućnosti Kosova.

Govorio je o neophodnosti Kosova da ostane u stalnom savezu sa Sjedinjenim Američkim Državama, da ne ostane u kontinuiranom stanju uzastopnih kriza, kao i o potrebi da se zaključi jednom zauvek pitanja sa Srbijom – „uz obostrano priznanje“.

„Tužan sam zbog ljudi koje volim i koji vole mene, koji su mi verovali više od dve decenije, u zajedničkom procesu izgradnje slobodnog, nezavisnog, tolerantnog, razvojnog Kosova“, rekao je Tači.

Govoreći o susretu sa albanskim premijerom Edi Ramom u pritvorskoj jedinici Specijalnog suda kaže da je kao i obično, bilo puno dobrog humora.

„Ali, kada smo se rastali, osetio sam da je veoma uzbuđen, ali uvek sa verom u bolju i sigurniju budućnost, mimo prostora gde smo ostali ispijajući kafu oko dva sata“, dodao je on.

Govoreći o sadašnjosti Kosova, Tači traži da se odustane od previše bavljenja prošlošću i kako se ne bi grozila i ne izgubi budućnost.

„Unutaralbansko jedinstvo i ulaganja u međuetničko pomirenje su ključ uspeha Kosova. Svet se kreće i menja brže od naših lokalnih intuicija ili planova“, rekao je on.

Ono što je, čini se, privuklo njegovu pažnju jesu uzastopne krize u na Kosovu, za koje kaže da „svaka kriza mnogo odmaže Kosovo“.

„Ali to takođe podriva napore međunarodnih prijatelja da konsoliduju državu Kosovo na unutrašnjem planu, ali i u njenoj međunarodnoj afirmaciji“, rekao je Tači i dodao da međunarodnu podršku ne treba uzimati zdravo za gotovo.

„To uvek treba zaslužiti. Svakog dana Kosovo mora da nastavi da iznosi argumente koji olakšavaju podršku međunarodnim prijateljima“, dodaje on.

Podvukao je da će bez podrške međunarodnih saveznika Kosovo izgledati sumorno, neizvesno, obeshrabrujuće i sa mnogo dilema. Biće ekonomski siromašniji, bez stranih investicija i sa poljuljanom demokratijom.

Dodaje da Kosovo u koje veruje jeste „Kosovo koje je u NATO, u EU, i u večnim specijalnim odnosima sa SAD“.

Tači je dodao da sa Srbijom treba postići „trajni mir, uz pravno obavezujuće međusobno priznanje“.

„Što se ovaj sporazum više odugovlači, to će se Kosovu odlagati pristup NATO i EU, a podrška SAD biti slabija. Moje iskustvo mi pokazuje da Brisel podržava Kosovo, onoliko koliko ga ohrabruje…“, ocenio je on.

Savez sa SAD treba negovati zbog strateške budućnosti, a ne samo zbog zahvalnosti. „Naš uspeh je najveća zahvalnost koju Zapad može da prihvati i ceni od Kosova“, rekao je Tači u intervjuu za Nacionale.Ostale vesti

Albanac na suđenju Tačiju izjavio da mu je OVK otela i ubila članove porodice
Suđenje bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i saoptuženima za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99. godine nastavljeno je u Hagu iskazom svedoka optužbe o tome kako mu je OVK 1998. godine otela i ubila članove porodice.
  • 25.09.2023
U Crnoj Gori uhapšen državljanin Srbije osumnjičen za ratne zločine u Peći

Crnogorska policija uhapsila je državljanina Srbije M.V. (61) zbog sumnje da je tokom 1999. godine počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva na Kosovu, saopšteno je iz policije.

  • 25.09.2023
Određen jednomesečni pritvor trojici Srba optuženih za ratni zločin
Specijalno odeljenje Osnovnog suda u Prištini odredilo je jednomesečni pritvor Iliji Elezoviću, Draganu Miloviću i Zoranu Kostiću, Srbima koji su juče privedeni a koji se sumnjiče za "ratne zločine protiv civilnog stanovništva".
  • 21.09.2023
Uhapšeni Srbi na saslušanju pred Osnovnim sudom
Trojica juče uhapšenih Srba pojavila su se danas pred Osnovnim sudom u Prištini gde će se obaviti njihovo saslušanje. 
  • 21.09.2023
D.M. i Z.K. određeno policijsko zadržavanje
Bivšem pripadniku Kosovske policije D.M., koji je danas uhapšen u Zvečanu, određeno je 48-časovno zadržavanje, njemu se stavlja na teret navodno maltertiranje civila u Vučitrnu za vreme rata, potvrdio je njegov branilac, advokat Miloš Delević za KoSSev. Policijsko zadržavanje određeno je i Z.K. iz Prilužja.
  • 20.09.2023
Advokat Pantović: Elezović prebačen u bolnicu, tereti se za ratni zločin
Advokat Ljubomir Pantović, pravni zastupnik uhapšenog Ilije Elezovića iz Severne Mitrovice, kaže za Radio Kim da je njegov klijent zbog pogoršanog zdravstvenog stanja nakon današnjeg hapšenja prebačen u prištinsku bolnicu.
  • 20.09.2023