Vesti
Ratni zločini

Haradinaj: Specijalizovano tužilaštvo sarađuje sa Srbijom

"Činjenica je da Specijalizovano tužilaštvo sarađuje sa Srbijom i to svi znaju na Kosovu", rekao je na današnjem suđenju Nasim Haradinaj, koji se, zajedno sa Hisnijem Gucatijem, tereti pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu za curenje poverljivih dokumenata i zastrašivanje svedoka.

Haradinaj: Specijalizovano tužilaštvo sarađuje sa Srbijom
Nasim Haradinaj (Foto prt.scr Specijalizovana veća)

Haradinaj je prethodno govorio o tome kako je bio zatočen u srpskim zatvorima, kako je nakon izlaska iz tazvora ilegalno pobegao u Švedsku, čije sada ima državljanstvo, pored albanskog, i kako je “više o svega” želeo da se vrati na Kosovo “iako je u Švedskoj imao bolji život, jer radio kao prevodilac i imao puno posla”.

Haradinaj je istakao da je u pritvoru 16 meseci, a da Specijalizovano tužilaštvo nikada nije stupilo u kontakt s njim, te da je tako bilo i pre hapšenja.

"Taktike koje je primenjivalo Specijalizovano tužilaštvo podsticale su naše protivljenje prema ovom sudu. Te metode koje su koristili odgovaraju metodama koje je koristio srpski režim i koje su sprovođenje prema meni i mnogim mojim sunarodnicima. Tužilaštvo praktično kidnapuje nekog, ubaci ga u auto, koristi Viber i Whatsapp, a za te metode sam saznao od samih bivših boraca, koji su nas obaveštavali o tome, a neki od njih su o tome govorili na svojim Fejsbuk nalozima", istakao je Haradinaj.

On je dodao da je Udruženje veterana OVK iznosilo u javnost ono što nije bilo po volji Vladi Kosova i određenim krugovima naklonjenim Srbiji.

"Mi smo postali meta, a govorili smo istinu", naglasio je Haradinaj.

Ponovio je da se među imenima u dokumentima spominju Vladimir Vukčević, prvi tužilac za ratne zločine Srbije i Klint Vilijamson, bivši glavni tužilac Radne grupe za specijalne istrage EU.

On je, između ostalog, ukazao da je pre osnivanja Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva prikupljeno 115.000 potpisa ljudi koji su se protivili da se ovaj sud osnuje.

Dodao je da je taj spisak sa potpisima upućen Sudu za ljudska prava u Strazburu.

"Da Srbija nema isti pristup kao u vreme Miloševića ne bismo se protivili osnivanju ovog suda, ali Srbija ima isti pristup prema Kosovu. Pre svega dve nedelje srpsko rukovodstvo je negiralo masakr u Račku. Srbija i dalje ne priznaje nezavisnost Kosova, ako ne priznaju Kosovo kako onda priznaju ovaj sud koji je kosovski sud? Potrebno je da javnost zna istinu, zašto smo se borili. Osnova demokratije je transparentnost, a javni interes je u interesu demokratije", rekao je Haradinaj.

On je naveo i to da tužilaštvo tretira OVK kao zločinačku organizaciju, “a to je paradoks”.

"Kao da su samo Albanci činili krivična dela. Bilo je Albanaca koji su počinili krivična dela, bilo je Albanaca koji su nosili srpsku uniformu i činili zločine, bilo je i Srba koji su to činili i koji se danas kriju u Srbiji iako je Interpol raspisao poternice. Ne želimo da se sudi na selektivan način. A ovaj sud postupa na selektivan način i to je u interesu javnosti da zna. Specijalizovano tužilaštvo napada Kosovo i OVK. Kosovo je nezavisno zahvaljujući OVK i onima koji su podržavali OVK. To je napad i na 115 zemalja koje su podržale Kosovo posle rata", rekao je, između ostalog, na današnje suđenju Nasim Haradinaj.

Gucati i Haradinaj, lideri Udruženja veterana OVK, terete se po optužnici Specijalizivanog tužilaštva, između ostalog, za ometanje službenih lica i zastrašivanje svedoka. Oni su na konferencijama za medije ovog Udruženja, od 7. do 25. septembra prošle godine, objavili poverljive dokumente Specijalizovanih veća i Specijalizivanog tužilaštva Kosova, uključujući i identitet potencijalnih svedoka. I dalje su na tim funkcijama, samo ih menjaju dve osobe dok im se sudi u Hagu.

Gaši zaražen korona virusom

Advokat Tom Gaši nije se pojavio današnjem ročištu Hasimu Haradinaju i Hisniju Gucatiju jer je pozitivan na koronavirus.

To je na samom početku suđenja potvrdio advokat Tobi Kedman.

"Gaši je pozitivan na koronavirus i dve nedelje ne može da putuje u Hag zbog propisa", rekao je Kedman.Ostale vesti

Na Kosovu podnete krivične prijave protiv Božidara Delića
Udruženje za ratne zločine “Đakovica 98-99” podnelo je Specijalnom tužilaštvu Kosova krivičnu prijavu u sektoru ratnih zločina protiv Božidara Delića, bivšeg komandanta 549. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije u vreme rata na Kosovu, koji je nedavno izabrana za potpredsednik Skupštine Srbije.
  • 16.08.2022
Odbijena žalba Redžepa Seljimija na odluku o pritvoru

Žalbeno veće Specijalnog suda u Hagu odbilo je žalbu bivšeg poslanika Samoopredeljenja Redžepa Seljimija na produženje pritvora, prenosi Ekonomija onlajn.

  • 05.08.2022
’’Sud u Hagu oštar prema bivšim vođama OVK’’
Specijalizovana veća Kosova u Hagu oštrija su nego što bi trebalo da budu u odnosu na nastavak mere pritvora bivšim vođama OVK, ocena je Kosovskog instituta za pravosuđe.
  • 28.07.2022
Tužilaštvo i odbrana Saljiha Mustafe podneli konačne spise
Specijalizovana veća Kosova u Hagu saopštila su da su tužilaštvo i odbrana Saljiha Mustafe podneli konačne spise u ovom predmetu.
  • 27.07.2022
Produžen pritvor Veseljiu
Sud u Hagu produžio je pritvor jednom od vođa nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Kadriju Veseljiju zbog opasnosti od bekstva i ometanja postupka pred Specijalnim sudom u Hagu.
  • 26.07.2022
Saljihu Mustafi produžen pritvor

Specijalizovana veća Kosova u Hagu produžila su pritvor Saljihu Mustafi, nekadašnjem pripadniku OVK. Sud će o ponovo odlučivati o njegovom pritvoru u septembru, iako je postupak protiv njega u završnoj fazi.

  • 21.07.2022