Vesti
Ratni zločini

Haradinaj: Specijalizovano tužilaštvo sarađuje sa Srbijom

"Činjenica je da Specijalizovano tužilaštvo sarađuje sa Srbijom i to svi znaju na Kosovu", rekao je na današnjem suđenju Nasim Haradinaj, koji se, zajedno sa Hisnijem Gucatijem, tereti pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu za curenje poverljivih dokumenata i zastrašivanje svedoka.

Haradinaj: Specijalizovano tužilaštvo sarađuje sa Srbijom
Nasim Haradinaj (Foto prt.scr Specijalizovana veća)

Haradinaj je prethodno govorio o tome kako je bio zatočen u srpskim zatvorima, kako je nakon izlaska iz tazvora ilegalno pobegao u Švedsku, čije sada ima državljanstvo, pored albanskog, i kako je “više o svega” želeo da se vrati na Kosovo “iako je u Švedskoj imao bolji život, jer radio kao prevodilac i imao puno posla”.

Haradinaj je istakao da je u pritvoru 16 meseci, a da Specijalizovano tužilaštvo nikada nije stupilo u kontakt s njim, te da je tako bilo i pre hapšenja.

"Taktike koje je primenjivalo Specijalizovano tužilaštvo podsticale su naše protivljenje prema ovom sudu. Te metode koje su koristili odgovaraju metodama koje je koristio srpski režim i koje su sprovođenje prema meni i mnogim mojim sunarodnicima. Tužilaštvo praktično kidnapuje nekog, ubaci ga u auto, koristi Viber i Whatsapp, a za te metode sam saznao od samih bivših boraca, koji su nas obaveštavali o tome, a neki od njih su o tome govorili na svojim Fejsbuk nalozima", istakao je Haradinaj.

On je dodao da je Udruženje veterana OVK iznosilo u javnost ono što nije bilo po volji Vladi Kosova i određenim krugovima naklonjenim Srbiji.

"Mi smo postali meta, a govorili smo istinu", naglasio je Haradinaj.

Ponovio je da se među imenima u dokumentima spominju Vladimir Vukčević, prvi tužilac za ratne zločine Srbije i Klint Vilijamson, bivši glavni tužilac Radne grupe za specijalne istrage EU.

On je, između ostalog, ukazao da je pre osnivanja Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva prikupljeno 115.000 potpisa ljudi koji su se protivili da se ovaj sud osnuje.

Dodao je da je taj spisak sa potpisima upućen Sudu za ljudska prava u Strazburu.

"Da Srbija nema isti pristup kao u vreme Miloševića ne bismo se protivili osnivanju ovog suda, ali Srbija ima isti pristup prema Kosovu. Pre svega dve nedelje srpsko rukovodstvo je negiralo masakr u Račku. Srbija i dalje ne priznaje nezavisnost Kosova, ako ne priznaju Kosovo kako onda priznaju ovaj sud koji je kosovski sud? Potrebno je da javnost zna istinu, zašto smo se borili. Osnova demokratije je transparentnost, a javni interes je u interesu demokratije", rekao je Haradinaj.

On je naveo i to da tužilaštvo tretira OVK kao zločinačku organizaciju, “a to je paradoks”.

"Kao da su samo Albanci činili krivična dela. Bilo je Albanaca koji su počinili krivična dela, bilo je Albanaca koji su nosili srpsku uniformu i činili zločine, bilo je i Srba koji su to činili i koji se danas kriju u Srbiji iako je Interpol raspisao poternice. Ne želimo da se sudi na selektivan način. A ovaj sud postupa na selektivan način i to je u interesu javnosti da zna. Specijalizovano tužilaštvo napada Kosovo i OVK. Kosovo je nezavisno zahvaljujući OVK i onima koji su podržavali OVK. To je napad i na 115 zemalja koje su podržale Kosovo posle rata", rekao je, između ostalog, na današnje suđenju Nasim Haradinaj.

Gucati i Haradinaj, lideri Udruženja veterana OVK, terete se po optužnici Specijalizivanog tužilaštva, između ostalog, za ometanje službenih lica i zastrašivanje svedoka. Oni su na konferencijama za medije ovog Udruženja, od 7. do 25. septembra prošle godine, objavili poverljive dokumente Specijalizovanih veća i Specijalizivanog tužilaštva Kosova, uključujući i identitet potencijalnih svedoka. I dalje su na tim funkcijama, samo ih menjaju dve osobe dok im se sudi u Hagu.

Gaši zaražen korona virusom

Advokat Tom Gaši nije se pojavio današnjem ročištu Hasimu Haradinaju i Hisniju Gucatiju jer je pozitivan na koronavirus.

To je na samom početku suđenja potvrdio advokat Tobi Kedman.

"Gaši je pozitivan na koronavirus i dve nedelje ne može da putuje u Hag zbog propisa", rekao je Kedman.Ostale vesti

Produžen pritvor Saljihu Mustafi

Bivšem lideru OVK Sahilju Mustafi produžen je pritvor zbog opasnosti od bekstva i bojazni da će opstruirati sudski postupak ako se nađe na slobodi.

  • 22.01.2022
Sud odbacio zaključak veštaka odbrane da su Haradinaj i Gucati uzbunjivači

Odbrana Nasima Haradinaja, optuženog za ometanje suda za zločine boraca OVK u Hagu i za zastrašivanje svedoka, dokazivala je preko veštaka En Majers da je Haradinaj "uzbunjivač" i da uživa zaštitu od krivičnog gonjenja. Tvrdnju iz pisanog izveštaja Majersove da su Haradinaj i saoptuženi Hisni Gucati "uzbunjivači", raspravno veće je, međutim, odbacilo, uz obrazloženje da o tome mogu zaključivati samo sudije, a ne veštak.

  • 21.01.2022
FHPK: Istrage se i dalje otvaraju na dan hapšenja osumnjičenih
Trenutno je ispred sudova na Kosovu u toku osam sudskih postupaka za ratne zločine. Optuženo je pet osoba, tri Srbina i dva Albanaca. Još dve osobe su uhapšene kao osumnjičene za ratne zločine, ali je protiv njih
postupak još uvek u fazi istrage. Fond za humanitarno pravo Kosova (FHPK) koji od završetka oružanog sukoba prati ova suđenja pred kosovskim sudovima, predstavio je opšte podatke o sudskim postupcima za ratne zločine u periodu jul - decembar 2021.
  • 18.01.2022
Haradinaj: Ne pozivati zločince kao svedoke, pogotovo Srbe
"Ukoliko se kriminalci koriste kao svedoci, a tu mislim na lica koja su na spisku Specijalizovanog tužilaštva, zločini neće biti otkriveni. Možda je to i cilj tužilaštva", izjavio je na današnjem suđenju Nasim Haradinaj, potpredsednik Udruženja veterana OVK.
  • 12.01.2022
Podignuta optužnica protiv bivše pripadnice ISIS-a sa Kosova
Specijalno kosovsko tužilaštvo podnelo je optužnicu protiv S. Š. zbog učešća u terorističkoj organizaciji. Ovo je šesta optužnica koja je u poslednjih mesec dana podignuta na Kosovu za krivična dela u vezi sa terorizmom.
  • 30.12.2021
Odalović sprečen da dođe na Kosovo. Srpske porodice nestalih neinformisane o dijalogu u Briselu
Predsedniku Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljku Odaloviću danas nije dozvoljen dolazak na Kosovo. Odalovića, koji je trebalo da se sastane sa predstavnicima Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih lica sa Kosova i Metohije, kosovska policija je zadržala na Merdaru. Sa sastanka u Gračanici, predstavnici porodica nestalih poručili su da ne dobijaju nikakve informacije o dijalogu koji se vodi u Briselu. a tiče se sudbine njihovih najmilijih.
  • 27.12.2021